By 19 Februara, 2012

Bol uveta nakon plivanja

SIMPTOMI – bol i/ili infekcija u jednom ili oba uveta, nastalih nakon plivanja u jezeru, reci ili bazenu. Dolazi do upale spoljneg dela ušnog kanala, otiče i postaje crven. Osetljivost i bol, izbacivanje sluzi iz ušnog kanala, slab sluh, svrab. Dodirivanje ušiju uglavnom boli. Može biti prisutan i osećaj punine u ušima. Simptomi obično nastaju nakon 1-2 dana.

UZROCI – „plivačevo uvo“ nastaje kada voda iz bazena predugo ostane u spoljnem delu ušnog kanala. Bakterije ili gljivice iz vode povećavaju rizik od infekcije. Kada plivate u nečistoj vodi, držite glavu iznad površine vode. voda iz bazena, pošto stalno kvasi i omekšva cerumen, stvorila je idealne uslove za život bakterija. Hlorisana voda će pre izazvati „plivačevo uvo“ nego slana voda.

Ipak, najčešći uzrok jeste infekcija iz nazalnih prolaza i grla, koja je preko eustahijevih tuba gurnuta kada je osoba previše jako duvala nos u maramicu.

Gnjurenje u vodi nije nimalo bezbedno po ovom pitanju.

Konstatno plivanje tokom leta može da dovede do infestacije spoljneg dela ušnog kanala gljivicom koja se zove Candida Albicans. Smatra se da je uzrok ovome konstantna navčaženost uveta u nečistoj vodi. Jedan izveštaj iz 1991. godine otkrio je da voda može malo uvećati cerumen u ušima i tako delimično da začepi uši. Ovaj efekat verovatno ima zaštitnu funkciju. Boje za kosu, kada zahvate uvo, takođe mogu izazvati infekciju, a isti učinak imaju i neke hemikalije iz kapi za uši.

Ljudi koji nose slušne aparate bi trebalo povremeno da ih skidaju, kako bi vlaga iz ušiju mogla da ispari.
LEČENjE
stručnjaci kažu da se 80% slučajeva „plivačevog uha“ može izlečiti stavljanjem kapi od alkoholnog sirćeta u uvo 3 puta dnevno, tokom 2-3 dana.
Ako kapi izazovu peckanje ili oštar bol, ako simptomi traju više dana, ako se javi groznica ili se sluz izlučuje iz uveta, pozovite lekara.

PREVENCIJA
ključ prevencije jeste da se ušii održavaju čistim i suvim. Ne dozvolite deci da plivaju tokom sezone bolesti. Kada plivate, nemojte da vam voda ulazi u uši, ili stavite mekane tampone za uši (tvrdi mogu da nanensu štetu).
Ali, ako vam voda uđe u uši, jako protresite glavu da izbacite što više vode.povucite uvo gore i ka spolja, kako biste ojačali ušni kanal i da bi voda lakše izašla.
Kada izađete iz bazena, iskoristite vodonik-peroksid kao kapi za uši, kako biste ih dezinfikovali. Ili, napravite mešavinu od 30 ml izopropil alkohola i 30 ml jabukovog sirćeta (5% sirćetne kiseline), i zatim nekoliko kapi toga stavite u uši. Tako će voda ispariti, a kiselost kože će se obnoviti, te neće biti ni svraba ušiju.
Nosite tampone za uši dok se kupate ili šamponom perete kosu.

Tags:, , ,
Posted in: Bolesti, Uho

Comments are closed.

shared on wplocker.com