By 26 Januara, 2014

Kako učiniti mesto boravka zdravijim za život

U stanu ne može biti obezbeđen zdrav život ako je on izgrađen u nezdravoj sredini. Zbog toga stanove treba graditi na terenu koji je prethodno pripremljen za izgradnju stambenih zgrada.

Teren treba da ispunjava sledeće uslove, i to:

a) da je suv, odnosno sa niskim vodostajem podzemnih voda i u povoljnoj stambenoj zoni;
b) da je u blizini zelenih površina, eventualno u blizini reke, jer to povećava njegovu vrednost:
v) da leži izvan zone dejstva industrijskih dimova, prašine, neprijatnih mirisa, buke i dr.;
g) da je u blizini odgovarajućih saobraćajnica i eventualno centra, s obzirom na društvene potrebe i snabdevanje životnim namirnicama;
d)da ima vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu i dr., i da su izgrađene saobraćajnice.

mesto boravka zdravlje

Iz ovih postavki proizlazi zaključak da za izgradnju stambenih zgrada treba raspolagati prethodno izgrađenim generalnim planom razvitka naselja, sa izgrađenim komunalnim objektima.

U pogledu orijentacije stana treba uvek nastojati, gde je to moguće, da se stan postavi tako da glavne, a naročito preko dana upotrebljavane prostorije budu okrenute prema jugu, jugoistoku ili jugozapadu. Zapadna strana nije podesna za sobe za stanovanje zbog jakog letnjeg sunca, jer je u njima veoma toplo i skoro neizdržljivo. Kupatilo, wc, ostava, kuhinja, predsoblje i stepenište mogu se orijentisati prema manje povoljnim stranama sveta u pogledu dnevne svetlosti, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da severna ili severoistočna strana ne odgovaraju za kupatilo i kuhinju zbog velike izloženosti hladnim vetrovima zimi.

Pristup dnevne svetlosti biće utoliko veći ukoliko je razmak između zgrada veći. Po pravilu, razmak između dveju zgrada mora biti najmanje jednak visini suprotne zgrade.

Površina prozora mora biti tolika da iznosi sedmi deo površine poda. U najsevernijem, uskom pojasu naše zemlje ukupna zastakljena površina prozora treba da iznosi najmanje peti deo površine poda.

U pogledu dobrog osvetljavanja prostorija vrlo je važno da su zidovi svetle boje, a tavanice sasvim bele.

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com