By 9 Decembra, 2019

Svilenkasto glatka koža – saveti za uklanjanje dlačica kod muškaraca

Briga o ličnoj higijeni je dobila noviju dimenziju razvojem raznih tehnika kojima je cilj da budu što kvalitetnije i bezbolnije. Potreba za uklanjanjem dlačica na telu zavisila je od istorijskih epoha i modnih trendova. Nekada je maljavost bila popularna i prihvaćena u društvenom kontekstu. Ono što je karakteristično za ranije istorijske periode, povlašćeni aristokratski krugovi su imali više mogućnosti da se brinu o ličnom zdravlju i lepoti.

Sada su različite metode postale dostupnije široj populaciji. U 21. veku, možemo reći da kolektivna svest podrazumeva glatku kožu bez maljavosti. S tim u vezi je i procenat muškaraca koji se redovno depiliraju porastao, što zbog higijenskih razloga, tako i zbog estetske prirode. Sumiramo vam nekoliko saveta za najefikasnije uklanjanje dlačica, koji podrazumevaju kako starije, tako i modernije metode.

Brijač i pinceta

Možemo reći da je klasično brijanje žiletom ili brijačem postalo već tradicionalni način brijanja. Proces mora biti obavljen mirnom rukom, posebno ukoliko govorimo o brijanju kože lica, gde je veća mogućnost da se koža iritira, kao i ispod pazuha. Nepažljivo korišćenje brijača može povrediti kožu što dalje donosi mogućnost inficiranja, posebno za muškarce sa oštrijom bradom. Bitno je koristiti penu za brijanje i neophodno je lice namazati losionom ili kremom nakon brijanja. Glatkost kože nije trajna, posebno ukoliko govorimo o brijanju nogu, zato ova metoda iziskuje dosta vremena i pažljivosti.

Pinceta je veoma korisna stvar koju svaka kuća ima. Pincetom obično čupamo obrve, trepavice ili eventuelno dlake koje štrče, na ramenima, grudima, leđima. Za detaljnije i kreativnije brijanje lica, muškarci često koriste mašinicu za brijanje ili trimer čime mogu oblikovati svoju bradu i brkove u željenom estetskom izdanju.

Vosak

Odstranjivanje dlaka voskom je često bolno. Može se obaviti samostalno u kućnoj varijanti, ali retki su oni koji se odlučuju za to, jer je potrebno biti stručan, kako ne bi došlo do povrede. Efekat glatke kože je solidan, može trajati i do mesec dana.

U kućnoj upotrebi ovog metoda, obično se koriste trake, jer ih je lakše iskontrolisati. U salonima lepote je veoma popularna depilacija voskom. Saloni su rešenje za osobe sa osetljivijom kožom, jer u protivnom neželjeni efekti mogu biti jaki, stvaraju se iritacije i bolovi na pojedinim mestima na telu, posebno na grudnom košu za muškarce kojima dlake prekrivaju veći deo prednjeg dela trupa.

Laserska epilacija

Javljanje potrebe za uklanjanjem dlaka, razvilo je potrebu za trajnim iskorenjivanjem dlaka. Stoga su se razvile epilacije upotrebom modernih tehnika. Kao sama ideja, epilacija zahteva profesionalizam i pažljivo dodirivanje svakog centimetra tela. Zahteva tim stručnjaka koji poznaju dermatološku strukturu čoveka. Zato bi se većina muškaraca koji imaju grubu dlaku, odlučila za laser.

Sve popularnija laserska epilacija ima ideju da ukloni postojeće dlake, ali i da ponavljanjem tretmana, trajno zaustavi njihov rast. Pozitivne karakteristike su što je proces bezbolan i izbrisao je potpuno rizik od iritacije kože i javljanje uraslih dlaka, koje može biti jako problematično. Muška populacija se može odlučiti za laser za određene delove tela koji podrazumevaju veću mogućnost pojave urastanja dlaka i smetnji na koži.

Depiliranje kremom

Depiliranje kremom je veoma zastupljeno na tržištu. Za nju se odlučuju muškarci koji ne žele da rizikuju sa osećajem jakih iritacija kože, jer ih neće osetiti koristeći kremu. To je posebno bitno za delove tela kao što su leđa i grudni koš, čije depiliranje može biti veoma bolno. Rizici ovog uklanjanja jesu zdravstvene prirode, jer te kreme podrazumevano sadrže mnoštvo hemijskih supstanci koje mogu uticati negativno na zdravlje na duge staze.

Tehnike uklanjanje dlaka imaju veoma raznovrstan razvojni put i mnoge starije tehnike se i danas koriste, a u moderno vreme je moguće pronaći najsvrhovitiji način. Muškarci uglavnom imaju veću površinu maljavosti, a novi tretmani nude mogućnost da se pozabave regulisanjem ovakvih estetskih smetnji na telu.

Posted in: Koža

Comments are closed.

shared on wplocker.com