By 26 Novembra, 2012

Ishranom protiv hronične i degenerativne reume

Hronična i degenerativna reumatska oboljenja

Kakav uticaj ima ishrana u prevenciji i suzbijanju reume?

Reumatizam sa bolovima i tegobama koje ga prate neće se povratiti ako odlučimo da iskoristimo sve prirodne mogućnosti koje postoje za moguće izlečenje, a pre svega za sprečavanje pojave reumatizma. Te mogućnosti ogledaju se pre svega u punovrednoj, umerenoj ishrani, sastavljenoj od hrane siromašne solju i belančevinama (prosečno 0, 7 g belančevina na kg telesne težine) zatim u upotrebi svežih namirnica, u obilnom korišćenju voća, povrća, raznovrsnih salata, punovrednih proizvoda od žitarica, mleka, meda, hladno ceđenog ulja i uvođenja posnih dana, ako ne i čitavih kura posta.

Dr Maks Birher Bener primenom doslednih terapija postom, uzimanja svežih sokova i sveže hrane postigao je zadivljujuće rezultate u lečenju reumatizma zglobova i time potpuno rasvetlio uzajamnu vezu koja postoji između ishrane i reumatizma. Posle duge i bogate prakse i proučavanja problema ishrane i načina života, ovaj poznati pregalac došao je do osvedočenja da je pogrešna ishrana, između svih ostalih uzroka, odgovorna za nastajanje reumatskih procesa i oštećenja tkiva.

Ishranom protiv reumatoidnog artritisa 67

Kada razmišljamo o ovoj povezanosti ishrane i reume moramo reći da je uzaludno tražiti samo jednu određenu materiju, koja se može označiti kao »neposredni uzrok reume«. Ovo traganje je u stvari beznadežan posao, iako je sasvim prirodno da u komplikovanim slučajevima reume, jedno ili drugo »lekovito sredstvo« donosi ublaženje ili poboljšanje i zato se nikako ne sme zaboraviti ili odbaciti.

Međutim, osnovu za lečenje reumatske bolesti ipak predstavlja lekovito dejstvo ishrane. Ishrana zajedno sa ostalim činiocima treba da uskladi funkciju tkiva i organa i dovede organizam u stanje u kome je moguće obnoviti povezanost rada svih njegovih snaga, ukoliko neko oštećenje tkiva to onemogući.

U tom smislu primenjuju se periodi posta, dakle čine napori da se organizam oslobodi štetnih tvari i to u skladu sa potrebama i stanjem bolesnika, zatim kure sa svežim sokovima i svežom hranom, koje treba sprovesti samo u saradnji sa lekarom. Posle jedne takve kure. Još dosta vremena treba se hraniti punovrednom vegetarijanskom hranom, koju povremeno treba zamenjivati danima u kojima ćemo jesti samo voće. Sve što se kasnije radi, čini se za opšte ili delimično poboljšanje krvotoka u tkivima ili izbacivanje otpadnih materija, zatim kure za pročišćavanje krvi, primena toplote, zračenja, kupki, masaža, utrljavanja i raznih lekova.

Ishrana ima vrlo značajnu ulogu u procesu lečenja reumatizma. Međutim, ona zahteva veliku pažnju, jer ublažavanje reumatičnih tegoba od svakog bolesnika zahteva dosta velika odricanja.

Široko prihvaćeni čajevi za lečenje reume imaju čak i danas svoje opravdanje. Oni su u stanju da podstaknu razmenu materija u tkivima i funkciju žlezda sa unutrašnjim lučenjem, da pospeše rad organa za eliminaciju i povećavaju funkcije eliminacije otrova naročito preko kože i jetre.

Onaj ko želi da sastavi čaj za terapiju reume od biljaka koje je sam sakupio ili gajio u bašti, treba da uzme po 20g cveta od grizice, cveta od lipe, zlatnice, kantariona i cveta od zove. Od ove mešavine treba uzeti jednu kašičicu i to preliti jednom šoljom tople vode i piti dva puta dnevno po dve šolje ovako spravljenog čaja.

Dobri i oprobani čajevi protiv reume mogu se dobiti već pripremljeni u biljnim apotekama.

Sasvim je prirodno da se od ovih čajeva ne može očekivati više nego što se uopšte zna o problemu reumatizma. Često se u svim naporima za ozdravljenje od ove bolesti nalazn i jedan koristan činilac pored ishrane i fizikalnih mera lični odnos prema bolesti ne sme da bude zapostavljen.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Reuma

Comments are closed.

shared on wplocker.com