By 26 Januara, 2014

Važnost provetravanja stana za naše zdravlje

Jednu od bitnih potreba za održavanje higijene u stanu predstavlja izmena vazduha u stanu i njegovo provetravanje.

Najvažniji razlozi koji nalažu izmenu vazduha u stanu su: isparavanje ljudskih tela, para i mirisa od kuvanja, razni toplotni izvori u stanu, dim od pušenja, i razni gasovi i mirisi koji mogu ući u stan iz neposredne spoljne okoline. Pomenuti mirisi isparavanja koji su dobili i svoj naziv, „stambeni mirisi“, škodljivi su za ljudsko zdravlje isto toliko koliko i previsoke temperature i prevelika relativna vlaga vazduha, jer negativno utiču na apetit i na telesni razvitak, naročito kod dece i osetljivih osoba.

Radi uklanjanja tih štetnih mirisa potrebna je izmena vazduha, koja se postiže prirodnom izmenom ako svaka nastanjena prostorija ima 11 m3 po osobi, odnosno 14 m3 da bi bilo moguće smestiti u nju i odgovarajući nameštaj.

provetravanje stana

Ta norma za minimalnu kvadraturu nastanjene prostorije određuje istovremeno i njenu minimalnu površinu, tj. 4,50 m3 po osobi uz minimalnu visinu sobe od 2,45 m.

Pomenuto prirodno provetravanje vrši se prolaženjem vazduha kroz pore građevinskog materijala i šupljine građevinskih konstrukcija, zatim oko vrata i prozora, koji se nikada ne zatvaraju potpuno, a učinak prirodnog provetravanja povećava se do željene mere otvaranjem samih prozora i vrata.

Povremenim otvaranjem prozora mogu se potpuno zadovoljiti potrebe u provetravanju. Istovremenim otvaranjem naspramnih pro.zora i vrata može se još više ubrzati provetravanje. Vazduh se u prostoriji opet ubrzo ugreje, jer zidovi, podovi, tavanice i nameštaj deluju kao držač toplote.

Polagano provetravanje može se postići prozorima koji imaju gornja krila za otvaranje oko horizontalne osovine na donjoj ili gornjoj ivici. Ovakvi prozori se koriste u prvom redu u kuhinjama zbog odvoda pare i mirisa, ali su isto tako potrebni i u spavaćim sobama, jer je svež vazduh vrlo koristan činilac za zdrav stan.

Prostorije se mogu provetravati i raznim posebnim uređajima za dovod svežeg ili odvod zagađenog vazduha.

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com