By 17 Oktobra, 2012

Paradajz u ishrani

PARADAJZ – Prema najnovijim istraživanjima smatra se jednim od najbogatijih prirodmh izvora vitamina C, i po tome nimalo ne zaostaje za limunom i pomorandžom.

Paradajz sadrži dosta karotina, ali zato ne sadrži vitamin A. Poznato je da se svaki molekul karotina u jetri pretvara u dva molekula vitamina B12 i tako snabdeva organizam tim za život neophodnim vitaminom, koji u čistom obliku sadrže samo proizvodi životinjskog porekla (jetra, jaja, mleko). Oko 200 g paradajza zadovoljava čovekovu dnevnu potrebu za karotinom.

Paradajz sadrži i znatne količine vitamina grupe B (B1, B2, B3, B6), a zatim vitamine E, K i PP. Bogat je i mineralnim solima kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa… Smatra se da je paradajz jedna od biljnih vrsta najbogatija bakrom, a po sadržaju gvožđa nadmašuje neke proizvode životinjskog porekla.

Paradajz kao lek

Paradajz je i hrana i lek, Njegovom upotrebom aktiviraju se probavni procesi i sprečava negativno delovanje baktenja. Blagotvorno deluje prilikom mnogobrojnih oboljenja: povećava izlučivanje vode iz organizma, snižava količinu urina, dobro deluje na srce i krvotok, snižava krvni pritisak, reguliše stolicu. Preporučuje se takođe dijabetičarima jer podstiče rad gušterače. Paradajz je efikasno sredstvo u borbi protiv artritisa i reumatizma.
Zbog svih navedenih prednosti, paradajz treba koristiti zbog višestrukog dejstva koje ima na naš orgamzam. Od paradajza se mogu praviti razni specijaliteti. No, najbolji je u svežem stanju i u vidu izvrsnog soka koji je odličan u letnjem periodu.

Tags:, , , , , , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com