By 5 Juna, 2016

Herpes – virus koji trajno ostaje u organizmu

Herpes se prenosi se direktnim kontaktom sa ranica osoba koje su obolele, zatim preko sekreta, ljubljenja, a evidentno je njegovo prenošenje i oralnim i genitalnim seksualnim putem. Herpes virus je specifičan po tome što trajno ostaje u organizmu i što se aktivira u situacijima kada je organizam oslabljen i izložen stresnim situacijama.

Kako se aktivira herpes?

Kada nastupi pad imuniteta a uz to se često javlja i stres, naše telo je izloženo napadima brojnih herpes virusa. Oni se mogu ispoljiti na i u ustima, na oku, po rukama, na nosu, usnama i na drugim delovima tela kao što su reproduktivni organi kada je u pitanju genitalni herpes. Ovakve infekcije, zovemo još i groznicama i karakterišu ih simptomi kao što su pojava mehurića, plikova i crvenilo. Kada plikčići – vezikule puknu ostaju erozije koje mogu biti bolne, dok sasušivanjem sadržaja vezikula nastaju kraste. Nekada je moguća i pojava gnojnica ako se desi sekundarna bakterijska infekcija.

Od simptoma se još mogu javiti i uvećane i bolne regionalne limfne žlezde, dok primarna infekcija može podrazumevati još i povišenu telesnu temperaturu, opštu slabost i malaksalost, kao i bol u mišićima.

Herpes

Osoba koja ima herpes obično oseti kada će se infekcija ponovo javiti, jer prepoznaje tip svraba i peckanja na mestu gde će izbiti.

Simptomi genitalnog herpes: vezikule, bolne erozije, teškoće tokom mokrenja, uvećane i bolne preponske limfne žlezde. ..

Vrste herpesa

U zavisnosti od mesta gde se herpes ispolji, vrši se i njihova podela. Herpese izazivaju dva tipa iz grupe herpes simpleks virusa ili HSV. Tip 1 HSV, poznat kao labijalni, je tip koji se ispoljava groznicom na ustima ili po licu. Genitalni herpes je tip 2 i javlja se u genitalnoj regiji. Za oba tipa herpesa karakteristično je da ostaju trajno u organizmu, koji se od njih ne može da se izleči. U ljudskom telu herpes se i razmnožava.

U porodicu HSV spada i zoster virus, koji je izazivač ovčijih boginja, odnosno varičele. Prate ga bolne i neprijatne manifestacije po koži koje mogu biti i bolne.

Kako možemo da se inficiramo?

Infekcija herpesom može nastati ako smo u kontaktu sa inficiranom osobom. Virus uglavnom organizam ulazi na lokacijama gde postoje mikrotraume – male povrede na koži ili sluzokoži.

Nekada je moguće da infekcija herpesom prodje bez simptoma – tada inficirana osoba bez ikakvih simptoma lako može da prenese ovaj virus putem direktnog kontakta.

Herpes zoster, posle preležanih ovčijih boginja ostaje latentno sakriven u ganglijama nerava glave i mozga i zadnjim korenovima kičmene moždine. Tu čeka mogućnost nove aktivacije, a to su obično periodi pada imunog sistema, umora, stresa… Njegova reaktivacija se prepoznaje po karakterističnim promenama po koži.

Inkubacija

Prva infekcija herpesom uglavnom se beleži u periodu ranog detinjstva, kada je imuni sistem nedovoljno razvijen. To se uglavnom desi usled kontakta sa starijima koji imaju groznicu.

Ipak, kod inficiranog deteta herpes se ne manifestuje odmah, pošto je trajanje inkubacije od 3 do 10 dana.

Inficiranje virusom herpesa ne mora biti obavezno vezano za rano detinjstvo. Može nastati i u adolescentnom dobu kada se dobija ljubljenjem ili seksualnim odnosom. Iako HSV tip 1 po pravilu napada predele oko nosa i usta, oralnim seksualnm odnosom, može da se prenese i na genitalije.

HSV tip 2 je najčešći u analno-genitalnoj regiji. Ovakva infekcija nastaje prenošenjem seksualnim putem.

