By 19 Oktobra, 2012

Povrće u ishrani

Povrće je, uz voće i žitarice, nesumnjivo najzastupljenije u vegetarijanskoj ishrani. Hraniti se zdravo znači uključiti hranu na bazi povrća u svoj svakodnevm jelovnik.

Povrće je najbolji izvor vitamina C, čija je uloga u našem organizmu, inače, od velikog značaja. Međutim, problem iskorišćenja tog vitamina leži u tome što se on razgrađuje na visokoj temperaturi i usled dužeg stajanja na suncu izloženo povrće takođe gubi vitamin C. Povrće je izvor i mnogih drugih vitamina, a naročito beta-karotina (provitamin A), zatim vitamina E. nekih vitamina B kompleksa, itd. Povrće je izuzetan izvor zaštitnih materija iz grupe enzima i minerala. Zato se potrošnja presnog, svežeg povrća mora povećati, jer se samo tako Ijudski organizam može snabdeti dragocenim enzimima.

Od minerala posebno treba naznačiti kalijum, koji je odlično sredstvo za normalni rad srca Povrće je značajan izvor gvožda, čiji nedostatak dovodi do anemije, naročito kod dece. Ni stariji nisu pošteđeni opasnosti od nastanka anemije zbog nedostatka gvožđa. Nisu manje značajni ni ostali mikroelementi; cink, bitni čimlac imuniteta.

Cink je nenadmašno sredstvo za održavanje sposobnosti reprodukcije i uspešno zaceljivanje rana. Od ultra mikroelemenata ističe se selen. Jasno je da selena ne može biti u namirnicama ako ga nema u zemijištu. Selen se ubraja u antioksidanse, kao i u antikarcinogene materije.

Povrće je odličan i nezamenijiv izvor hlorofila, veoma korisne materije koja uspešno doprinosi borbi protiv raka. I na kraju, antocijanini koje povrće sadrži u znatnim količinama imaju veoma značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i otpornosti našeg organizma.

Kada se uzmu u obzir sve ove prednosti povrća, dolazimo do zaključka da ga treba koristiti u svakodnevnoj ishrani. Recimo još da ovakva svojstva povrće zadržava ako se upotrebljava presno ili kao sok, Pomenimo sada najčešće upotrebljavane vrste povrća.

ZELENA SALATA

SPANAĆ

KUPUS

KARFIOL

ŠARGAREPA

CELER

PAŠTRNJAK

Tags:, , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com