By 28 Januara, 2016

Hipotireoza – usporen rad štitne žlezde

Žlezde kao organi koji luče određene sastojke potrebne za nesmetano funkcionisanje čovekovog organizma od veoma važnog su značaja generalno za naše psiho-fizičko zdravlje. Zato je posebno bitno objasniti žlezde koje izbacuju hormone direktno u krv koja ih potom prenosi u ceo organizam. Jedna od takvih je štitna žlezda. Hipotireoza se upravo manifestuje kao poremećaj njenog normalnog funkcionisanja, tačnije kao usporen rad štitne žlezde.

Hipotireoza

Štitnjača je žlezda leptirastog oblika i nalazi se na prednjoj strani vrata ispod hrskavice, tzv. Adamove jabučice. Ova žlezda luči dva hormona, T4 (tiroksin) i T3 (trijodtironin). S obzirom da se oni krvlju prenose po celom telu, ovi hormoni upravljaju metabolizmom. Tačnije oni usporavaju ili ubrzavaju hemijske procese i tako utiču na svaki organ u telu i na njegovo funkcioisanje.

usporena stitna zlezda

Simptomi

Kada je reč o simptomima hipotireoze, ukoliko vidite osobu koja se znatno ugojila, sa bleđom kožom nego ranije, sa promuklim glasom znajte da boluje od hipotireoze.

Takođe, osobe koje imaju probleme sa štitnom žlezdom često osećaju hladnoću, usporen im je metabolizam, imaju opstipaciju (zatvor), usporeni su, tromi i često neraspoloženi. Još kao pokazatelji javljaju se i poremećaji rada srca, suva kosa koja se teško češlja, neredovni menstrualni ciklusi, ali i sterilitet kako kod muškaraca tako i kod žena.

Ono što je najopasnije na ove simptome često se oboleli naviknu, pa tek u poodmakloj fazi bolesti otkrivaju da ipak nešto nije u redu i obraćaju se lekaru, a nije retko da se hipotireoza slučajno otkriva.

Uzroci

Uopšteno govoreći autoimunim bolestima su sklonije žene od muškaraca, tako je i sa hipotireozom. Iako ne mora da bude pravilo i nema ga kod ovog oboljenja, opet neke statistike pokazuju da osobe koje su u porodici imale ovakve vrste problema češće oboljevaju nego one koje nemaju porodičnih predispozicija.

Hipotireoza

Još neka istraživanja pokazuju da se hipotireoza može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, mada je prisutnija kod osoba između 40 i 60 godina, pogotovu kod žena.

Hronična upala štitnjače (Hašimotov tiroiditis) je najopasnija i najčešći razlog nastanka ove bolesti. Ova upala spada u grupu autoimunih tiroiditisa, a manifestuje se tako što organizam pravi antitela koja doprinose trajnom oštećenju štitne žlezde zbog kojih slabi njena funkcija, iako štitnjača može da ostane ne promenjenog oblika i veličine.

Moramo pomenuti da se Hašimotov tiroiditis vrlo često javlja i u kombinaciji sa drugim autoimunim bolestima, uz šećernu bolest, reumatoidni artritis i slične. Međutim, osobe sa naslednim predispozicijama treba da se čuvaju i zračenja vrata i određenih lekova kao potencijalnih uzročnika pojave hipotireoze.

Postoji i takozvana prirođena hipotireoza koja se danas, sa razvojem medicine, može otkriti odmah nakon rođenja u porodilištu, jednostavnim određivanjem vrednosti TSH hormona tj. količine hormona tireotropina u krvi bebe.

Lečenje

Kao i sve bolesti o kojima smo pisali i hipotireoza ima svoje terapije koje se ogledaju u raznim oblicima nadoknade izgubljenih hormona koje luči štitna žlezda.

Lek koji se najčešće koristi za lečenje ove bolesti pomenućemo u opšte informativne svrhe, jer je kao i sa svim bolestima nužno da se posavetujete sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvog leka, a kamoli kada se radi o hormonima.

Takođe, pre svakog uzimanja tableta, pokušajte prvo primenom prirodnih lekova da poboljšate stanje vašeg organizma. Upotrebom raznih čajeva, lekovitih napitaka od raznih trava, a poznato je i da rakija zvana orahovača može doprineti znatnom poboljšanju ove bolesti. I o tome smo pisali u prethodnim člancima. Naime, proizvod sa orasima u narodu najpoznatija kao orahovača vrlo je lekovit napitak, pa između ostalog i za probleme sa štitastom žlezdom.

Kako saznajemo u kliničkom lečenju hipotireoze najčešće se koristi lek tiroksin, u obliku tableta. Ovaj lek je dobio naziv po imenu samog hormona, s obzirom da su dva osnovna hormobna štitnjače tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).

