By 25 Juna, 2012

Lavanda

Visoko na osunčanim poljima i brdima jugoistočne Francuske, raste prekrasna biljka – lavanda. Svojim opojnim mirisom ispunjava vazduh od jula do septembra. Kao purpurni kraljevski ćilim prostire se prema zapadu do reke Rone, a prema istoku čak do italijanske granice.

Lavanda može da dostigne i pola metra visine i ima rozikasto-plave cvetove. Prava lavanda raste u mediteranskom području. Međutim, postoji i hibrid lavande, koji se naširoko gaji po celoj Evropi, Americi i Australiji. Najbolje raste na suvom tlu i krajevima sa dosta sunca.

Lavanda je omiljena biljka u mnogim baštama zbog svog izuzetnog i aromatičnog mirisa i nežnih plavo-ljubičastih cvetova. Neki je gaje kao lepuživu ogradu u svojim baštama ili kao ivicu baštice.

Hibrid lavande sadrži veću količinu ulja nego prava lavanda, pa se zato češće od njega proizvodi lavandino ulje. Međutim, ulje prave lavande je mnogo kvalitetnije. Ulje hibrida lavande koristi se u industriji sapuna i sličnih proizvoda. U medicinske svrhe bolje je upotrebljavati ulje prave lavande.

Carska istorija

Ime ove biljke »lavanda« nastalo je od latinske reči »lavare« koja znači »prati ili očistiti«. U razdoblju stare Grčke i Rima, lavanda je dodavana vodi za kupanje. I danas se dodavanje lavande vodi za kupanje preporučuje osobama koje pate od nervnih oboljenja ili nesanice. U stara vremena, lavanda je upotrebljavana kao sredstvo za dezinfekciju, posebno u bolnicama.

Rimljani su upotrebljavali lavandu da dodaju miris opranom rublju i tkaninama. Čak i danas, mnogi koriste platnene vrećice sa sušenom lavandom za osvežavanje prostorija i ostava, posebno onih u kojima se lako javlja vlaga i razvija buđ. Iz istorije je poznato da su na dvoru nekih francuskih kraljeva dušeci za spavanje bili napunjeni lavandom, jer njen miris olakšava san, ali i rasteruje insekte.

Neprevaziđena aroma

Cvetovi lavande beru se neposredno pre potpunog rascvetavanja. Zatim, se suše na vazduhu nekoliko dana, a nakon sušenja destilacijom pomoću vrele pare iz suvih cvetova dobija se aromatično ulje. Za jedan litar kvalitetnoglavandinogulja, neophodno je 130 kilograma lavandinog cveta.

U dvadesetom veku, sa razvojem industrije parfema, ulje lavande postaje jedan od najvažnijih sastojaka mnogih mirisa. Ona je osnovni sastojak najkvalitetnijih parfema namenjenih muškarcima. Parfemi za žene najčešće se prave na bazi ulja koje potiče od jasmina ili ruže.

Ulje lavande nezaobilazni je sastojak mnogih šampona, sapuna, raznih kupki i.krema za negu kože.

Lekovita svojstva

Lavandino ulje koristi se za masažu ali i u aromaterapiji (lečenju pomoću mirisa). Čaj od lavande preporučuje se za lečenje nesanice, manjih stomačnih tegoba, depresije i nervne napetosti.

Suve cvetove lavande upakovane u platnene vrećice treba držati u kancelarijama i dnevnom boravku, jer diskretni miris lavande obezbeđuje opuštajuću atmosferu. Kapnite nekoliko kapi lavandinogulja najastuk, jer miris lavande omogućava lakše opuštanje i mirniji san.

Mešavina lavandinog ulja i ulja od jojobe ili avokada, odlično je sredstvo za masažu. Mirisi ulja deluju opuštajuće i umirujuće, pomažu mišićima da se opuste i pomažu u otklanjanju bolova u mišićima. Razblaženo ulje lavande (pomešajte ga sa maslinovim uljem) može se naneti na čelo da pomogne u otklanjanju glavobolje.

Lavandino ulje koristi se u lečenju spoljašnjih povreda na koži, opekotina i opekotina od sunca, ujeda insekata i bolova u mišićima.

Izvanredan začin

Lavanda pripada porodici aromatičnih biljaka kao što su origano, timijan, menta, i može se upotrebljavati u ishrani kao i navedene srodne biljke. U ishrani se koristi lavandin list i cvet, u svežem ili suvom obliku, i to kao: dodatak salatama, supama, jelima, džemovima. U teglu meda stavite struk lavande i dobićete aromatičan lavandin med. Od lavandinog lista kuva se lekovit čaj.

Kada se upotrebljava u umerenim količinama, lavanda lekovito deluje na organizam. Do sada nisu utvrđena negativna dejstva lavande na ljudsko zdravlje. Zato uživajte u ovom daru prirode.

 

Tags:, , , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com