By 16 Jula, 2013

Penicilin

PENICILIN Prvi je, i još uvek najčešće upotrebljavan antibiotik. Praktično se upotrebljava i industrijski proizvodi od 1943. god. Njegov spektar delovanja je uzak, ali on ipak ima vrlo široku primenu u lečenju. Nema nijedne grane medicine u kojoj ne bi bilo indikacija za njegovu primenu. Izvrsno je sredstvo protiv svih gram-pozitivnih bakterija, gonokoka i spiroheta (sa napomenom da stafilokok brzo postaje u velikom procentu rezistentan na pe nicilin). Uspešno deluje i protiv leptospira i bacila antraksa.

Primenjuje se sa uspehom pri lečenju streptokoknih angina, šarlaha, crvenog vetra, flegmona, streptokokne sepse i svih drugih bolesti izazvanih streptokokama, naročito hemolitičkim. Daje se, zatim, za lečenje luesa i povratnog tifusa, gonoreje, leptospiroza i antraksa, kao i za profilaksu reumatske groznice. Subakutni endokarditis izazvan streptokokom, koji se ranije po pravilu završavao smrću, sada se sa uspehom leči penicilinom. Penicilin je u znatnoj meri izmenio tok lečenja i prognozu i mirnodopskih i ratnih povreda.

penicilin dejstvo i upotreba

Prednosti penicilina su: laka i jevtina proizvodnja, vrlo slaba toksičnost, snažno delovanje na uzročnike bolesti kod kojih je njegova primena indicirana, zbog uskog spektra delovanja ne remeti bakterijsku ravnotežu organizma.

Njegove slabosti su: slabo deluje uzet kroz usta, prouzrokuje stvaranje rezistencije kod velikog broja sojeva raznih mikroba, izaziva preosetljivost i alergične pojave kod izvesnog broja osoba koje njim rukuju ili ga dobijaju u svrhu lečenja. Alergične pojave mogu ići od raznih osipa do teških anafilaktičkih šokova. Preosetljivost se manje javlja prema kristalnom penicilinu, te se penicilin u poslednje vreme najviše daje u ovom obliku.

Često se daje u kombinaciji sa streptomicinom.

Daje se intramuskularno, izuzetno intravenozno. Kroz usta se ne daje. Penicilinske masti su izbačene iz upotrebe jer izazivaju preosetljivost.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Lekovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com