By 14 Novembra, 2017

Zdrava hrana i piće – ovo su najbolje namirnice za trening

Prvi veliki korak ste već napravili – počeli ste da trenirate. A ako želite da odete još malo dalje s brigom o svom telu, vreme je da obratite pažnju na namirnice koje konzumirate. Posebno na one koje jedete pre i posle treninga.

Ako želite da se hranite zdravije, u svoju svakodnevnu ishranu bi trebalo da uključite namirnice poput svežeg voća i povrća, ribe, orašastih plodova i namirnica bogatih zdravim masnoćama. Istovremeno iz ishrane bi trebalo da izbacite prerađene namirnice, namirnice s dodanim šećerima i prazne ugljene hidrate.

Evo našeg spiska najboljih namirnica koje bi trebalo odmah da počnete da jedete, posebno ako redovno trenirate.

Ovsena kaša. Kada je reč o pripremanju mišića za trening, ugljeni hidrati su ono što vam treba. Ugljeni hidrati nam obezbeđuju glukozu koja je glavno gorivo mišića, ali treba biti pažljiv prilikom biranja jer nisu svi ugljeni hidrati jednako kvalitetni. Složeni ugljeni hidrati kao što je ovas, sporo se vare i omogućavaju kontinuirano otpuštanje šećera u krvi što će omogućiti isti nivo energije tokom celog treninga. Ovsena kaša je bogata i vlaknima koja usporavaju probavu i drže pod kontrolom šećer u krvi. Za maksimalan rezultat koristite neobrađen ovas.

Kafa. Dobra vest za sve obožavaoce kafe: šoljica kafe sat vremena pre treninga će vam pomoći da produžite trening i povećate izdržljivost. Isto tako može pomoći i u smanjivanju bola uzrokovanog treningom. Jedno istraživanje je pokazalo da su biciklisti koji su popili šoljicu kafe pre treninga osetili znatno manji bol u mišićima za vreme treninga. Dokazano je i da kafa neće uzrokovati dehidraciju. Umerena konzumacija je i više nego preporučljiva.

Kamenice. Kada ste poslednji put jeli kamenice? Evo razloga da ih uvrstite u svoju redovnu ishranu. Kamenice su bogate gvožđem koje je potrebno za povećanje hemoglobina koji našem telu obezbeđuje kiseonik. Nemojte da štedite na unosu ovog ključnog minerala, a ako kamenice ipak nisu vaš izbor u ishranu uvrstite sušeno voće, semenke bundeve, cveklu, lubenicu ili šipak.

Bademi. Iako možda zvuči nelogično, što intenzivnije vežbate to više štetnih slobodnih radikala vaše telo proizvodi. Zbog toga u prehranu morate da uvrstite bademe. Bademi su top izvor antioksidanata poput flavonida, folne kiseline i vitamina E. Redovna konzumacija badema će omogućiti povećanje antioksidativnih svojstava vašeg tela, a poveća će i izdržljivost na treningu.

Grožđice. Zaboravite na energetske pločice, izvor energije neka vam budu grožđice i ostalo sušeno voće. Grožđice će vas napuniti zdravim ugljenim hidratima i kalijumom, jednim od nutrijenata čiju važnost često potcenjujemo. Kalijum će vam pomoći da sprečite dehidraciju i grčenje mišića.

Sveži sir. Nakon napornog treninga našim mišićima trebaju proteini da bi se obnovili i izgradili. Protein surutke je jedan od najboljih, a pronaći ćete ga u svežem siru. Preporučljivo je uz sveži sir dodati i med jer će malo dodatih zdravih ugljenih hidrata ubrzati regeneraciju mišića.

Sok od paradajza. Ako se bavite intenzivnim vežbanjem, vaše telo ne gubi samo tečnost. Znojenjem gubimo i važne elektrolite poput kalijuma i natrijuma. Možete da ih nadomestite nekim energetskim, sportskim napitkom ili biste mogli da popijete čašu soka od paradajza koji je prebogat upravo natrijumom i kalijumom. Jedna čaša soka od paradajza sadrži 15 puta više kalijuma i 6,5 puta više natrijuma od standardnog sportskog pića.

Đumbir. Ako osećate bol nakon vaših treninga savetujemo vam da umesto tablete protiv bolova počnete redovno da konzumirate đumbir. Đumbir ima visoka protiv upalna svojstva koja pomažu da se smanji bol u mišićima. Isto tako, dokazano je da đumbir pomaže kod oticanja i ukočenosti zglobova. Dodajte ga u omiljeni prirodni sok ili u supu.

Tags:, , , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com