By 16 Juna, 2012

Kako ostaviti pušenje

Iako duvan stvara snažnu zavisnost, milioni pušača su ga se oslobodili za svoje dobro. I vi to možete, ako preduzmete sledeće korake:

Pokažite spremnost da odlučno prekinete pušenje

Ukoliko niste pogođeni nekim stresom, planirajte da u najkraćem roku ostavite duvan, najbolje za jednu ili dve sedmice. Verovatno ste taj poduhvat dugo odlagali. Akcija stvara razliku između cilja i sna:

  • Donesite odluku da se oslobodite pušenja,

  • Odlučite da budete nepušač. Možda ćete se iznenaditi koliko ćete lako ispuniti svoju obavezu da prestanete da pušite ako se za to valjano pripremite fizički, mentalno i na društvenom planu.

Pripremite se fizički

Poput atletičara na treningu, ustanovićete da odluku lakše ostvaruje te ukoliko:

  • svake noći spavate osam časova,

  • pijete osam čaša vode dnevno,

  • svakoga jutra uzimate dobro izbalansiran doručak,

  • šetate brzim hodom dva puta dnevno,

  • zakažete posetu zubaru i očisti- te zubni kamenac,

  • zatražite od svog lekara dozvolu da počnete vežbanje,

  • isplanirate da krenete s programom vežbanja.

Vežbanje pomaže, doprinosi, lakšem prevazilaženju fiziološke traume izazvane dugogodišnjim unošenjem duvanskog katrana i nikotina. Dobra kondicija takođe pomaže u bitkama protiv dva glavna neprijatelja svake osobe koja se bori sa zavisnošću od duvana nekontrolisani stres i neželjeno povećanje telesne težine.

Uspeh ćete lakše postići ako eliminišete upotrebu alkohola i kafe. Čak i samo jedno alkoholno piće oštećuje rasuđivanje, a to povećava opasnost od vraćanja duvanu. Kofein deluje kao podsticaj koji primorava pušača da se vrati uobičajenoj upotrebi kafe i cigareta. Zamenite kafu vodom i voćnim sokom.

Počnite da jedete više voća i povrća pet do devet „porcija” /1 porcija=pola šolje/ dnevno. Voće i povrće neće samo ublažiti apstinencijalne simptome nego će popraviti i štetu nastalu tokom godina pušenja. Raznovrsna hrana smanjiće opasnost od pojave više vrsta raka, uključujući i rak pluća.

Povećajte potrošnju hleba od celog zrna, raznih žitarica i povrća sa šest na 11 „porcija” dnevno. Zrnasta hrana, voće i povrće treba da postanu osnov vašeg novog jelovnika.

Izvršite mentalnu pripremu

Kao što astronaut mora da vežba u simulatoru pre nego što pođe u kosmos, tako i vi treba da vežbate svoj um da biste naučili kako da se ponašate kad postanete nepušač. Zamišljajte sebe kako uživate u svim prednostima koje donosi život bez duvana. Izražavajte rečima svoju radost i često ponavljajte: „Srećan sam što ću se osloboditi duvana.”

Verujte da ćete se osloboditi navike pušenja. Počnite da razmišljate kao nepušači i ponašajte se kao oni. Zapazite kako se oni ponašaju u prilikama u kojima biste vi posegnuli za cigaretom. Uočite kako se oni bore sa stresom i kako upošljavaju ruke. Naši postupci najčešće su posledica naših verovanja ili želja, ali u ovom slučaju najpre se ponašajte kao nepušač, tokom vremena uslediće i odgovarajući način razmišljanja.

Priprema na društvenom planu

Tokom procesa odvikavanja od pušenja, isplaniraj- te da tiho i nenametljivo izbegavate prijatelje koji puše i piju, članove porodice pušače, slavlja na poslu, ili svaku situaciju u kojoj bi vas stari prijatelji naveli da pušite. Razmislite o svom odgovoru na ponudu ili jaku želju da se latite duvana, razmislite o odgovorima kao što su: „Ne, hvala, ja sam sada nepušač”, ili „Radije bih da ne uzmem cigaretu”.

Potražite neku podršku. Zatražite od ostalih članova porodice, prijatelja i saradnika da vas ohrabre. Pronaćite nekog prijatelja kome se možete obra- titi kad vas žestoko napadne želja za pušenjem.

Pripremite se duhovno

Svi imamo kriterijume moralnih vrednosti šta je ispravno, a šta pogrešno. Najprimerenije pitanje u ovom slučaju glasi: „Da li pušenje podržava moje vrednosti kao odgovorne majke/oca, sina/kćerke, kad imam na umu oštećenja koja duvan donosi? Da li bih želeo da drugi slede moj primer?”

