By 1 Decembra, 2023

Nekoliko jednostavnih načina da smanjite nervozu i napetost

U okruženju koje promoviše brzo i efikasno, multitasking i prisutnost na dva mesta u isto vreme, često se možemo osetiti kao da nam neko nameće svakodnevni pritisak.

Bilo da taj pritisak dolazi od jedne konkretne osobe (roditelja, šefa, klijenta) ili generalno od modernog načina života, nema pojedinca koji u jednom trenutku nije osetio kao da mu je svega previše i da mora da napravi pauzu.

U nastavku teksta delimo sa vama savete kako da tempo užurbanog života usporite i date sebi prostora da se odmorite.

Fizički rad

Može zvučati kontradiktorno ali dodatnim, fizičkim, naporom možemo pružiti našem mozgu odmor. Ne morate da idete u teretanu ili da se bavite nekim sportom, iako je to poželjno, dovoljno je da se prihvatite nekog posla po kući ili oko nje.

Imate baštu ili dvorište koja zahteva dodatnu negu i posvećenost? Nije dovoljno da povremeno zalivate i orezujete cveće, već da se posvetite svim zelenim površinama u vašoj bašti. 

Uz naše preporuke za trimer za travu, sređivanje dvorišta može postati zadovoljstvo, samim tim i jednostavniji i lakši zadatak. Kada uspešno odradite neki fizički posao, osećaćete nalet pozitivne energije koja će vas rasteretiti teških misli.

Angažujte se oko nekog projekta, kupite glinu i napravite sami svoje saksije za cveće koje ćete kasnije ukrasiti, okrečite dnevnu sobu ili jednostavno detaljno očistite svaki kutak u vašem domu.

Fizička iscrpljenost će pružiti vašem telu mogućnost da se kvalitetno obnovi i odmori.

Kvalitetan odmor

Naravno, nekada je telu potrebno da stvarno uspori, što znači da legne i naspava se. Kvalitetan san je jedan od glavnih faktora za smanjenje nervoze i napetosti, pružajući brojne prednosti za mentalno i fizičko zdravlje. 

Odmor i spavanje regulišu mentalnu razdražljivost. Tokom dubokog sna nivo stresnih hormona se smanjuje, čuva se emocionalna stabilnost, pruža se podrška kognitivnim funkcijama kao što su pažnja, koncentracija, pamćenje i donošenje odluka.

Generalno, telo se regeneriše tokom dubokog sna, što uključuje obnovu mišića i jačanje imunološkog sistema.

Nedostatak sna može povećati nervozu, anksioznost i stres, dok pravilno spavanje značajno doprinosi regulaciji ovih emocionalnih stanja, što čini brigu o spavačkim navikama ključnom za očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Briga o telu

Kada ga pokrećemo i kada ga svesno zaustavljamo, mi brinemo o našem telu. Kada mu svesno, povremeno, ugađamo, takođe utičemo na celokupno blagostanje.

Častite sebe nekom opuštajućom masažom ili bilo kojim drugim tretmanom u spa centru ili zamolite vaše najdraže da vas izmasiraju i pomognu vam da se opustite.

Dugo tuširanje toplom vodom ili penušava kupka u kadi može opustiti svaku ćeliju u organizmu.

Ne odlažite ova sitna zadovoljstva jer su posledice značajne.

Pravilna ishrana

Koliko je kvalitetno gorivo koje unosimo u naše telo i odakle crpimo energiju?

Hrana može značajno uticati na stres na različite načine. Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju fizičkog zdravlja, dok nedostatak važnih hranljivih materija može izazvati umor, oslabiti imunološki sistem i povećati stres. 

Ishrana takođe može uticati na hormone povezane sa stresom, posebno ako konzumirate šećer, kofein i alkohol. Stres može dovesti do prejedanja ili konzumiranja nezdrave hrane kao sredstva za suočavanje sa emocionalnim izazovima. 

Postoje i određene namirnice, poput orašastih plodova (bogati magnezijumom) i ribe (bogate omega-3 masnim kiselinama), koje mogu pomoći u smanjenju napetosti. 

Hrana koja neprijatelj stresu

Pored orašastih plodova i ribe, voće i povrće je bogato antioksidansima. Za šta su oni dobri?

Antioksidansi pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa, koji može doprineti nervozi. Borovnice, spanać, kelj, brokoli i citrusi su bogati antioksidansima.

Banane su dobar izvor vitamina B6, koji je važan za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji utiče na raspoloženje i opuštanje.

Kamilica je poznata po svojim sedativnim svojstvima i može pomoći u opuštanju, zato preporučujemo čaj od kamilica pred spavanje.

Zobene pahuljice su bogate vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima, što može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprečavanju oscilacija raspoloženja.

Toplo mleko može delovati umirujuće i pomoći vam da se opustite pre spavanja.

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati raspoloženje i pomoći u smanjenju stresa. Međutim, konzumiranje umerenih količina je važno, jer čokolada može biti kalorična.

Individualne reakcije na hranu variraju, pa je važno pratiti kako hrana utiče na vaše fizičko i emocionalno blagostanje.

Stručna pomoć nikad nije pogrešan potez

Ukoliko ste pokušali sa primenjivanjem ovih jednostavnih tehnika za opuštanje ali još uvek niste pronašli ravnotežu i mir, ne treba da čekate da stanje dođe do ,,pucanja’’ kako biste se obratili stručnom licu za pomoć.

Psiholog vam može pomoći da bolje razumete svoje misli, osećanja i ponašanja te da razvijete strategije za bolje upravljanje stresom, anksioznošću, depresijom i drugim mentalnim izazovima.

Pored toga, rad s psihologom može razviti i ojačati samopouzdanje i bolje razumevanje sopstvene snage i slabosti.

Najvažnije je da slušate svoje telo i da kada ono poziva u pomoć, vi čujete i dogovorite na zahteve koje ono šalje.

Tags:, , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com