By 28 Januara, 2016

Čir na koži – uzroci, simptomi i lečenje

Poznato je da je lična higijena pola zdravlja. Tako i obratno ako se, u ovom slučaju, koža nedovoljno održava čistom i zdravom mogu nastati razne upale i infekcije. Čir upravo i nastaje tako što se gnojne bakterije nastane na jednom mestu u koži i tu dalje razvijaju svoj proces.

Simptomi

Čir na koži (ili absces) najčešće je praćen crvenilom, bolom, otokom i infekcijskom upalom. Takođe, ova vrsta kožnog oboljenja može da nastane na bilo kojem delu tela. U početnoj fazi je veličine graška a kasnije kako se gnojno stanje razvija može da naraste do loptice za bejzbol. Na vrhu čira je uvek žućkasto beli vrh.

Pojavljuju se najčešće tamo gde ima dlaka, a to je ispod pazuha, na potiljnom delu vrata, unutrašnjoj strani butine, na podlakticama i prednjoj strani ruku, na licu i nausnicama.

cir na kozi

Posebnu vrstu čira predstavlja tzv. karbunkul, koji je veoma prepoznatljiv i različit od drugih čireva. Obolela površina je znatno veća, otok i zapaljenje su više prošireni, javljaju se znatni bolovi a može doći i do visoke temperature sa jakim groznicama. Najčešće se pojavljuju na butinama, vratu i podlaktici i zahtevaju lečenje u ambulantama ili bolnicama. Nekad i takvo stručno lečenje zna da bude komplikovano, pa je operacija neminovna.

Uzroci

Nastanak čira je usko povezan sa gnojnim bakterijama koje se iz pomenutih razloga, najčešće nedovoljne higijene, nastane na jednom mestu u koži i započnu proces gnojenja. Uzroci mogu biti i slučajne, nevidljive povrede koje se nisu dezinfikovale na vreme.

Predeo oko lojnih i znojnih žlezda je uvek rizičan za nastanak upale ili urastanje dlake.

Sklonost pojavljivanju čireva na koži pokazale su osobe kojima je slab imuni sistem, koje su iscrpljene, koje ne vode dovoljno ličnu higijenu (posebno rublja koje ide direktno na telo), osobe koje su preležale infektivne bolesti ili imaju želudačna i crevna oboljenja.

Oni, na izgled bezazleni, uzroci su i češanje kože prljavim noktima ili preko odeće.

Lečenje

Pravilno lečenje svakog čira jeste održavati čistim i dezinfikovati taj deo kože koji je zahvaćen čirom. Nije loše zaštiti upaljeni deo (hanzaplastom) kako se ne bi infekcija dalje širila i iritiralo bolno mesto. Ukoliko lekar prepiše, antibiotici mogu dosta pomoći ali nekad ni oni nisu dovoljni.

Posebnu opasnost imaju čirevi na licu i gornjoj usni, jer su u neposrednoj blizini sa krvnim sudovima koji vode u mozak. Mada to mnogima ne izgleda toliko opasno, jer su česti slučajevi da se koža lica upali pojavom „bezopasnih bubuljica“, posebno ko ima masniju kožu. Ipak do prelaska infekcije na krvne sudove može lako doći a to dalje može izazvati zapaljenje moždanih opni i trovanje krvi. Najbolje je pusiti čireve na koži da sami prođu, ne dirati ih ili potražiti lekarsku pomoć. Ne preduzimati ništa „na svoju ruku“, nikako ih ne cediti (što mnogi imaju običaj), jer zaista mogu biti smronosni i to u roku od nekoliko dana.

Jod može biti od pomoći u početnoj fazi gnojenja.

Kao opšte pravilo, kada je u pitanju lečenje čira, jeste da se vodi stroga higijena i da predeo oko čira uvek bude čist, ali i ceo organizam. Poželjno je i mirovati, ne kretati se puno i sačekati da „oboljenje“ kože samo prođe.

Koliko traje

Ovakve vrste infekcije se leče dugo, zavisno od upale. Nekad duže traje proces sazrevanja i pročepljenja vrha čira. Važno je, kako smo napomenuli, održavati „ranu“ čistom da ne dođe do širenja infekcije. Kad čep, tj. vrh tog upaljenog dela kože počne da raste i da se odvaja od ostalog tkiva, on iscuri sam u obliku gnoja. Kako zdravo tkivo izbacuje taj gnoj bol počinje da se smanjuje i nastupa proces izlečenja koji traje od 8 do 10 dana.

Ozbiljnije upale u vidu velikih čireva nekad se mogu manifestovati i sa temperaturom od 38° C koja traje sve dok čir ne pukne i ne izbaci gnoj.

U trudnoći

Znamo da su trudnice u većini slučajeva vrlo osetljive i strašljive, te se preporučuje da ne paniče već čim vide neku promenu na telu i koži da se obrate svom ginekologu. Uvek se, kao prva pomoć dok se ne ode lekaru, mogu staviti obloge sa crnim lukom, na primer, ali je najbezbrižnije obratiti se stručnom licu.

Narodni lek

Kako je tržište postalo prezasićeno lekovima, farmaceutskim firmama, tako i zbog neverice u njih, ljudi se sve više okreću altermativnoj medicini i lečenju putem prirodnih sastojaka, čajeva, obloga, ulja.

Evo nekoliko obloga koje skoro svaka kuća ima a mogu pomoći kod lečenja čira na koži: obloge od sveže izrendanog krompira, obloge od svežeg lista kupusa, zatim maslinovog ulja, aloje, eteričnog ulja lavande. Kao za sve upale pa i u ovom slučaju može se koristiti ohladjen čaj od kamilice, al samo u početnoj fazi pre stvaranja žućkastog čepa. Kasnije se stavljaju tople obloge, jer ubrzavaju sazrevanje čira i izbacivanje gnoja.

Kako stručnjaci savetuju najbolje je obolelo tkivo ostaviti da samo završi svoj započeti proces upale, mirovati koliko je moguće i ne kretati se puno. Naravno ukoliko nije veliki čir te zahteva pravo medicinsko lečenje.

Melem od crnog luka je takođe poznat kao narodni lek za mnoge otekline i crvenila, jer izvlači oteklinu i povlači krv. Primena je vrlo jednostavna.

Melem od crnog luka

Potrebno je da samo jednu krišku crnog luka stavite na čir i pokrijete nekom čistom tkaninom, pamučnom krpicom i sve isto sa novom kriškom luka ponavljate na svaka 3 sata.

Tags:, , , , , ,
Posted in: Čir

Comments are closed.

shared on wplocker.com