By 8 Novembra, 2013

Mineralne soli neophodne su u ishrani dece zbog pravilnosti složenih zbivanja u telu

Neophodne su u ishrani zbog pravilnosti složenih zbivanja u telu. Najvažnije su soli kalcijuma, fosfora, gvožđa i joda. Soli kalcijuma i fosfora ulaze u sastav kostiju i zuba; kalcijum daje čvrstinu koštanom tkivu. Gvožđe ulazi u sastav crvenih krvnih zrnaca. Soli natrijuma, kalijuma, magnezijuma, bakra i sumpora nalaze se rastvorene u telesnim tečnostima i veoma su značajne.

Tih soli ima u hrani. Kuhinjska so se dodaje po potrebi. Vrlo je važno voditi račun o tome da u dečjoj hrani ima dovoljno soli kalcijuma i gvožđa. Mleko je glavni izvor kalcijuma.

Gvožđe je bitni sastojak hemoglobina, koji daje crvenu boju crvenim krvnim zrncima i koji je nosilac kiseonika, potrebnog za sve životne radnje. Nedostatak gvožđa uzrok je malokrvnosti kod dece. Zato treba paziti da ga ima u dečjoj hrani. Glavni izvori gvožđa su povrće, naročito spanać, jaja, meso, hleb, pa i voće.

Mineralne soli u ishrani dece

Neke soli potrebne su za pravilno razviće, naročito u vezi sa radom žlezda s unutrašnjim lučenjem. Poznato je da je jod potreban za pravilan rad štitne žlezde. Male količine jodnih soli u hrani i vodi dovoljne su za njen pravilan rad. U izvesnim predelima, naročito u visokim planinama, gde nema dovoljno joda u vodi za piće, razvija se gušavost. Čim se kuhinjskoj soli ili vodi doda mala količina jodnih soli, procent gušavosti se smanji. Kod nas se u prodaji nalazi samo jodirana so.

Tags:, ,
Posted in: Deca

Comments are closed.

shared on wplocker.com