By 6 Juna, 2016

Ukočen vrat – posledica neaktivnog načina života

Ukočen vrat i tegobe koje to stanje uzrokuje sve se češće javlja kao posledica posla koji od nas zahteva osmočasovno sednje na poslu uz računar, slabo vežbanje, pasivni način života…

Iako je nekada u pitanju tegoba prolaznog kataktera, kada se ukočimo od promaje, klime ( erkondišn-a) ili posle spavanja zbog neudobnog položaja ili neadekvatnog dušeka, nekada bolni čvorovi duž vrata u mišićima – miogeloze, mogu da dovedu do daljih problema i kompilkacija.

Bol u vratu koji se širi prema lopaticama i ramenima, naziva se cervikalni sindrom. Uzroci takvih tegoba sa kojima se sreće ogroman broj populacije, mogu da budu veoma različiti. Dva razloga su najčešća: dugotrajni prinudni neadekvatni položaj tela i prirodne degenerativne promene koje su sve veće kako starimo.

Upravo nas to dovodi do zakljućka da je kod mlađih osoba koje se žale na bol u vratu najčešći faktor rizika upravo nepravilno držanje i dugotrajan rad u nezgodnom položaju, što se naročito odnosi na rad za kompjuterom.

Ukocen vrat

Osnovni faktor rizika kod mladih je neaktivnost

Kada je reč o bolovima u vratu kod mladjih osoba, obično su to bolovi lokalizovani u vratu, ramenom pojasu i duž lopatica. Veći deo bola nastaje kao posledica spazma mišića vrata i ramenog pojasa, koji su dugo u zgrčenom položaju, imaju lošu prokrvljenost i cirkulaciju i u stalnim su kontrakcijama. Neretko bolovi nastavljaju da se šire dalje ka glavi pa je sledeća tegoba – glavobolja najčešće u predelu potiljka koju može pratiti vrtoglavica.

Ipak, bolove u vratu mogu da uzrokuju još i povrede različitog karaktera, a kod mlađih ljudi i oboljenje – diskus hernija.

Kod pripadnika i starije i mladje generacije, bol u vratu može da nastane i zbog prehlade ili drugih infekcija. U tom slučaju, bolni vrat prati otežano gutanje, visoka telesna temperatura i upala grla i krajnika, zujanje u ušima…

Nije retkost da bolovi u vratu kao i drugim delovima tela budu posledica stresa. Anksioznost, depresivna stanja i odredjeni mentalni poremećaji uz nesanicu, poremećenu cirkulaciju pa i nizak pritisak, mogu biti okidač bola u vratu.

Kod žena je važno napomenuti da su u PMS- u pa i tokom poslednjih dana krvarenja, bolovi u vratu kao i glavobolje moguća pojava uzrokovana promenama u balansu hormona.

Žene koje su se nedavno porodile mogu imati češće bolove u predelu kičme pa i vrata, glavobolje koje prelaze u migrene,bolne mišiće… Sve to uglavnom je povezano sa hroničnim umorom i nesanicom, posebno ako je beba još u periodu kada je majka hrani te se i dojenje ,može svrstati u faktore bolova u vratnom delu. Naravno, dojilje moraju biti posebno oprezne kada je reč o uzimanju lekova protiv bolova, i o tome se moraju konsultovati sa pedijatrom, jer neki lekovi protiv bolova mogu imati štetan efekat po odojče ako aktivna supstanca prelazi u majčino mleko.

Bolovi u vratu kod starije populacije

Kod starijih osoba osnovni uzrok tegoba i bolova u vratu su degenerativne promene na vratnoj kičmi (okoštavanje). Reč je o normalnom i potpuno prirodnom procesu koji dolazi s godinama. Nastaje onda kada na međupršljenskim zglobovima dolazi do oštećenja hrskavice.

Kod nekih – ti procesi tekui sporije, kod drugih brže, a sve zavisi od genetske predispozicije, povreda u prošlosti, načina života, fizičkih aktivnosti, ishrane… Kod takvih pacijenata dogadja se da su suženi prostori između pršljenova kroz koje prolaze nervni korenovi, pa stoga često dolazi do njihove iritacije i upale. U tom slučaju, osobe osećaju još i bolove u rukama, pečenje, trnjenje, žarenje, ili čak oslabljenost u pojedinim delovima šaka.

