By 19 Februara, 2012

Zujanje u ušima

SIMPTOMI – zvukovi u ušima: zvonjenje, zviždanje, buka, šištanje, cvrčanje, zujanje i zvuk zrikavca, a da pritom spoljneg fizičkog izvora istih. U početku se čuju, pa brzo nestanu. Konstantno traju i niko ih drugi ne čuje osim vas.

Zabeleženi su slučajevi da su ljudi, koji su bili udaljeni više od metra od osobe sa tinitusom, čuli neke zvukove. Tinitus na latinskom jeziku znači „zveckati“ ili „zvoniti“.

Učestalost tinitusa se povećava sa godinama. Izgleda da levo uvo češće proizvodi zvukove od desnog. Oko 75% gluvih ljudi kaže da ima tinitus.

UZROCI – postoji nekoliko mogućnih uzroka, uključujući i iritaciju nervnih završetaka ušiju usled buke. Hemikalije i droge mogu da oštete unutrašnje uho. Lekovi mogu da izazovu tinitus ili gubitak sluha (čuvajte se kinina i aspirina). Nikotin sužava krvne sudove i takođe može biti uzrok. U ostale uzroke spadaju: olovo, aluminijum, trovanje živom, viša cerumena, hormonalni problemi, visok krvni pritisak, jaki udarci u glavu, anemia, perforacija bubne opne, tečnost u srednjem uhu, epilepsija, migrena, alergeni iz hrane, Menijerova bolest, hipotiroidizam, multipla skleroza, kao i stalno izlaganje glasnim zvukovima, buci. Šta god da je uzrok, i stres ima uticaja. Hrana koja izaziva alergiju: mleko, jaja, pšenica, šećer, med i drugi zaslađivači.

Tinitus nije naznaka nikakvog ozbiljnijeg problema, osim ako nema veze sa dole opisanom Menijerevom bolešću.

LEČENJE
hirurški zahvati u ovom slučaju nisu nimalo uspešni. Pazite se „sprava (maskera) protiv tinitusa“, jer one mogu izazvati gubitak sluha.
Uradite test pulsa, da biste proverili koja vam hrana ne odgovara. Uradite analizu dlake. Pronađite uzrok i eliminišite ga. Istraživanje iz 1991. godine pokazalo je da u najčešće dijetarne uzroke tinitusa spadaju: kafa, čaj, gazirana pića, vino, alkoholna pića od žitarica, čokolada i sir.
Pomešate po jednu kašičicu soli i glicerina u pola litra tople vode. Uz pomoć spreja za nos, nekoliko puta dnevno, poprskajte obe nozdrve dok ne počne da se sliva u grlo, pa poprskajte i grlo.
Hranite se zdravo, unosite minerale (norveški kelp i Nova Scotia Dulse), vitamin A, kalcijum, magnezijum i betain HCl.
Nedostatak mangana može izazvati gluvoću, vrtoglavicu i buku u ušima, a nedostatak magnezijuma – trzanje nerava i osetljivost na buku.
Poboljšanje i promene u ishrani, smanjivanje stresa i više fizičke aktivnosti pozitivno deluju protiv tinitusa. Stres uzrokuje veće lučenje adrenalina; to sužava krvne sudove i usporava izbacivanje otpadnih produkata iz tela. Umor pogoršava problem. Lezite uveče i ustaje ujutru na vreme. Pobrinite se da creva rade kako treba. Klizma može da pomogne.
Uzimajte vitamine B grupe i veće količine tiamina (100-500 mg dnevno), B12 (1000 mcg dnevno tokom 6 meseci, a onda 100 mcg dnevno) i niacin (50 mg 2 puta dnevno). ako ne bude poboljšanje nakon 2 sedmice, povećavajte unos niacina za 50 mg svake 2 sedmice, dok ne dostignete dozu od 500 mg dva puta na dan. Uzimajte i cink (15 mg 2 puta dnevno) i magnezijum (400 mg dnevno). Važan je i mangan.
Izbegavajte buku i situacije u kojima ima buke i galame. Alkohol pogroršava tinitus. Kofein je čest uzrok. Marihuana i kokain pogoršavaju problem. Aspirin je poznat uzročnik tinitusa, kao i visok pritisak i lekovi protiv artritisa. Čuvajte se i steroida, lekova protiv grčeva, vazodilatora i lekova protiv viška holesterola. Nikotin oštećuje sluh.
Nemojte jesti šećer, so i masnu hranu, uključujući meso i mlečne proizvode. Jedite dosta vlakana: sveže voće i povrće, žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke.
Više desetina evropskih studija je dokazala da ginko eliminište tinitus u većini, ali ne svim slučajevima. Manji zimezelen (20 mg 3 puta dnevno) sadrži vinkamin, koji deluje dobro protiv tinitusa i Menijerove bolesti (ispod opisane). Seme susama smanjuje efekte tinitusa.
U drugo korisno bilje spadaju: puzajuća ivica, beli luk, gotu kola, aleva paprika i zimzeleni jasen.
Ne koristite čekinjastu gaulteriju, meduniku, vrbu ili velike doze aspirina, jer oni mogu izazvati zujanje u ušima.
Pustite uveče neku laganu muziku, u vreme kada je tinitus njaprimetniji. Zapravo, možete uvežbati svoj um da ignoriše tinitus, a obraća pažnju na druge zvukove.
Uzrok može biti jednostavno višak cerumena.

Tags:, , ,
Posted in: Bolesti, Uho

Comments are closed.

shared on wplocker.com