By 4 Jula, 2016

Čišćenje jetre prirodnim preparatima

Jetra kao jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu ima funkciju fabrike krvi. Učestvuje u procesu obnavljanja krvi, pomaže jačanju i stimulaciji varenja, eliminiše sve toksine i nečistoće iz krvi. Sve te važne uloge jasno upućuju da je čista jetra od presudne važnosti za opšte zdravlje.

Najbolje čišćenje jetre od toksina i parazita je zapravo – prevencija zdravlja jetre. Da biste oslobodili jetru toksina prirodnim putem, preporučuje se da to učinite maslinovim uljem i limunom.

Svako jutro na prazan stomak treba popiti kašiku kasiku maslinovog ulja koje smo pomešali sa kašikom svežeg limunovog soka. Nakon ovog tretmana, možete doručkovati.

ciscenje jetre

Maslinovo ulje pomaže otvaranje kanala jetre i žučne kese. Žuč je važan učesnik u procesu varenja koji ubrzava rad creva. Lekovite osobine limuna dobro su poznate : on je bogat izvor vitamina C, čisti krvne sudove od holesterola i doprinosi čišćenju jetre. Limun poseduje jaka antiseptička svojstva, koja sprečavaju razmnožavanje loših bakterija u digestivnom traktu. Mešavina limuna i maslinovog ulja podstiče i razlaganje kamenaca u žučnoj kesi i u bubrezima.

Sok za čišćenje jetre

Sastojci: Limun, đumbir, grejpfrut, lan, beli luk, kim, nana i voda.

Đumbirom i grejpom možemo mnogo toga korisnog učiniti za našu jetru. Đumbir povoljno deluje na mnoga oštećenja jetre naročito na „masnu jetru“, jer smanjuje otpornost na insulin i može da stopira upalu. Grejpfrut je bogat antioksidantima, koji blagotvorno utiču na zdravlje jetre. Sok od ovog voća sprečava probleme sa metabolizmom i smanjuje nivo masti u telu, koji je jedan od glavnih uzroka za nastanak masne jetre. Lan je biljka takodje bogata antioksidantima, a istraživanja pokazju da vrlo povoljno utiče na smanjenje masti nakupljenih u jetri.

Beli luk je odličan izvor proteina, amino kiselina i metabolita, i njegovim korišćenjem u ishrani, štitimo jetru od štetnih materija i toksina. Derivati iz semeki ili praha kima u stanju su da regulišu brojne funkcije u ljudskom organizmu. Kim ima vrlo važnu ulogu u stimulisanju jetre da produkuje žuč što je veoma važno za efikasnu probavu. Za nanu se dokazano smatra da je jedna od najdelotvornijih biljaka kad je u pitanju poboljšanje zdravlja jetre. Istraživanja dokazuju da menta poboljšava rad jetre i može da štiti jetru od pojave ciroze.

Recept: Pola litre vode koju smo prokuvali pa ohladili, ubacite ublender. Dodajte koren djumbira, sok od 3 grejpa, četiri čena belog luka, malo kima u prahu, 3 kašike ulja lana i četiri sveža lista nane. Izmiksajte i dobili ste koktel kojim možete blagotvorno uticati na jetru. Oko korišćenja ovog prirodnog leka morate se, u trudnoći, konsultovati sa lekarom kao i ako ste dojilja. Pijenje ovog preparata možete kombinovati i sa lečenjem gorkom soli. Pomešajte 50 g gorke soli sa 6 dl vode. To ćete podeliti na 4 dela. Gorku so možete staviti u frižider, tako da je možete lakše popiti.

Artičoka – Artičoka podstiče oslobađanje žuči iz žučne kese i tako reguliše varenje, smanjuje nadutost i bolove u predelu stomaka. Neke komponente artičoke mogu uticati na smanjenje sinteze holesterola. Prema odredjenim istraživanjima artičoka ima zaštitno dejstvo na ćelije jetre.

Preporučuje se 320-640mg ekstrakta lista artičoke tri puta na dan a u slučaju povećanog nivoa masti u krvi primenjuje se oko 1800mg dnevno – u nekoliko doza.

Stanje jetre možete poboljšati i ricinusovim uljem.Tople obloge od tog ulja u predelu stomaka mogu poboljšati rad jetre.

Čišćenje jetre i detoksikacija organizma cveklom i suvim groždjem

Neka istraživanja pokazuju da napitak od cvekle sprečava razvoj malignih tumora, čisti jetru, organizam od toksina, sprečava opstipaciju i probleme sa crevima.

Lekovitost cvekle dolazi zbog betanina i betaina koji čine da cvekla podstiče razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove, podstiče rad jetre, pospešuje rad želuca, creva i zuči.

ciscenje jetre cveklom

Za napitak od cvekle spremite 700 grama cvekle, koju treba sitno naseckati i poredjati u teglu od tri litra. Dodajte 100 grama suvog groždja, dve kašike brašna i 200 grama šećera. Teglu potom napunite hladnom prokuvanom vodom i promešajte. Zatvorite dobro teglu i ostavite na toplom mestu nedelju dana. Dva puta dnevno mešajte sadržaj tegle i prema potrebi uklanjajte penu. Dobijeni napitak pijte po 3 do 4 supene kašike tri puta dnevno pre jela. Kada potrošite napitak, napravite pauzu od tri meseca a onda možete ponoviti tretman.

Čišćenje jetre sodom bikarbonom i glinom

Jak imunitet važan je za zdravlje jetre. Soba bikarbona se prema nekim iskustvima može koristiti za jačanje odbrambenih moći organizma. Pre spavanja popijte jednu čašu vode sa jednom kašikicom sode bikarbone bez aluminijuma uz dodatak 500 mg vitamina C . Napravićete šumeći napitak koji će blagotvorno uticati na vaše zdravlje.

Zelena glina takodje čisti organizam upijanjem i izbacivanjem toksina. Pošto ima visoki procenat minerala i oligoelemenata, korišćenjem gline jača se imunitet organizma. Glina se u potpunosti izlučuje iz organizma. Zelena glina je 100% prirodan proizvod sušen na suncu, i potiče sa Sicilije.

Uveče treba potopiti kašičicu gline u čaši vode, pa ujutru popiti samo vodu iznad gline, tokom prve nedelje, druge i treće sedmice promešati sadržaj i popiti i glinu i vodu. Glina se uvek pije 30 minuta pre jela.

Čišćenje jetre jabukovim sokom, kurkumom i koprivom

Jabuke su dobre je za čišćenje organizma jer podstiču rad jetre i mokrenje. Sok od jabuke pomaže izlučivanje mokraće i čisti krv. U jabukama ima dosta polifenola, koji se bore protiv štetnih slobbodnih radikala.

Za temeljno čišćenje organizma pa i jetre, preporučuje se da jednom mesečno celog dana budete samo na jabukama – Kombinujte jabukov sok, sveže jabuke, pečene jabuke i čaj od ljuske jabuka.

Za lačanje jetre tokom detoksikacije i teškog perioda čišćenja dobar je prirodni preparat od oraha i koprive. Kašiku iseckanog lista oraha pomešajte sa kašikom seckane koprive, nane i zovinog cveta. Pravite kao i svaki drugi čaj samo što mešavina treba da odstoji dva sata u ključaloj vodi.

Kurkuma je takodje lekovita za jetru. Koristite je i preventivno a i za čišćenje organizma tako što ćete je dodavati kao začin kad god to možete.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Jetra

Comments are closed.

shared on wplocker.com