By 19 Februara, 2012

Lečenje bubne opne

Šta raditi ako bubna opna pukne? Uzroci mogu biti ozbiljna infekcija uha i iznenadni unutrašnji pritisak na uvo, usled gnjurenja, udarca, jakog poljupca u uvo ili eksplozije.

Tokom infekcije uha gnoj se nagomilava i uzrokuje bol. Ako gnoj počne da izlazi vani, to onda znači da je pukla bubna opna. Pritom, ponekad dolazi do naglog smanjenja bola, jer se pritisak snizio, a dolazi i do gubitka sluha i izlaska krvi iz uveta.

ako bubna opne pukne, ništa ne stavljajte u uvo dok ne dođe do izlečenja. Od pomoći može biti fomentacija na uvo spolja.
Ako infekcija napreduje toliko da dođe do akutnog bola, verovatno će vam trebati neki antibiotik. Ehinaceja deluje i kao antibiotik i poboljšava imuni sistem. Stavite kašičicu osušene biljek u čaj ili kap tinkture u sok ili čaj. Pijte to 3 puta dnevno.
Alternativna metoda izgleda ovako: kada bubna opna zagnoji i deformiše se, toplim peroksidom isperite uvo. Peroksid će omekšati stvrdnutu materiju i izbaciti iz uveta. Ova metoda je verovatno dobra za pročišćavanje uveta. Ipak, imajte na umu da je peroksid najbolji kada se koristi za spoljnu upotrebu, kada usled kiseonika onaj šištajući zvuk nestane. Jer ako dospe unutar tela, zvuk može opstati tu duže vreme. Autoru je poznata jedna osoba koja je imala to šištanje u ušima dugo godina. I sada povremeno može čuti blago šištanje.
Ne stavljajte flašu sa vrućom vodom na obolelo uvo. Može doći do sukcionog efekta koji će samo pogoršati stanje.
Brzo se okupajte vrućom vodom – samo nekoliko minuta da traje, a završite sa hladnom vodom. Dobro se istrljajte i brzo obrišite. Odmah zatim otiđite u krevet na spavanje.
Videti infekciji srednjeg uha kod plivača.

HIDROTERAPIJA
Ispiranje uva – tanka gumena cevčica se koristi za lagano (lagano!) unošenje vode u vode u spoljni deo uveta. Voda se nikad ne primenjuje pod pritiskom! Ulazi ka uvetu, a izlazi sa strane. Temperatura vode može biiti od 37,7 do 48,8 stepeni, u zavisnosti od željenog efekta. Izvor vode treba da bude u ravnisa vrhom glave (da bi se održao samo blagi pritisak). Nikad nemojte nešto da radite na silu. Pošto često postoji perforacija (rupa) uva, usled unosa vode, bilo kojom silinom, u srednje uho, može doći do ozbiljnih povreda. Glava treba da bude nagnuta na stranu dok se voda primenjuje.

Ušni kanal se posle toga mora pažljivo isušiti i onda nekoliko minta držati pokrivenim nekom tkaninom ili ugrejanom šakom. Kada je hladno vreme ne treba izlaziti napolje najmanje sat vremena nakon ispiranja uveta toplom vodom. Čak i nakon tog vremena treba staviti malo vate u spoljni deo uveta.

Ova metoda pruža veliko olakšanje od bola usled akutne infekcije srednjeg uha i ušobolje izazvane raznim uzrocima. U slučaju hroničnog gnojnog oboljenja uha ova metoda je nezaobilazna u cilju prečišćavanja i dezinfekcije.

Čišćenje srednjeg uha – obloge treba da se primenjuju na celu stranu glave i po licu, kako bi se krv odvukla od unutrašnjih karotidnih i maksilarnih krvnih sudova. Ako topla kompresa obuhvata predeo ispod vilice, karotidna arterija će se proširiti, do čega pak ne sme doći. Umesto toga, ispod vilice treba istovremeno držati kesu sa ledom. Time će se karotidna arterija suziti i efekat će biti veći.