Poseban oblik herpesa je neonatalni herpes. On nastaje kada se novorođenče inficira prolaskom kroz porođajni kanal majke koja ima herpes. Ova vrsta herpesa zahteva posebnu pažnju zdravstvenih radnika pošto se nekada može desiti smrtni ishod za novorođenče.

Preventiva, terapija i lečenje herpesa

Protiv virusne infekcije herpes simpleks lek za sada ne postoji. Nema ni adekvatne vakcine iako ih farmaceuti širom sveta naporno traže. Jedina metoda preventive koju možete da preduzmete je da se klonite kontakta sa inficiranom osobom. Ali, to je jako teško jer postoji i asimptomatska infekcija herpesom pa je jako teško utvrditi ko je inficiran a ko ne.

U slučaju seksualnog prenošenja infekcije – primena kondoma je najpouzdanija zaštita. Ali kako se prezervativi jako retko primenjuju kod oralnog seksa, u tom slučaju, mogućnost infekcije je potpuno izvesna.

Mikroranice koje se tokom seksualnog odnosa javljaju idealnasu mesta za ulazak virusa u telo čoveka. Organizam je još osetljiviji na ulazak virusa ako je u toku menstruacija.

Lečenje herpes virusnih infekcija je simptomatsko . Koriste se antivirusni lekovi i neka sredstva i preparati za lokalnu upotrebu kao što su određene masti i sprejevi. Pošto još nema apsolutno delotvornog leka, korisno je jačati imunitet . Ako se jave navedeni simptomi herpes infekcije, obavezno se javite lekaru.

Preparati koji sprečavaju rasplamsavanje bolesti su: mast Aciklovir, krema Famvir, Valtrex i Zovirax. Ipak, nijedan od njih ne dovodi do potpunog odstranjivanja virusa iz organizma, ali će ipak umanjiti njegov uticaj, osnaživanjem organizma. Neke studije pokazuju da se korišćenjem tih preparata smanjuje i rizik od prenošenja herpesa na partnera. Lekovi poput brufena se koriste sa smanje bol i povišenu temperaturu.

Dobar domaći lek je i sedeća kupka u toploj vodi. Preporučuje se nošenje isključivo pamučnog veša.

Herpes, dojenje i trudnoća

Kada se leči herpes u trudnoći, važno je znati sledeće: oralno unošenje aciklovira može se dati trudnici kodprvog napada herpesa, kao i u slučaju opasnijih kasnijih napada herpesa. Aciklovir se za oralnu upotrebu može dati trudnici u svakom trimestru drugog stanja. Aciklovir se takodje može dati i intravenozno trudnicama kod kojih je opasna HSV infekcija.

Ako postoje plikovi herpesa za vreme porođaja, obično će biti potreban carski rez. Aciklovir može smanjiti potrebu za carskim rezom.

Herpes i dojenje: Sve dok majka svojom zaraženom kožom ne dolazi direktan kontakt s bebom, nema razloga da ne doji niti da ne bude u zajedničkom krevetu s bebom.

Majka koja ima prisutne mehuriće na areoli ili bradavici, dojenje na toj strani treba da prekone sve dok se herpes ne izleči. Majka treba da održava laktaciju i izmlazava mleko iz te dojke dok dojenje može nesmetano obavljati iz zdrave dojke. Sve vreme je jako važno redovno pranje ruku!

Herpes i prirodno lečenje

Herpes se može izlečiti jednostavnim sredstvom, koje sigurno ima svaka domaćica – a to je soda bikarbona. Prokuvajte 100 ml vode, dodajte jednu kafenu kašičicu sode bikarbone, promešajte i sklonite sa šporeta. U dobijeni rastvor umačite tufere od vate i stavljajte na usne nekoliko puta dnevno.

Melem protiv herpesa od belog luka

Iseckajte dva čena belog luka i pomešajte ih sa kašikom pavlake, jednom kašikom brašna i kašikom meda. Ovim melemom, mažite obolelo mesto na koži. Ovaj prirodni preparat posebno je delotvoran kod herpesa na usnama.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Polne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com