By 27 Juna, 2022

Ožiljak nakon carskog reza: Kako smanjiti njegovu vidljivost?

Porođaj predstavlja jedan od najvažnijih događaja u životu svake žene, tokom i nakon čega se žena susreće sa mnoštvom promena, kako emotivnih, tako i telesnih. Većina žena će dobiti postporođajni suvenir u vidu strija, opuštene kože ili viška kože na stomaku, a gotovo trećina njih dobije ožiljak od carskog reza. Nakon što se porođaj okonča, a majka počinje da se privikava na mnogobrojne novine, javlja se želja za oslobađanjem viška kilograma i dovođenjem kože u besprekorno stanje.

Ukoliko ste prošli kroz iskustvo carskog reza, pružićemo vam osnovne informacije o tretiranju rane nakon porođaja i na koji način umanjiti vidljivost ožiljka koji nastaje posle operacije.

Carski rez i njegova najzastupljenija metoda

Smatra se da je carski rez jedan od deset najčešćih operativnih zahvata današnjice, i taj broj je u stalnom porastu. Podrazumeva akušersku operaciju tokom koje se prave rezovi na trbušnom zidu i donjem delu materice, kroz koje beba izlazi. Vrste rezova koje se izvode su medijalni, paramedijalni i suprapubični rez, a najzastupljeniji je poprečni rez, jer pruža najveću prednost i estetski predstavlja najbolje rešenje. Obično se nalazi malo ispod bikini linije i samim tim nije toliko vidljiv. Rana se zašiva resorptivnim koncima, nakon čega dobijate antibiotik koji služi za smanjivanje rizika od infekcije.

Tretiranje ožiljka nakon porođaja

Nakon izlaska iz bolnice preporučuje se potpuno mirovanje i izbegavanje i najmanjeg fizičkog napora, kako bi rana u potpunosti zarasla. Potrebno je izbegavati nagle pokrete i biti oprezan prilikom ustajanja iz kreveta, penjanja uz stepenice i druge zahtevnije aktivnosti. U tom periodu oblačićete što laganiju i komotniju odeću kako ne biste iritirali ranu. Trnjenje, zatezanje i peckanje u predelu rane su uobičajene pojave, kao i svrab koji je prisutan prilikom stvaranja ožiljka. Nakon skidanja zavoja možete da se kupate, ali koristiite blage i neutralne sapune, bez utrljavanja u predelu rane. Peškir blago utapkajte i pustite da se predeo samostalno osuši. Kada god ste u prilici, držite taj deo otkriven, jer vazduh pomaže bržem zarastanju.

Kako smanjiti vidljivost ožiljka

Neminovno je da nam nakon operacije ostane vidljiv ožiljak na telu. Znamo da ožiljci vremenom blede, ali postoje određene metode koje nam mogu pomoći da taj proces ubrzamo. Ono što treba naglasiti jeste da izbegavamo izlaganje ožiljka suncu u prvih godinu dana i da obavezno nanosimo kremu sa zaštitinim faktorom kada izlazimo napolje. Danas postoje različite neoperativne i operativne metode poput lasera i ekscizije ožiljaka, međutim, veoma uspešnim rešenjem pokazala se pristupačna i inovativna Contractubex krema za tretiranje ožiljaka. Početak tretmana treba otpočeti odmah nakon uklanjanja kopči, kako bi rezultati bili što bolji. Važno je napomenuti da je ovaj gel uspešan i u borbi protiv dosadnih ožiljaka od boginja sa kojim se deca suočavaju.

Photo by Anete Lusina: https://www.pexels.com/photo/woman-showing-flower-on-hands-and-bare-belly-6354276/

Mere opreza

Postoje znaci na koje morate obratiti pažnju ukoliko se jave tokom perioda oporavka i zarastanja rane. Telesna temperatura od 38 stepeni ili viša, obilno vaginalno krvarenje, glavobolja i zamagljenost pred očima, crvenilo i bol u predelu rane neki su od simptoma koje ne smete ignorisati i nakon čije pojave se obavezno morate odmah javiti lekaru. Odlazite redovno na zakazane kontrole kako biste pratili ožiljak, kao i vaše generalno stanje. U periodu od sedam do deset dana se skidaju konci, a već nakon dve nedelje ožiljak će izgledati mnogo bolje. Smatra se da je potrebno od 6 do 12 nedelja pre nego što rana i ožiljak u potpunosti ne zacele.

Budući da je carski rez nekada neophodan kako biste na svet doneli bebu, treba imati u vidu da postoji mogućnost dobijanja ožiljka povodom koga ćete se u nekom trenutku možda osećati nesigurno, jer narušava vaš izgled. U zavisnosti od veličine reza, ali i vaše genetske predispozicije, ožiljak će imati određenu vidljivost. Kako biste ga umanjili, služite se navedenim korisnim metoda o nezi rane nakon porođaja i pravilnom tretiranju ožiljka.

Posted in: Ženske bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com