By 25 Januara, 2014

Uticaj obuće na zdravlje

Kakvu obuću treba nositi

Glavne vrste materijala za obuću su koža, guma, drvo i sukno. Koža je najbolji materijal za obuću, jer je elastična i dobija oblik noge. Osim toga, ona, ako je dobro prerađena, ne propušta vlagu i čuva toplotu noge, a kroz njene pore moguće je i vetrenje. Gumena obuća nije dobra, jer vetrenje i isparavanje znoja nije dovoljno.

Zbog toga se u takvoj obući noge znoje, što dovodi do mnogih smetnji i nelagodnosti. Drvo i sukno su slabiji materijal za obuću. Glavne vrste obuće su cipele, čizme, sandale, opanci, papuče, nanule itd. Dobro je preko leta nositi otvorenu obuću, jer je vetrenje i isparavanje znoja lakše. Zimi i za vreme kišnih dana dobro je nositi čizme. Samo, trebalo bi izbegavati visoke i tvrde sare, pošto one smetaju pri kretanju i otežavaju krvotok.

obuca i zdravlje

Kakave papuče treba nositi

Papuče treba nositi uvek za vreme odmaranja, jer, onako široke i lake, osvežavaju krvotok i mišiće. Noga se u njima odmara. I čarape i cipele treba da štite nogu od vlage, povrede, hladnoće i toplote. Obuća mora biti laka i udobna. Ne sme da pritiskuje, jer usled smanjene mogućnosti strujanje krvi noge mogu da obole i stvore se često rane i žuljevi. Uska obuća smeta i pri kretanju, a u zimskim danima dovodi do stvaranja smrzotina, jer nedostaje vazdušni izolator. Zbog toga je potrebno da dobra obuća bude malo udobnija.

Kakve čarape treba nositi

Najbolje čarape su od vune pomešane sa pamukom. Njih treba menjati bar dva do tri puta nedeljno. Čarape koje dugo nosimo osećaju se na znoj, a pod njegovim uticajem brzo se cepaju i raspadaju. Pocepane čarape treba krpiti, jer inače stvaraju plikove na površini nežne kože. Nikako ne treba spavati u njima.

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com