Dijagnoza i lečenje

-Kada se javite lekaru zbog bolova u vratu, kliničkim pregledom doktor će utvrditi da li postoji ograničenje pokretljivosti vratne kičme, spazam mišića, koliki je intenzitet bola, ima li prisutnih znakova upale nernih korenova ili oštećenja, potom, ima li mišićne slabosti ili senzitivnih ispada . U odnosu na karakter otkrivenoh problema pristupa se terapiji.

Pošto je akutni bol u vratu posledica odredjenih situacija kao što je nagli a nezgodan pokret ili prenapregnutost, tu se može javiti i neka vrsta lokalnog oštećenja tkiva. U tom slučaju, lečenje nastupa uzimanjem nesteroidnih antireumatika , koji deluju ne samo na bol, već i na zapaljenski proces. Možda ćete dobiti propisan i neki analgetik ako je intenzitet bolova veliku a nekada i dodatno – kortikosteroid.

Pošto se u prvoj fazi lečenja, bol smanju a upala umiri, u lečenje se uključuje fizikalna terapija – elektromagnet, laser, ultrazvuk .

Možda će lekar savetovati da se mažu neki antireumatski gelovi i da idete na redovnu stručnu masažu, koja je efikasna kod bolova koji su posledica prinudnih položaja.

Takođe, u terapiju mogu da se uvedu i neke ciljane vežbe, najpre statičke, a posle se pacijent obučava vežbama koje treba stalno samostalno da radi. To su uglavnom vežbe za jačanje mišića ramenog pojasa i vežbe istezanja.

Postoje i situacije kada je bol u predelu vrata povezan sa nekom povredom. Tada je potrebno da se odmah javite lekaru. Na pregledu se odmah radi dijagnostika magnetnom rezonancom.

Ako se tegobe uz preduzeto lečenje ipak nastave, ili su prisutni simptomi neuroloških oštećenja, pacijent se šalje na magnetnu rezonancu ili na skener.

U slučaju da se ustanove oštećenja nervnih korenova radi se eletromioneurografija a ako je bolan vrat povezan sa vrtoglavicom, potrebno je da pacijenta pregleda neurolog i ORL.

Ono što sami možete uraditi da sebi olakšate i smanjite bol u vratnom delu, svodi se uglavnom na obloge. Preporučuju se obloge toplim vlažnim peškirom koje ćete držati na bolnom mestu oko 10 minuta. Plivanje i zagrevanje termoforom i topla kupka mogu takođe pomoći kao i konjska mast kojom možete zamoliti nekoga da Vas pažljivo i lagano izmasira.

U svakoj kuhinji mogu se naći efikasni lekovi protiv ukočenog vrata.

Morska so poboljšava cirkulaciju što smanjuje mišićnu napetost i stres. Dve šolje morske soli prospite u kadu punu tople vode. I priuštite sebi kupku u trajanju od oko pola sata – tri puta sedmično.

Jabukovo sirće kao popularni narodni lek za mnoge zdravstvene tegobe, svoje mesto pronašlo je i u lečenju bolnog vrata. Natopite papirnu salvetu jabukovim sirćetom i postavite oblog na mesto koje boli. Neka oblog odstoji par sati. Ovakve obloge možete stavljati svakog dana po nekoliko puta sve dok bol ne popusti.

Ljuta paprika je prirodni lek protiv ukočenosti u vratu. Pomešajte kašičicu mlevene paprike sa dve kašike blago zagrejanog maslinovog ulja. Stavite dobijenu mešavinu na bolno područje, prekrijte gazom ili ostavite da deluje nekoliko sati. Ljute obloge možete koristiti nekoliko dana.

U svakom slučaju, ako bol traje i ne smanjuje se, kako biste izbegli eventualne komplikacije – obavezno se javite lekaru.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Bolovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com