By 16 Februara, 2023

Kako se suočiti sa strahom i stresom koji mogu uticati na poslovni razvoj

Image by rawpixel.com

Današnji poslovni svet je prepun obaveza, previše poslova koji se moraju odjednom obaviti i nepovoljnih uslova za rad. Većina zaposlenih nije u prilici da bira svoj posao te usled snalaženja u industriji koja im nije približna obrazovanju završava pod stresom. Iako se u većini slučajeva stres može kontrolisati, ili se barem može naučiti kako da radite pod njegovim uticajem, ponekad anksioznost i stres mogu da utiču na vaš profesionalni razvoj. U želji da se snađu u kontinuiranoj opterećenosti poslom i porivu da se dokažu, zaposleni često pribegavaju strahu od komentara nadređenih i stresu koji je izazvan preopterećenjem.

Naučite da zastanete

Ponekad sve što treba da uradite jeste da zastanete na trenutak kako biste se smirili. Strah i stres se mogu kontrolisati ukoliko naučite da prepoznate momenat pre no što oni nastupe i počnu da vas ometaju u obavljanju posla. Ukoliko strahujete od obavljanja nekog posla jer niste sigurni da li ste spremni za njega, odložite ga na neko vreme kako biste bili sigurni da ćete mu pristupiti sa punom pažnjom. Često strah nastaje od nepoverenja u sopstvene sposobnosti jer nemamo dovoljno samopouzdanja da možemo da obavimo neki posao. Kada je stres u pitanju, zastanite ukoliko primetite da ste stalno pod pritiskom i da niste sigurni kako da nastavite sa obavljanjem posla.

Obratite se nekome

U današnje vreme je priča o mentalnom zdravlju nikad prisutnija i postoji sve više ljudi koji istupaju sa svojim pričama o borbama koje vode. Ovo je jedan od najvažnijih koraka u rešavanju problema koji može da vam utiče ne samo na privatan, nego i na poslovni život i razvoj. Ukoliko smatrate da stres koji je prisutan počinje da vas stalno obuzima i sprečava vas da normalno funkcionišete na poslu i van njega, obratite se stručnjaku koji će moći da vam pokaže tehnike oslobađanja stresa. Ukoliko vam je pak potreban samo izduvni ventil, obratite se porodici i prijateljima kako biste izbacili sve iz sebe i mogli da pređete preko problema koji vas muči.

https://www.pexels.com/photo/photo-of-man-holding-black-eyeglasses-3760137/

Promenite posao

Ukoliko je glavni uzrok vaših strahova i stresa posao, vreme je da razmislite o promeni. Ovo nije laka odluka bez obzira koliki pritisak osećate. Olakšavajuća okolnost je da u svakom trenutku možete da pronađete posao sa boljim uslovima koji će vam pružiti manje stresa i dati vam šansu da radite na svojoj karijeri. Kada je u pitanju novi posao, Beograd nudi veliki broj poslova u raznim industrijama koji mogu da vam pruže šansu da se razvijate i unapređujete karijeru. Odluka za prelazak na novi posao se lakše donosi ukoliko znate da će se smanjiti nivo stresa koji vas sprečava da gradite svoj put i postanete vrhunski stručnjak u svojoj oblasti.

Kontrolišite uslove

Ne možemo uticati na sve uslove na poslu, ali možemo probati da promenimo neke stvari koje će nam omogućiti da napredujemo. Ukoliko niste zadovoljni načinom na koji vaša karijera napreduje, popričajte sa nadređenima šta možete da uradite kako biste napredovali. Zaposleni su često pod stresom jer su dugo na istoj poziciji ili ne napreduju tempom koji bi voleli. Takođe, usled straha od razgovora o promeni uslova ili tipu posla, ostaju na poslu kojim nisu zadovoljni kako ne bi rizikovali trenutnu poziciju.

Identifikujte uzroke stresa

Ponekad mislimo da je glavni izvor stresa posao, ali postoji nekoliko faktora koji mogu da uzrokuju anksioznost ili netrpeljivost na poslu. U pojedinim slučajevima odnosi sa kolegama mogu da utiču na nivo stresa usled raznih problema – opstruiranje za bolju poziciju, sabotiranje, ogovaranje i drugi međuljudski problemi među kolegama mogu da negativno utiču na mentalno zdravlje zaposlenih. Takođe, položaj u kancelariji, dugo radno vreme ili nemogućnost korišćenja godišnjeg odmora mogu da budu okidači stresa i spreče u građenju uspešne karijere.

Tek kada se suočite sa strahovima i stresom ćete biti u mogućnosti da se razvijate i gradite uspešnu karijeru. Često smo sami sebi najveći neprijatelji i ne ostavljamo puno prostora za profesionalni razvoj.

Comments are closed.

shared on wplocker.com