By 28 Septembra, 2022

Tretmani uklanjanja bradavica: Koliko su uspešni i kako deluju

Bradavice su promene na koži nastale usled humanog papiloma virusa koji izaziva hiperlaziju i dovodi do promena na epidermisu. U nekim slučajevima je prisutna jedna promena, dok se u većini slučajeva nalaze nekoliko promena grupisanih na istoj regiji tela. Ove promene na koži mogu trajati godinama i njihov broj shodno tome može i da raste, povećavajući tako zahvaćenu regiju. Ove benigne promene na koži je potrebno tretirati kako bi se uklonile, ali je njihovo lečenje i uklanjanje potrebno izvršiti u kontrolisanoj sredini kako biste bili sigurni da će biti uklonjene na pravi način.

Šta su bradavice i kako nastaju?

Bradavice nastaju uticajem HPV (human papiloma virusa) u epidermisu kože i izaziva razne promene na koži. Mogu se naći kao pojedinačne bradavice na telu ili grupisane na određenoj regiji i u oba slučaja ne postoji naznaka da se neće sprečiti njihovo širenje. Izgled i veličina bradavica mogu da variraju godinama, i postoje brojni načini na koje se ove promene mogu ukloniti. Bradavice mogu da nastanu usled prenosa virusa sa čoveka na čoveka ali i usled oslabljenog imuniteta. Ove promene na koži mogu ponekad i spontano da nestanu, kao i da se prošire svuda po telu usled delovanja prenošenja virusa na novi deo kože.

Kako izgledaju?

Obične bradavice se najlakše prepoznaju i one se uglavnom nalaze na delovima tela koja trpe najveći pritisak, kao što su tabani, prsti, kolena i laktovi. Prepoznaju se po oštro ograničenim čvorovima čija je površina gruba i mogu da budu pravilnog ili nepravilnog oblika, kao i veličine. Pored toga, postoje i verrucae plantares i ovaj tip bradavica se najčešće javlja u praovima i lokalizovane su na petama i prstima i izazivaju neprijatnost prilikom hodanja.

Kako se leče?

U retkim slučajevima bradavice se izleče same od sebe. Ipak, nemoguće je znati da li će doći do ovoga te je neophodno na vreme odreagovati i lečiti ih na pravi način. Kao jedan od najboljih tretmana za bezbedno uklanjanje bradavica, smatra se laserski tretman koji daje najbolje rezultate i predstavlja bezbolno rešenje. Ovaj tretman je najefikasniji jer smanjuje mogućnost da se bradavice ponovo jave i vodeći je među načinima kojima se ove promene na koži mogu tretirati. Nakon procedure ne postoji nastavak lečenja jer se ovim procesom završava njihovo uklanjanje te se javlja zdrava koža koja više nije prekrivena bradavicama.

Kako se pripremiti za tretman?

Priprema za tretman uklanjanja bradavica je jednostavna i ne zahteva previše stvari. Konsultacija sa stručnjakom koji obavlja ovu proceduru je najbitniji deo pripreme jer se na ovaj način detaljno pregleda regija zahvaćena bradavicama i traži se najbolje rešenje kako odraditi tretman. Pored toga, bićete upoznati sa procedurom, šta je neophodno da uradite pre i posle tretmana i kako da se ophodite prema promenama na vašoj koži. Neophodno je da pre tretmana pokušate da što manje dodirujete regiju zahvaćenu bradavicama kako biste sprečili njihovo širenje ali i doveli do iritiranja kože.

Šta nakon tretmana?

Tretman uklanjanja bradavica je bezbolan i ne morate osećati bojazan da ćete nakon njega da budete u bolovima. Procedura je vrlo jednostavna i uglavnom traje kratko, u zavisnosti od broja bradavica na koži. Nakon uklanjanja bradavice ne javlja se krvarenje nego se odmah formira krastica koja će da otpadne za nekoliko dana. Neophodno je voditi računa da se koža ne dodiruje, posebno da ova krastica otpadne sama, bez spoljnih uticaja koji bi mogli da dovedu do toga. Posle otpadanja kraste, na ovom mestu ostaje mlada i zdrava koža bez ožiljaka.

Tretmani uklanjanja bradavica su uspešni već nakon jednog tremana i predstavljaju bezbolno i brzo rešenje za rešavanje ove promene na koži. Usled procedure koja ne zahteva veliku pripremu i daje odlične i primetne rezultate, jasno je zašto se sve više ljudi odlučuje na ovaj korak.

Comments are closed.

shared on wplocker.com