By 20 Januara, 2014

Ishrana kod katara želuca

Saznajte koja hrana se sme jesti, a koja ne sme kod katara želuca.

Dugotrajno je oboljenje, čije lečenje zahteva pažljivu dijetalnu ishranu i uredan život.

Zabranjene su masne supe i čorbe od grubog povrća, konzerve, kobasice, naresci, usoljena riba i paštete. Ne treba jesti masne rečne i morske ribe, pasulj, stari grašak i sočivo u zrnu, knedle sa šljivama, kupus slatki i kiseli, kelj, paradajz i kiseljak, zatim masna jela kao što su gusčje, pačje i svinjsko pečenje i džigerica, iznutrice i divljač. Štetno deluje svež hleb, kremovi sa buterom, testo sa kvascem, sirće, biber, turšija, beli luk, ljuta paprika, presna salata, rotkvice i slična jela.

Mogu se jesti lake supe bez masti sa rezancima, pirinčom ili grizom, čorbe od zeleni, mlada neslana i kuvana šunka, smuđ i kuvane morske ribe koje nisu masne. Jaja se dobro podnose ako su mekano kuvana ili pečena, sa vrlo malo butera ili mleka, a isto tako i testo, griz i pirinač u mleku, makarone i rezanci. Pasirano varivo (pasulj, sočivo, grašak), može se jesti, samo ne često i ne mnogo, dok se sveže povrće, osim onog koje je navedeno, preporučuje jer se lako vari i ne draži želudac. Ovo povrće može se dati i u obliku salate, sa limunom i malo ulja.

ishrana kod katara zeluca

Dozvoljeno je teleće i goveđe meso pečeno na žaru, a kokošje, pileće i ćureće pečeno u pari ili kuvano bez masti.

Hleb treba da bude bajat, prepečen ili kao dvopek.

Lako se podnose kremovi od jaja i mleka, i kohovi i pudinzi od brašna, griza i pirinča, zatim keks i patišpanj. Voće se podnosi samo ako je zrelo, u obliku pirea ili kao raskuhan kompot. Ne preporučuju se kisele jabuke, kruške i zrnasto voće. Pored toga, bolesnici sa katarom u želucu dobro podnose beli sos i sosove sa žumancetom i limunom, ali bez masti i nezapržene, a ne podnose majonez i druge sosove sa sirćetom, začinjene i zapržene.

Može se piti obična voda, kao i blagi tejovi od lipe, kamilipe, nane i pomorandžina cveta, dok se mineralne vode smeju upotrebljavati samo uz odobrenje lekara.

Alkoholna pića, jak čaj i jaka kafa su zabranjeni. Ne sme se pušiti.

Tags:, , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com