By 19 Aprila, 2012

Zadržavanje urina

SIMPTOMI – smanjuje se protok urina. Prisutan je jak bol u bešici i telo se oseća na miris urina. Skoro potpuna supresija može izazvati veoma jak bol u leđima i bešici, i čak grčeve. Stalno je prisutna jaka žudnja za mokrenjem.

UZROCI – postoji neka vrsta blokade. Videti sledeća tekstove : „Problemi sa urinom“, „Problemi sa bubrezima“, „Problemi sa bešikom“ i druge teme vezane za urinarni sistem.

Uzrok je obično upala ili oticanje bešike. Višak urina uzrokuje uvećanje bešike i može izazvati jak bol. Uzrok može biti opstrukcija, upala ili oticanje bešike ili prostate.

LEČENJE
u slučaju ozbiljne blokade, japre treba da se stavi kateter u mokraćovod, kako bi urin počeo da otiče. Posle toga se pažnja posvećuje uzroku problema.
Važno: videti o diuretskim biljkama u poglavlju „Problemi sa urinom“.
Slab protok urina: primenite hladnu sedeću kupku (hladna parcijalna kupka, dok sedite u kadi). Prestanite sa upotrebom soli. Pijte dva litra soka od pomorandže sa vodom (50:50).
Alternativna metoda: ponavljajte primenuu tople sedeće kupke, posle koje sledi kratkotrajna hladna kupka. Ako ne možete da ustanete iz kreveta, primenjujte toplu, a onda hladnu oblogu na predeo bešike, genitalija i celom dužinom kičme.
Pijte više vode i uzimajte biljke koje stimulišu protok urina. Najbolji je čaj od kukuruzne svile, ali i: bobice kleke, zeleni deo šargarepe, bokvica, gavez, mišjkinja i broćika.
Primenite klizmu sa čajem od mačje metvice. Ovo je važno, jer podstiče ponovni protok urina.
Sledeće bilje kuvajte u litar kipuće vode: kašičica ljutića i po pola kašičice borne kiseline i smirne. Iscedite kroz finu tkaninu i ubacite putem brizgalice (fountain syringe). Zadržite što duže. Vrh cevi možete navlažiti čajem od bresta. Brest (Slippery Elm) je klizav (slippery)!
Često pomaže tuširanje hladnom vodom.

ZAUSTAVLjENI PROTOK URINA
skoro potpuna supresija urina može se povezati problemima sa bubrezima. Negde postoji blokada.
Ako se urin nije izlučivao nekoliko dana, javiće se jako izraženi simptomi (poput grčeva, jakih bolova u leđima i bešici i velikoj želji za mokrenjem).
Stavite osobu u krevet i pustite je da bude u tišini; primenite veoma toplu klizmu sa čajem od mačje metvice. To će doneti veliko olakšanje. Takođe primenite tople fomentacije sa čajem od velikog dvornika (Polygonum lapathifolium) na predeo bešike i lumbalni deo (donji deo leđa). Svakog dana primenjujte 2-3 tople sedeće kupke u kadi.
Naročito koristan lek je jak (što topliji) čaj od mačje metvice uziman preko klizme. Slobodno ga i pijte.
20 minuta kuvajte punu kašičicu hajdućke trave u šolji kipuće vode. pre svakog jela i pre spavanja popijte po jednu šolju ohlađenog čaja.
Ubacite meki kateter i izvucite urin.

Tags:, , , ,
Posted in: Bešika, Bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com