By 25 Marta, 2019

Kako sprečiti pojavu bolnih čukljeva

Svi smo svesni da se naše telo menja iz godine u godinu. Ima nekih promena na koje ne možemo da utičemo, možemo možda samo malo da ih usporimo. Ono što svakako možemo je da iskoristimo sve što nam je dostupno kako bi izbegli pojava bolnih čukljeva.

Jedan od velikih problema koji dolazi sa godinama su čukljevi. Pored toga što su estetski problem, čukljevi mogu biti veoma bolni što vremenom dovodi i do otežanog kretanja. Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi sprečili ovu bolnu pojavu.

Šta su čukljevi i kako nastaju?

Čukalj je krivljenje nožnog palca ka spoljašnjoj strani stopala sa jedne strane i ostalim prstima sa druge. Gubitak balansa određenih grupa mišića u stopalima dovodi do ovog bolnog deformiteta.

Najčešći uzrok pojave čukljeva je veliko opterećenje stopala ali može postojati i nasledni faktor. Ova pojava je češća kod žena nego kod muškaraca a na to u velikoj meri utiče nošenje visokih potpetica. Ova neudobna obuća izaziva oštećenje mišića i tetiva i na taj način dolazi do spuštanja i proširenja prednjeg dela stopala. Obzirom da je naš oslonac na palcu, malom prstu i petnoj kosti, spuštena stopala postaju razlog pojačanog bola. Ukoliko osoba ima ravna stopala savetuje se nošenje korektivnih ulozaka rađenih po meri kako bi se izbegla pojava čukljeva kojoj su oni savakako više podložni.

Kako sprečiti pojavu čukljeva?

Obzirom da smo utvrdili da je jedan od najčešćih uzroka pojave čukljeva neudobna i uska obuća, prvi korak je svakako promena obuće. Potrudite se da visoke potpetice ili jako usku obuću nosite samo u specijalnim prilikama, odnosno što ređe. Tražite obuću u kojoj se osećate prijatno i koja vam je udobna. Najčešće se preporučuje obuća koja vam je pola broja pa čak i za ceo broj veća kako bi vaše stopalo imalo dovoljno mesta. Kada isprobavate obuću potrebno je da vaš palac nikako ne dodiruje vrh cipele ili patike. Takođe se trudite da što češće hodate bosi jer to pomaže ojačavanju mišića i kosti stopala se vraćaju u prirodan položaj koji nikako nemaju u obući.

Metode lečenja čukljeva

Ukoliko je u pitanju početna faza pojave čukljeva postoji način da se to zaustavi i sredi a da to ne zahteva operaciju. Vežbe su jedan od najboljih načina da pomognete sami sebi. Svaki dan radite istezanje vašeg nožnog palca tako što ćete ga lagano vraćati u njegov prirodan položaj. To radite i sa ostalim prstima ukoliko su i oni krenuli da se krive. Jedna od vežbi koja se pokazala kao najefikasnija jeste hvatanje palčevima. Stavite nekoliko laganih stvari na pod kao što su krpe ili peškiri i polako ih podižite i spuštajte na zemlju. Ukoliko budete disciplinovani i to radili svaki dan vremenom će se vaši bolovi smanjivati i prsti će polako početi da se vraćaju u svoj prirodan položaj.

Ukoliko su u pitanju čukljevi koji su jako uznapredovali ili osećate sve jače bolove, potrebno je da se hitno obratite svom lekaru. On će vas svakako najbolje posavetovati šta dalje da radite. Ukoliko su u pitanju samo bolovi bez daljih deformiteta, lekovi za bolove vam mogu dosta pomoći. Lekar će vas svakako uputiti šta da radite i kako da se ponašate.

Ako je vas deformitet uznapredovao najbolja opcija je operacija kako bi uklonili čukljeve i vratili palac u normalan položaj. Operacija čukljeva je česta i smatra se jedinom metodom za potpuno izlečenje. Iako je operacija jedini način za rešavanje ovog problema to nikako ne znači da se oni ne mogu vratiti ukoliko se vi vratite starim navikama. Vodite računa o svojim stopalim i poslušajte savete svog lekara.

Ukoliko imate ovaj problem nemojte čekati da se on pogorša. Krenite na vreme da radite na tome kako ne bi ste sebe doveli u situaciju da ne možete da hodate od bolova. Iako uporan, problem čukljeva se može lečiti uz malo želje i upornosti.

Posted in: Ostalo

Comments are closed.

shared on wplocker.com