Čišćenje unutrašnjeg uha – problem sa unutrašnjim uhom, kada je kongestovano, može se ublažiti primenom toplih obloga na ruke i hladnih obloga na glavu i zadnji deo vrata, odvlačeći krv od vratnih arterija ka rukama, uz pomoć proksimalne komprese ili kese sa ledom na zadnjem delu vrata.

Upala uha – fomentacija na oboleli deo, derivatni tretman nogu, topla kupka nogu, topla kupka stopala, dugotrajna obloga za noge.

Upala srednjeg uha – led na zahvaćenoj strani grla, fomentacija preko uva.

Ušobolja – kesa sa ledom na zahvaćenoj strani grla, fomentacija preko uva, topli tuš na uvo ako je neophodno.da ne bi došlo do nazeba nakon tretmana, usled isparavanja, uvo zaštitite toplom tkaninom.

Upala eustahijevih tuba – zagrevana kompresa za grlo predstavlja primenu hladne obloge prekrivene flanelom, koja se zagreva i tako dovodi do poboljšane cirkulacije i boljeg protoka krvi koja leči iz obolelog dela. Iscedite pamučni materijal iz hladne vode i zavije ga 2-3 puta oko vrata. dobro ga prekrijte flanelom (jedanput ili dvaput). Lepo pričvrstite flanel, ali nemojte da steže previše. Sklonite sve sledećeg jutra. Trebalo bi da bude suvo. Kod upale eustahijevih tuba, kompresa treba da zahvata i deo sve do donjeg dela uha. Taj deo komprese treba da se pričvrsti zavojem, koji se stavlja oko glave i onda sa druge strane pričvršćuje.

PREVENCIJA – nikad ne gnjurite više od 0,9-1,2 m u dubinu. Nikad ne spavajte u avionu ili vozilu koji ide uzbrdo (na veću visinu) ili nizbrdo (na manju visinu). Ako ste u kolima – i idete gore-dole po planinama – nemojte nikako spavati, naročito ne na stranu. Kada spavate, onda ne gutate često, a ako imate sluzi u sinusima, on se može popeti do vaših ušiju. Budite oprezni kada ronite. Najveće promene u pritisku su prisutne u prvih 10 metara od površine vode. nemojte nositi tampone za uši ili kape koje stežu oko ušiju, jer se onda ne može izjednačitivazdušni pritisak u ušima.

Izbegavajte gore opisane situacije kada imate puno sluzi u svom telu.
Dojenje smanjuje rizik od problema sa ušima kod beba.
Nemojte pušiti.

METODE DR VILIJAMA L. MEKIJA ZA KONGESTIJU UHA I NjENE KOMPLIKACIJE – ovde su prikazane metode smanjivanja krvne kongestije u srednjem i unutrašnjem uhu. Uz određena izmene, ovaj tekst je preuzet knjige dr Vilijama L. Mekija, „Scientific Hydrotherapy“, 55. str.

ČIŠĆENjE SREDNjEG UHA – obloge treba da se primenjuju na celu stranu glave i po licu, kako bi se krv odvukla od unutrašnjih karotidnih i maksilarnih krvnih sudova. Ako topla kompresa obuhvata predeo ispod vilice, karotidna arterija će se proširiti, do čega pak ne sme doći. Umesto toga, ispod vilice treba istovremeno držati kesu sa ledom. Time će se karotidna arterija suziti i efekat će biti veći.

ČIŠĆENjE UNUTRAŠNjEG UHA – unutrašnjm uhu, koje krv dobija od vratne arterije, granom grudne arterije, ne smeta toplota preko uva. Ali problem sa unutrašnjim uhom, kada je kongestovano, može se ublažiti primenom toplih obloga na ruke i hladnih obloga na glavu i zadnji deo vrata, odvlačeći krv od vratnih arterija ka rukama, uz pomoć proksimalne komprese ili kese sa ledom na zadnjem delu vrata.

Tags:, ,
Posted in: Bolesti, Uho

Comments are closed.

shared on wplocker.com