By 6 Novembra, 2012

Milogled kao lek

Miliče, ličarka, ličarica. Upotrebljava se protiv pljuvanja krvi iz pluća i u lečenju pojava žutice, ma bila ona i u najslabijoj meri. Ne tako često, ali ipak biva da ovakvi bolesnici (grudni) dobijaju i neznatnu žuticu, a u tom slučaju potrebno je da se ova biljka primeni kao sredstvo za povećanje mokraće i rasterivanje bolesti.

Upotrebljava se u dozi od 20 grama biljke na litar ključale vode za čaj. Piti dve šolje dnevno.

„Nekad je ova biljka smatrana kao sveopšti lek ,otuda je i dobila ime sanikula.U njoj se nalazi malo materije što steže i zato se u popularnoj medicini i upotrebljava protiv proliva, srdobolje, odliva, naročito protiv pljuvanja krvi.
Kod zapaljenja organa za disanje i hroničnog katara pluća (uporedo s lišćem od bršljana) zbog saponina koji sadrži u sebi, ma i u manjoj količini, a ističe je naročito kod krvarenja, gde ona deluje svojim taninima (sredstvima koja stežu), a sužavajući kapilare (uzane krvne sudove) u tkivu izaziva zgrušavanje i izdvajanje belančevine i zapušavanje prolaza za krv. Ova biljka se moze primenjivati za ispiranje u lečenju zapaljenja materice (metritisa): po 1 kašiku na litar prokuvane vode.

Pripada amrelastim biljkama. Visoka je od 2-5 decimetara. Amrel mu je jednostavan i sastavljen od 2 do 8 nejednakih zrakova. Lišće je palmasto, glatko i sjajno po obodu reckasto, i na dugačke drške nasađeno. Cvetovi su beli ili crvenkasti. Cveće se razvija u junu, zreli plodovi imaju na površini svuda kratke pipke kukice, kojima se zakačinju i raznose. Raste po šumama.

Tags:, , , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com