By 18 Jula, 2013

Pravilno čuvanje lekova kod kuće

Kako treba čuvati lekove u kućnim uslovima?

Uporedo sa podizanjem higijenske kulture rastu i potrebe za lečenjem i lekovima. I nastojanje građana. da izvesne lekove imaju uza sebe ili u kući, ako im ustrebaju, sasvim je opravdano. Sve šire obuhvatanje stanovništva zdravstvenim osiguranjem omogućilo je da se te potrebe i to nastojanje realizuju prilično lako i u širokim razmerama. Tim pre što se lekovi dosta široko propisuju i što se u slobodnoj prodaji mogu relativno jeftino kupiti. Razumljivo je je da se pod tim uslovima lekovi mogu, u većoj ili manjoj količini, naći ne samo skoro u svakoj kući već i u mnogim torbama i cepovima.

Međutim, pitanje domaće zalihe u lekovima, u najvećem broju slučajeva, tim ipak nije retpeno. Jer lekove retko ko čuva kod kuće pravilno, u upotrebljivom stanju, i izabrane prema nekim realnim potrebama. Naime, lekovi se obično ostavljaju makar gde, i, pomešani jedan s drugim ili s drutim sličnim predmetima, vrlo često se ovlaže, raspadnu i brzo postanu neupotrebljivi, a poneki put i štetni. Osim toga, u mnogim kućama se čuvaju lekovi koji možda nikad neće biti potrebni, ili lekovi sa određenim rokom trajanja, koji zastareva, ili se čuvaju u suvišnim količinama, a nema lekova koji mogu svakog dana, svakog časa ustrebati.

cuvanje lekova kod kuce

Da bismo ovo potpuno osnovano postavljeno pitanje domaće zalihe u lekovima pravilno rešili, moramo na odgovarajući način rešiti pitanje pravilnog izbora (asortimana) i ispravnog čuvanja lekova.

Ispravno čuvanje lekova najbolje će se obezbediti ako se u tu svrhu spremi jedan omanji sandučić-ormančić, sa nekoliko pregrada i poličica, koji se može zaključavati. (Dovoljno je da takav sandučić bude visok 60, širok 40 i dubok do 30 sm i da bude unutra vertikalno pregrađen jednom a horizontalno dvema daščicama.) Ovaj sandučić treba drzati negde skraja, na suvom mestu i dovoljno podignut od poda da ga deca ne bi mogla dohvatiti i otvarati. U ovakvom sandučiću može se sasvim lepo urediti mala domaća apoteka za čuvanje najpotrebnijih lekova. Lekovi se ne smeju držati ni na kom drugom mestu, treba da budu grupisani prema prirodi pakovanja, i njihovi nazivi čitko ispisani na kutijama, kesicama i bočicama u kojima se lekovi čuvaju. ; !

U ovoj apoteci mogu se čuvati i lekovi nabavljeni prema lekarskom receptu, koji se nisu upotrebili odmah, naravno, ukoliko budu i posle toga upotrebljivi.

Ovakva domaća apoteka treba da sadrži na sledeći način grupisane sledeće najpotrebnije lekove:

Aspirin ,Acetisal , Acesali sl.), u tabletama od 0,50 g, 20 komada;
Pramidon (Aminopipurinum), u tabletama od 0,20 ili 10,30 g, 20 komada;

Doverov prašak, u tabletama od 0,20 g, 20 komada;
Kodein (Codeinum phosphoricum), u tabletama od 0,02 g, 10―20 tableta

Codophesal, Codalgin,Phenalgin ili slične tablete, 20 komada; burova voda (Aqua burovi), u tabletama, 4―6 tableta; magnezijumov sulfat (gorka so), do .100 g.

Jodovu tinkturu (Tinctura jodi), do 20 g, u žutoj bočici sa staklenim zapušačem;. .

tinkturu od odoljena-valerijana (Tinctura valerinae), do 50 g, u dobro zatvorenoj bočici, po mogućstvu, sa staklenim zapušačem;

tinktura opijuma (Tinctura opii), do 20 g, u dobro zatvorenoj bočici, po mogućstvu, sa staklenim zapušačem;

Hofmanove kapljice (Spiritus aetheris}, do 20 g, u dobro zatvorenoj bočici sa staklenim zapušačem;

Špiritus od pitome nane, do 20 g, u dobro zatvorenoj bočici, pmogućstvu, sa staklenim zapušačem.

Kamforni špiritus (Spiritus camphoratus), 100 g, u dobro zatvorenoj bočici;

ricinusovo ulje (0leum ricini), do 100 g, u bočici; hiper-mangan (Kalii permanganas), 2 do 3 g. rastvorena u bočici vode od 50 g.

Bor-vazelin, jedna tubica; vitaderm-mast, jedna tubica;
cinkova mast (Unguentum cinci oxydati) do 20 g, u staklenoj ili porculanskoj teglici .ili tubici; opodeldok liniment, jedna teglica.

Sterilnu gazu, u paketićima od četvrt metra, 2―3 komada;
čistu vatu, do 50 g, u paketićima od 10 g,
zavoje, 1―2 od 2,5 i 10 sm šircne;
leukoplast, 1 rolnu od 2 sm širine i hansa-plast, 1―2 komada.

DDT-prašak, do 100 g, po mogućstvu u limenoj kutiji. Osim ovih, mogu se u kućnoj apoteci držati i drugi lekovi.

Tags:, , , ,
Posted in: Lekovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com