By 25 Januara, 2014

Uticaj odeće na naše zdravlje

U našim klimatskim uslovima ljudski organizam ne može sam da se štiti od toplotnih promena, već je za zaštitu potrebno nositi odelo. Na taj način sami pomažemo regulaciju toplote svoga tela i štitimo se kako od ispuštanja toplote tako i od sunčanih zrakova i velikog primanja toplote. Da bi odelo bilo dobro, ono mora na površini tela da održava temperaturu od 30° do 33° C Tkanine se prave od životinjskih i biljnih vlakana U životinjska vlakna spadaju vuna, kozja i kamilja dlaka, a u biljna: lan, pamuk, konoplja i biljna celuloza u vidu veštačke svile.

Koji materijali su najbolji za naše telo

U vunenim tkaninama ima mnogo šupljina ispunjenih vazduhom, više nego u lanenim i svilenim tkaninama. To je dobro svojstvo vunenih tkanina, jer se na taj način toplota bolje čuva. Ukoliko ima više vazduha u tkanini i ukoliko je ona deblja, utoliko je sprovođenje toplote iz tela slabije. Sem toga, kroz takvu tkaninu bolje se isparava, znoj i vrši bolja izmena vazduha. Naravno da izmena vazduha, ako je suviše brza, nepovoljno deluje na očuvanje toplote.

kako se obuci leti

Kakvu odeću treba nositi u zimskim i letnjim vremenskim uslovima

Vlažno odelo pojačava ispuštanje toplote i na taj način dovodi do rashlađivanja tela. Ali treba izbegavati i prekomerno oblačenje, naročito za vreme toplih dana, jer može doći do pregrejavanja organizma. Pri jakom znojenju i teškim fizičkim radovima najbolje je nositi pamučno ili vuneno odelo, tj. ono koje ima više pora. Sem toga, za vreme letnjih dana treba nositi svetlija odela, jer ona odbijaju svetlost (toplotne zrake), dok za vreme zimskih dana treba nositi tamnija odela, koja upijaju toplotne zrake.

Odeća treba da je komotno

Odelo ne sme biti tesno, i između njega i tela mora postojati sloj vazduha, koji je ujedno izolator. Nije preporučljivo nošenje gumiranih odela, jer ona sprečavaju normalnu ventilaciju i isparavanje znoja. Posle rada, naročito ako je prljav, treba radno odelo skinuti i posle kupanja ili pranja zameniti čistim.

Na donji veš treba obratiti posebnu pažnje

Kod nas srećemo ljude koji ne poklanjaju dovoljno pažnje rublju, kako pri njegovom izboru tako i pri održavanju čistoće. Pošto rublje neposredno dolazi uz naše telo, na njega treba osobito paziti. Rublje bi trebalo menjati bar dva puta nedeljno i zamenjivati ga čistim. Rublje treba dobro oprati i uredno ga izglačati. Peglano rublje lepše izgleda, a sem toga ugodnije je za nošenje, jer ne draži izgužvanim borama kožu.

Kako treba da izgleda odeća za spavanje

Pre spavanja treba svući dnevno rublje i obući noćno. Na taj način izbegavamo da noć provedemo u radnom rublju, koje nosimo preko dana i koje se u toku dana uprljalo. Telo ne treba stezati nepotrebnim uzicama, gajtanom i opasačima, jer na taj način onemogućavamo strujanje krvi i vetrenje površinskih delova tela.

Tags:, , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com