Vodite dnevnik

Tokom sledećih 24 do 48 sati, zabeležite svaku cigaretu koju popušite ili javljanje potrebe za pušenjem

Te beleške imaće neprocenjivu vrednost kad budete proučavali svoju zavisnost od duvana. Sačuvajte sve opuške od cigareta u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici. To će vas stalno podsećati na zagaćenje s kojim su vaša pluća morala da se bore tokom svaka 24 casa u vašoj pušačkoj karijeri.

Postavite datum prestanka pušenja

Sada ste već spremni da utvrdite datum kada ćete prestati da pušite. To bi moglo da bude odmah ili kroz nekoliko sledećih dana. Ako smatrate da je to za vas prilično teško, pripalite komad cigarete. Nastojte da svaku cigaretu pušite manje nego obič- no. Proverite svoju odluku odbijanjem da pušite, kad osetite ne tako jaku potrebu. Na utvrćeni datum, proslavite uspeh tako što ćete baciti sve opuške, upaljače, pepeljare i sve ostalo što vas je povezivalo sa pušenjem.

Pripremite se za poraz ili vraćanje duvanu

Mnogi pušači više puta pogrešno startuju, dok ko- načno ne prestanu da puše. Ako uhvatite sebe kako pućkate cigaretu, nemojte odustajati od svoje odluke. Prekinite. Bacite cigaretu, Shvatite da niste doživeli neuspeh. To je samo jedno malo skretanje. Do neuspeha bi doši tek ako biste propustili da ponovo pokušate. Razmotrite sve prednosti života bez cigarete: bolje zdravlje, uštedu u novcu, više društvenih aktivnosti, poboljšanje izgleda kože, zuba i prstiju, odeća svežije miriše, samopouzdanje i veći uticaj na druge. Ponovo donesite odluku da ćere živeti bez duvana. Jednostavno, vratite se u “nepušački tramvaj”. Ako ste pokleknuli to je bilo samo izlaženje na pogrešnoj raskrsnici. Pripremite se da se oduprete potrebi za pušenjem. Ukoliko je neophodno, isprobajte svako od 10 predloženih oružja da biste „ubili” želju. Ni najjača želja to neće preživeti.

Stalno tvrdite: „Više volim da ne pušim.” ,,Odlučio sam da se oslobodim duvana.” ,,Srećan sam što ne koristim duvan.”

Činite i ovo: perite zube pastom koja sadrži mentol, četkajte kosu, trljajte telo mekim ubrusom.

Žvafiite: štapiće od povrća (celer, mrkva), seme suncokreta, gumu za žvakanje bez weTiepa.

Pijte: vodu svakog sata, sokove od voća i povrća, čašu mleka.

Vežbajte: hodajte, radite lakše vežbe obpikovanja, primenjujte vežbe sa opuštanje.

Osvežite se: udahnite duboko pet puta, istuširajte se mlakom vodom, ne zaboravite ličnu negu.

Primenite i ovo: odmorite se pet minuta, brojte od 100 unazad, zatražite pomon od prijatelja.

I ovo: izdržite pet minuta, oslonite se na prijatelja, držite nešto u rukama.

Zamislite: svoj život bez cigareta, kako odbiti ponuđenu cigaretu, zaustaviti„nikotinski”napad.

Pridružite se: grupi koja pruža podršku, nekom klubu koji pruža usluge, pokretu protiv pušenja.

Isplanirajte veliku pobedu

Posle nekoliko sedmica bez duvana, postaćete zadovoljni sobom. Vaše samopoštovanje i samosvest bifie potvrfjeni, ali imajte na umu da su opasnost i neuspeh vrlo blizu, na razdaljini od „jedne cigarete”. Ali vi nećete da zapalite cigaretu jer znate da je to štetno. Život ima neprocenjivu vrednost da biste ga olako prokockali. Posle godinu dana od prestanka pušenja trebalo bi da napravite veliko slavlje. Pripremite za sebe neku nagradu. Izračunajte koliko ste novca na taj način uštedepi i potrošite ga na nešto što vam zaista mnogo znači. 

Obezbedite dugoročan uspeh

Kad pomažete drugome, pomažete i sebi. Sada kada ste postali stručnjak za odvikavanje i ostavljanje pušenja, prenesite to znanje i drugima. Ako drugom pomažete da ostavi duvan, time se i sami učvršćujete u svojoj odluci. Podržite svoje prijatelje koji se bore protiv zavisnosti koju stvara duvan. Pomozite drugima da nikada i ne otpočnu da puše. Vi ste postali slobodni i možete samostalno da upravljate svojim životom. Čestitamo! 

Tags:, , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com