By 23 Aprila, 2013

Koliko su korisni prirodni sveži voćni sokovi za zdravlje

Voće je, nesumnjivo, najvredniji izvor odličnih i hranljivih napitaka.

Jabuka sadrži osim vitamina i mineralnih soli i više organskih kiselina, u raznim kombinacijama, koje joj i daju iz.vrstan ukus. Ona sadrži i vrlo korisne pektine.

Jabuka ima i izuzetno svojstvo u lečenju oboljenja probavnih organa i crevnih infekcija. Isto tako dobro deluje na oboljenja bubrega, kod nefritisa (po prof. dr Morou i dr Jagiću).

Sok od jabuka je izvrsno osvežavajuće piće, deluje umirujuće i na živčani sistem. Jabuka je voće koje raste u svim krajevima zemlje i traje tokom cele godine. Sok se može mešati sa svim ostalim sokovima i kombinovati za svačiji ukus, a odlično se slaže i s raznim jagodičastim voćem, sa sokom od mrkve i s agrumima.

Grožđe je kao voće i namirnica tako kompletno da ga mnogi upoređuju s majčinim mlekom. Ono sadrži vitamine rastvorljive u vodi i mnogobrojne mineralne soli, zatim grožđani šećer. Dobri poznavaoci grožđa smatraju ga »zarobljenim suncem«! U toku dana grožđane bobice skupljaju energiju Sunca, pa je tako u svežem i dobro zrelom grožđu sačuvana velika količina grožđanog šećera, vr lo dragocenog za ljudsko zdravlje. Taj šećer doista je živa hrana s ostalim sastojcima grožđa koji su međusobno skladno povezani.

Profesor Gonzenbah iz Ciriha kaže: »Ko pije grožđani sok, jača živce, krv i mišiđe!« A profesor Miru s Fakulteta u Montpeljeu kaže da se grožđani sok može upotrebiti kao pitka hrana, a odgovara zdravom čoveku, detetu, starijim osobama, jer sadrži odgovarajuću tečnost vrlo bogatu hranljivim sastojcima i vitaminima. Veoma je koristan za sportiste, zatim za osobe koje imaju tegoba sa srcem i one kojima je potreban režim ishrane bez soli i svima koji se oporavljaju od teških bolesti.

Crna ribizla vrlo je vredno i cenjeno voće. Sok od crne ribizle ukusniji je od samog voća .Sadrži velike količine vitamina C. Ostali sastojci, organske kiseline i drugi vitamini čine ovaj sok lekom protiv infekcije.

Crvena ribizla koristi se kao i crna, a bogata je organskim kiselinama, vitaminima C i B. Sok od crvene ribizle vrlo je osvežavajući, pospešuje probavne sokove i funkciju debelog creva Isto tako vrlo je koristan kod povišene temperature. Koristi se često u kombinaciji sa sokom od crne ribizle.
Ogrozd je takođe voće koje se može koristiti kao i ribizla za osvežavanje i napitak. Deluje vrlo povoljno svojim sastojcima na čišćenje krvi, zatim na creva (laksativ) i bubrežne puteve (diuretik). Bogat je gvožđem, fosforom, kalijumom i vitaminom C.

Malina je izvor vrlo aromatičnog i lekovitog soka. Šećer, kiseline i svi ostali sastojci s vitaminom C povoljno deluju na funkciju creva Sok povoljno deluje i kao kura lečenja zatvora, reume i insuficijencije bubrega i jetre. Vitamin C se ne gubi hladnom obradom.

Kupina je kao i malina voće od kojeg se dobijaju razni vredni proizvodi: sirupi, gusti sokovi, želei, džemovi. Kupine sadrže tanin, organske kiseline, mlečne kiseline, boje. Lišće je takođe korisno kao i lišće maline, a upotrebljava se kao lekoviti čaj kod oboljenja creva

Borovnica poseduje takođe vrlo lekovita svojstva Sadrži tanin, glikozide, pektin, limunsku kiselinu, šećer, vitamin C, provitamin A i nešto malo vitamina B. Vrlo je poznata u lečenju dijareje.

Kao kupina i ogrozd, borovnica sadrži tanine, ali su oni hemijski kombinovani obojenim supstancama i ne aktiviraju se osim delovanjem crevnih enzima, koji su sposobni da razdvoje dva elementa putem hidrolize. Na taj način deluju samo u crevima i tako čuvaju sluznicu grkljana, jednjaka i želuca Obojeni sastojci, odvojeni od tanina, pojačavaju svoje delovanje adstringentno (stežući). Farmaceut Fluri ističe antiseptičko i antiflamatorno delovanje borovnice.

Sok od borovnice deluje bakteriostatički i bakteriolitički. Koli-bacili, mikrobi uzročnici raznih dijareja (proliva), mogu se zaustaviti u roku 24 sata sokom od borovnice. Ona je neka vrsta prirodnog antibiotika koji je koristan kod infekcije spomenutim koli-bacilima. Borovnica upravo dozreva u vreme kad se pojavljuju razna crevna oboljenja zbog pokvarene hrane u letnjim vrućinama

Borovnica se može konzervirati sušenjem, a sok se može sačuvati sterilizacijom, tako da posluži u vreme pojave neke infekcije.

Ona je u obliku kure efikasno sredstvo za odrasle i decu koja imaju gliste u crevima Kura se sastoji u jednostavnim obrocima borovnice, ali bez ikakvih drugih jela. Ona traje tri dana. Mogu se trošiti sveže borovnice ili samo malo kuvane. Pedijatri su na Univerzitetu u Helsinkiju uspešno primenili tu metodu kod mnogobrojne dece. Davali su deci borovnice kao kompot ili pire s malo mleka Već prvog dana deca su se oslobodila jednog dela glista

Zdrave osobe mogu jesti sveže borovnice, s malo šećera ili s dodatkom mleka. One deluju na želučane i crevne sokove, naročito na pankreas i na ceo organizam.

Kako se pripremaju sokovi od voća

Čisti sokovi se bez razređivanja mogu pripremiti od narandže, mandarine, grejpa, kruške, grožđa, jagoda, borovnica, ogrozda, malina, breskve, kajsije, šljive.

Jagodičasto voće je veoma nežno, pa ga je dovoljno protisnuti kroz cediljku ili izmešati u mikseru.

Kajsije i breskve zarone se (blanširaju) u kipućoj vodi oko jedan minut, odmah ohlade tekućom vodom i ogule. Zatim se izrežu u sitnije komadiće i izmuteu mikseru. Ako je voće veoma zrelo, može se protisnuti kao i bobičasto voće ručnom presom. Tako se dobijaju gusti ili mutni sokovi.

Voćni kokteli mogu se načiniti mešanjem soka od narandže, grejpa i jagodičastog voća sa sokom od jabuka, bresaka, kajsija, šljiva, zatim soka od banana sa sokom od narandže. Jagodičasto voće meša se s breskvama i kajsijama

Koktelima se dodaje po želji sok od limuna, žuti šećer, zatim mlečni dodaci ili tečnost u kojoj se kuvao pirinač ili ječam, bogat sluzima za osetljive probavne organe.

Comments are closed.

shared on wplocker.com