By 6 Juna, 2016

Bol u dojkama – simptom bolesti ili bezopasno stanje?

Svaka žena s vremena na vreme oseti bol u dojkama. Ipak, velika većina tih slučajeva je potpuno bezopasne prirode jer su bolovi u dojkama kod žena relativno normalna pojava, posebno imajući u vidu PMS i slična stanja kada su u pitanju hormoni. Ako ste i Vi među ženama koje pate od ove vrste bolova, pa nekad i do te mere da su dojke bolne i na dodir pa i čak i najnežniji, ne morate da paničita ali je svakako dobro da obavljate redovne preglede dojki kod lekara, posebno ako ste u menopauzi. Uzroci bolova u dojkama mogu biti različiti. Mi vam navodimo najčešće:

PMS i hormoni

U PMS-u većina žena oseća bolove u predelu grudi (bol u celoj dojci, sa strane i bradavicama) a ta pojava je uslovljena promenama u lučenju hormona. Oticanje i preterana osetljivost grudi je posledica poremećenog nivoa estrogena. Bolovi su najjači u danu pre početka krvarenja. Kod nekih žena, bolovi počinju posle ovulacije (oko sredine ciklusa) i postaju jači sa približavanjem menstrualnog krvarenja.

Bol u dojkama

Pozitivno je to što bol nestaje posle menstruacije. Ako baš ne možete da izdržite, posetite lekara koji će Vam možda propisati kontraceptivne pilule, jer one sprečavaju ovulaciju, pa samim tim i održavaju jednaku ravnotežu hormona estrogena.

Neadekvatno vežbanje i istegnuća

Uz upalu mišića, nakon što ste preterali sa vežbama, nijezačudjujuće ako osetite i bolove u prsima. Znajte da, iako smatrate da vas bole grudi, bol zapravo dolazi od mišića ispod dojki. U tom slučaju se za smanjenje bola preporučuju analgetici i tople obloge.

Grudne mišiće neadekvatnim vežbanjem možete istegnuti što takodje može da pojača bol . Savet je da ne preterujete u teretani.

Vodite računa i o vrsti brushaltera koji nosite tokom vežbanja. Ako sportski grudnjak ne daje dovoljnu potporu, naročito ako imate veće grudi, bol je neminovna posledica. Analize pokazuju da se svaka treća žena koja je učestvovala u maratonu, žalila na bolne grudi nakon trčanja.

Zato izaberite savršen sportski grudnjak, koji će stajati na mestu sve vreme vežbanja.

Brushalter

Loš izbor veša pa i brushaltera može da uzrokuje prilične nelagodnosti sa grudima pa i bol. Ako je grudnjak uzak, pun elastina i veštačkih materijala, ako su mu korpe sa žicama ili premale za Vas- eto razloga za bol različitog intenziteta. Trudite se da birate udoban, pamučni veš i da ga ne nosite 24 sata dnevno.

Grudi koje imaju kvržice

Ako imate grudi sa kvržicama, odnosno imate fibrocistično tkivo dojke, kod Vas postoji veća mogućnost za bolove u grudima u odnosu na menstrualni ciklus. Ciste koje su napunjene tečnošću stvaraju bolne probleme tokom i izmedju ciklusa, ali, iako su benigne, morate ih redovno kontrolisati jer je i Vaš samopregled dojki ograničen.

Kofeinski napici

Iako kafa i čaj ne mogu biti direktno odgovorni za bolove u grudima, odredjena ispitivanja pokazuju da smanjivanje unosa kofeina pomaže da se bolovi u grudima minimalizuju, a naročito kod žena koje pate od fibrocističnog tkiva u dojkama.

Bolovi u grudima u trudnoći i kod dojenja

Ako je posredi prvi porodjaj i prva laktacija, bol u grudima majke je gotovo normalna i očekivana pojava. Bol polako prestaje kada mlečni kanalići potpuno prorade i postanu prohodni za količine mleka koje se iz dojke izlučuje. Medjutim ako se jave simptomi kao što su povišena temperatura i grudi koje su jako tvrde na dodir – možda je reč o mastitisu koji može imati ozbiljne komplikacije. Mastitis nastaje kao posledica poremećaja prilikom dojenja, odnosno zbog zastoja mpleka u kanalićima. U tom slučaju pomaže redovno izmlazavanje i masiranje dojki. Upravo zbog ovoga je važno svežu porodilju odmah upoznati sa svim pitanjima koja se odnose na dojenje posebno ako je reč o prvorotki. Za bolone bradavice prilikom dojenja na tržištu se mogu naći brojne masti koje ublažavaju bol i koje će zalečiti iritirane i ispucale bradavice. I Pantenol mast može biti od koristi.

Bolovi u grudima i znaci bolesti

Bol u grudima može ukazivati i na poremećaj rada organa za varenje, pluća, mišića, kostiju. Bol može biti uzrokovan i usled pada pritiska čiji je pratilac neretko i mučnina. Ipak, ova vrsta bola se ne odnosi na dojku samu već na predeo grudnog koša, pluća i srce.

Zbog problema sa srcem bol obično počinje naglo, javlja iza grudne kosti, a pacijentkinje ga opisuju kao stezanje, pritiskanje, probadanje. Stanje prate mučnina, povraćanje, slabost. Sve navedeno može biti simptom nestabilne angine ili akutnog infarkta miokarda. Bol u grudima sa probadanjem može biti znak neke od bolesti pluća. Stanja kao što su diskus hernija, degenerativna diskopatija, povređeni pršljen, refluks, bolest jednjaka, čir na želucu, čir dvanaestopalačnog creva, psihijatrijske bolesti pa i stres, napad žučne kese, ili upala pankreasa takođe mogu da uzrokuju bol u grudima.

Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Ženske bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com