Dijeta

Kada govorimo o zdravoj ishrani i hipotireozi, ponato je da se unos hrane bazira na više manjih obroka. S obzirom da je debljanje i nagla gojaznost jedan od ne retkih pratilaca oboljenja štitnjače, što se dalje manifestuje zatvorom, usporenim metabolizmom i sve težim mršavljenjem.

Preporučuje se umanjeno konzumiranje ugljenih hidrata, koji se nalaze u hlebu, testeninama, riži, keksu. Umesto njih mogu se jesti ražani hleb, ječam, heljda.

Stručnjaci procenjuju da je dosta zdravije koristiti maslinovo ulje, ali ne i prženje na njemu. Takođe dobro je za štitnu žlezdu unositi plavu ribu, lanene semenke, badem. A po rad štitnjače kontraproduktivni mogu biti slatki sokovi.

Kao naš predlog kako započeti dan idealne mogu biti zobene pahuljice sa jogurtom i cimetom.

Ishrana

Neke namirnice definitivno treba izbegavati kada je reč o hipotireozi. Na primer soja utiče na nepovoljan rad tiroidnih hormona, jer je bogata estrogenom koji je kontraproduktivan po štitnjaču. Negativno dejstvo ima i preteran unos vode, ali i prerađene namirnice, industrijska hrana.

stitna zlezda ishrana

Na hipotireozu pozitivno utiču takozvane zasićene masti, najbolje su masnoće životinjskog porekla (isključivo od životinja koje se hrane travom) kao i puter i kokosovo ulje. Ove masti povećavaju dejstvo insulina koji reguliše nivo glukoze u krvi, a samim tim i nivo kortizola, hormona stresa kao jednog od glavnih uzročnika oboljenja štitne žlezde.

Zatim voće bogato kalijumom takođe spada u poželjne namirnice. Izuzetak je avokado koga treba izbegavati.

Morski plodovi su poseban izvor tiroidnih hormona, tako da ih treba jesti što češće. Pored toga u ishranu uvesti i kuvano povrće i supu od goveđih kostiju, koja je prirodni lek za hipotireozu.

Trudnoća

U toku trudnoće hormoni štitnjače T4 i T3 posebno se nadgledaju, s obzirom da oko 3% žena u drugom stanju ima nedostatak ovih hormona. Funkcija tiroidne žlezde se najbolje proverava određivanjem hormona TSH-tireotropina.

Nizak nivo ovih neophodnih hormona štitnjače mogu ozbiljno da naruše zdravlje trudnice, pa i bebe. Zato je obavezno savetovanje i konsultacija sa lekarom, ginekologom ili endokrinologom.

Poznato je da potreba za hormonima štitnjače tokom trudnoće raste za oko 50 % jer se moraju nadoknaditi potrebe i majke i deteta. Takođe, prva tri meseca kod fetusa dok se ne razvije njegova štitna žlezda on crpi i potpuno zavisi od majčinih hormona.

Važno je znati da je tokom trudnoće pravilan rad štitnjače kao i nivo njenih hormona veoma bitan za plod, kao i za rizike od prevremenog porođaja. Dalje, pojedina istraživanja navode da nivo hormona štitnjače tokom trudnoće utiče kasnije na razvoj deteta pa i na njegovu inteligenciju.

Dojenja

Možda ćete se mučiti da nađete odgovore na pitanja kao što su da li žene koje uzimaju lekove za štitnu žlezdu smeju dojiti i slično, pored toga što ovi lekovi samo nadoknađuju izgubljene hormone štitnjače, opet naglašavamo da se za sve dileme obavezno obratite prvo svom izabranom lekaru.

Takođe, kako saznajemo, posle porođaja rad štitne žlezde se znatno menja, pa je treba redovno kontrolisati.

Ubrzan rad srca

Ispitivanjem pacijenata koji boluju od hipotireoze primećuje se da im puls neuobičajenom brzinom kuca, te da tiroidni hormoni utiču na brži rad srca.

Ovo oboljenje može izazvati i povećan krvni pritisak, kao i osećaj jakog lupanja srca i aritmiju (poremećaj njegovog rada).

Posledice

Hipotireoza, što se može zaključiti iz gore pomenutog, svakako zahteva lečenje i određene njoj svojstvene terapije. Međutim, zavisno od prirode štitnjače, primenjuje se i posebna terapija koju stručno lice prepisuje.

Tu su i stadiumi u kojima se ona samo prati i ništa se drugo ne preduzima, do onih operativnih sistema lečenja, kao i primene radioaktivnog joda, a retko i medikamentna terapija.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Ostalo

Comments are closed.

shared on wplocker.com