By 11 Augusta, 2015

Neželjeni efekti tableta za kontracepciju

Američki naučnici Pinkus i Rok 1955. godine uspeli su da, posle višegodišnjeg istraživanja, sintetišu tabletu za kontracepciju. Ova »Pinkusova pilula«, kako su je popularno nazivali, kombinacija dva hormona estrogena i progesterona, omogućila je milionima žena širom sveta da slobodno bez rizika uživaju u ljubavi. U početku primene izgledalo je da je tableta za kontracepciju potpuno bezbedna i bez ikakvih neželjenih dejstava.

Višegodišnja primena ovog sredstva ipak je pokazala da ono nije neškodljivo i da kod izvesnog broja žena može izazvati određene zdravstvene probleme. Obimna istraživanja pokazala su da kontraceptivna tableta može uticati na češću pojavu infarkta i drugih oblika ishemičnog oboljenja srca.

Da bi se tačno utvrdio efekat ovih tableta na srce i krvne sudove, sprovedene su tri obimne epidemiološke studije. Jedna u SAD, druga u V. Britaniji i treća u čak 21 zemlji. Rezultati sve tri studije složili su se da se kontraceptivna tableta mora smatrati kao faktor rizika za nastanak ishemičnog oboljenja srca. Učestalost pojave infarkta kod žena koje su uzimale tablete bila je u ovim studijama tri do pet puta veća u odnosu na žene koje nisu koristile takvu zaštitu.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se delovanje kontraceptivne tablete na razvoj bolesti može objasniti na tri načina:

  1. Najvažniji način delovanja tableta svakako je uticaj na metabolizam lipida. Henekens (1979) je utvrdio da ova sredstva naročito dovode do povišenja VLDL i triglicerida u krvi, a u nešto manjoj meri i do povišenja LDL i holesterola u krvi. Kod žena koje koriste tablete utvrđeni su razni tipovi poremećaja lipida, tip II, III, IV i V, zbog čega dolazi do rane ateroskleroze koronarnih arterija.
  2. Tablete za kontracepciju podstiču agregaciju trombocita a deluju i na druge faze zgrušavanja krvi. Na taj način one utiču na povećanu sklonost ka pojavi tromboze u koronarnim arterijama.
  3. Duža primena tableta može dovesti do pojave hipertenzije, što takođe doprinosi stvaranju ateroma u koronarnim arterijama. Kej (1975) je utvrdio da je kod žena koje koriste tablete učestalost hipertenzije 2,6 puta veća nego kod onih koje ih ne koriste. Takođe je utvrđeno da najmanje 5% žena koje koriste tablete manje od 5 godina obolevaju od visokog krvnog pritiska, a od onih koje ih koriste duže od 5 godina od hipertenzije oboli čak 15%.

Utvrđen rizik od kontraceptivnih tableta naveo je farmaceutsku industriju na proizvodnju tableta sa manjim sadržajem estrogena, čime se donekle smanjuje rizik od nastanka ishemičnog oboljenja srca i nekih drugih komplikacija.

Tags:, , , , ,
Posted in: Srce

Comments are closed.

shared on wplocker.com