By 13 Jula, 2017

Ne prejedajte se na plus 40

Koliko ste samo puta čuli ono da problem ne treba rešavati kada se desi, i kada santa ispliva na površinu, već u dnu ledenog brega ne dozvoliti da problem napupi. Neko kaže, da ceđenjem bubuljice ne postižemo ništa, već sprečavamo njenu pojavu, vođenjem računa o ishrani. I u metaforičkom i u bukvalnom smislu, ovo pravilo može poslužiti kao vodilja. Ali, ovo sada nije mesto za metaforička rešavanja problema, već za konkretno delanje, kada su u pitanju velike vrućine, i kada loša ishrana može izazvati ogromne probleme.

Saglasićete se da je ishrana u letnjim danima uvek redukovanija od one kada snegovi zaveju pločnike. Zašto je to tako, kako organizam leti deluje na prejedanje, koliko je značajno hidriranje i još brojna pitanja, pokušaćemo da odgonetnemo kroz ovo literarno putovanje.

Voda je izvor zdravlja

Kažu da ljudi bez hrane mogu da izdrže i po čitave sedmice, ali da se bez vode, stvari komplikuju već posle nekoliko dana. Hidriranje organizma je veoma važno tokom cele godine. Onda kada osetimo žeđ, znači da je organizam već debelo u problemu. Dehidriranje je uvek moguće, ali se u letnjim danima mogućnost povećava, zbog više temperature i stalnog znojenja. Alkoholna pića, burne letnje noći, šetnja po suncu, takođe mogu biti uzročnik problema dehidratacije. Zbog toga je, prvo i osnovno pravilo, unositi dovoljnu količinu tečnosti. Voda je preduslov za zdravlje i detoksifikaciju organizma, pa mnogi preporučuju da se u jutarnjim časovima, odmah nakon buđenja, «našte srce» popiju dve čaše vode sobne temperature. Ovaj drevni samurajski recept možete obogatiti i po kojom kapi limunovog soka. Na taj način organizam se prečišćava, a imuni sistem podiže na viši nivo.

Salate umesto masnoća

U današnje vreme, kada su brzina i jurnjava postali sinonimi za posao, pravi je izazov hraniti se zdravo. Zdrava hrana podrazumeva pripremanje hrane, a mi, u ovo furiozno vreme, imamo sve manje vremena za to. Stoga, često biramo kafane i restorane, brzu hranu, ili suvu i nedovoljno obrađenu hranu. Problem postaje u toliko veći, ukoliko je grad u kome živimo brži i veći. Na svu sreću, ovaj problem prepoznali su i restorani u velikim gradovima. U Beogradu, primera radi, danas postoje restorani u kojima se može jesti hrana koja nam u letnjim danima neće praviti problem. Obrok salate, smuti, jela od ribe, mogu se naći u brojnim restoranima. Menije koji vam mogu odgovarati možete pogledati i pretražiti na sajtu beogradnocu.com koji nudi pregršt opcija kada su restorani i kafane u beogradu u pitanju.

Fizička aktivnost važan preduslov

Iako je u ishrani mnogo toga, kada je u pitanju zdravlje, mnogo toga krije se i u aktivnosti. Naime, večeranje tik uz spavanje nikako nije dobra opcija. Preporučuje se da se makar tri sata pre odlaska na počinak ništa ne jede, a to vreme valja iskoristiti za lagani džoging ili vežbanje. Voćni doručak često je opcija koja daje potrebnu energiju, dok ručak treba osmisliti tako da uvek dominira neki od gradijenata. Jednog dana proteini mogu obezbeđivati energiju, sledećeg skrob i masti, ugljeni hidrati i na kraju voće. Ovakav ciklus uz posvećenost i vežbu, u toku letnjih dana napraviće zdravu mašinu, otpornu na jesenje viruse koji se često kriju u budžacima i čekaju da se iscrpljeni od leta opustimo. Ne dozvolimo im da napadaju istrošena tela.

Orašasti plodovi i fruktoza

Za one koji se bave fizičkom aktivnošću, trčanjem ili biciklizmom, preporučuje se da u letnjim danima jedu što više voća, jer fruktoza obezbeđuje dovoljno energije. Orašasti plodovi dobra su zamena za potrebne vitamine koje unosimo iz mesa. B12 ili omega 3 kiseline, sadržane su upravo u ovim proizvodima, koji u vrelim letnjim danima, u kombinacijama sa medom, umeju da obezbede i više od potrebne energije, a da pritom i dalje izgledamo fit.

Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com