By 3 Maja, 2013

Šta uzrokuje neprijatan zadaha iz usta i kako ga eliminisati?

Koji su uzroci neprijatnog zadaha iz usta kod odraslih osoba?

Šta je uzrok neprijatnog mirisa iz usta i kako ga otkloniti?

Kod pojedinih osoba iz usta se oseća neprijatan miris (halotosis) i to im stvara socijalne i psihičke probleme. Da bi se ova pojava mogla lečiti i sprečiti, potrebno je pronaći njene prave uzroke. Postoje brojni uzroci takve pojave, koji se mogu podeliti na oralne, fiziološke i ekstraoralne uzroke.

Oralni uzroci

To su ulceroneurozni, odnosno gangrenozni procesi koji se odvijaju u usnoj duplji, najčešće na desnima. Ovi procesi su obično praćeni bolom, tako da ti bolesnici izbegavaju pranje zuba i uzimaju kašastu hranu, što još više pogoršava stanje. Sličan zadah nastaje i posle vađenja zuba zbog raspadanja koaguluma.

Fiziološki uzroci

Normalno se kod svih osoba pojavljuje diskretan, blag miris pri izdisanju. Intenzitet i drugi kvalitet tog mirisa zavise od doba dana, starosti osobe, ishrane. Doba dana utiče tako što se ujutro oseća neprijatan zadah. To se objašnjava time što u toku noći, kada je smanjenb lučenje pljuvačke, nastaje pojačana putrifikacija epitelnih ćelija i ostataka hrane.

Intenzitet neprijatnog mirisa se povećava sa starošću uprkos dobroj oralnoj higijeni. Kod zdrave male dece disajni miris je prijatan.

Glad može da utiče na pojavu neprijatnog mirisa. Kod nekih osoba se javlja samo kada su gladne.
Neprijatan zadah može se javiti i kod nekih žena za vreme mesečnog ciklusa.

kako eliminisati neprijatan zadah iz usta

Ekstraoralni uzroci

Neprijatan zadah koji ovako nastaje ne prolazi posle sanacije usta. Najčešći uzroci su: oboljenja respiratornih puteva, oboljenja digestivnog trakta, kao i neka opšta oboljenja. Takođe se javlja i posle unošenja odoriformnih materija i lekova (materije i lekovi sa specifičnim, jakim mirisima), kao i u slučaju neadekvatne ishrane i poremećaja u varenju hrane.

Neprijatan zadah može nastati usled dehidratacije organizma, naglog gubitka telesne težine, kao i usled stresnih situacija.

Oboljenja respiratornih puteva usled anatomske povezanosti sa usnom dupljom mogu biti uzrok zadaha. To se događa kod oboljenja i gornjih i donjih respiratornih puteva.

Kod dijabetičara oseća se miris acetona; u obolelih od anemije oseća se miris amonijaka; u obolelih od ciroze.jetre oseća se miris raspadnute krvi.

Unošenje odoriformnih materija (crni i beli luk, alkohol, duvan, kuvana jaja) čest je uzrok neprijatnog zadaha. Miris tih materija ne oseća se zbog njihovog zadržavanja u digestivnom traktu, već iz pluća (zato što te materije posle resorpcije dospevaju u krv pa se eliminišu preko pluća). Otuda se ti mirisi ne mogu sprečiti pranjem zuba.

U osoba koje unose pretežno proteine i masti u ishrani, prilikom varenja nastaju neki produkti neprijatnog mirisa. Na sličan način nastaje zadah kod osoba koje pate od nepotpunog varenja masti. Takav poremećaj dovodi do stvaranja masnih kiselina neprijatnog mirisa koji se eliminiše preko pluća.

Lečenje

Nadam se da će ovaj kratak pregled pomoći osobama koje pate od ovog problema da pronađu njegov uzrok i, lečeći uzrok pojave neprijatnog zadaha, spreče njegovo dalje pojavljivanje. Pravilna ishrana, dobro zdravlje i oralna higijena su glavni faktori koji doprinose prijatnom dahu.

Terapijski uspeh zavisi od toga da li je pronađen uzrok neprijatnog zadaha. Zbog toga je potrebna saradnja stomatologa i lekara, pre svega internista, specijalista za uho, grlo i nos, i drugih.

Kao pomoć, pored dobre oralne higijene, mogu poslužiti i dezodoransna sredstva, kao što je vodeni rastvor vodonik-peroksida i 1% rastvor hloramina. Dobri su i lekovi koji stimulišu lučenje pljuvačke.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Usta

Comments are closed.

shared on wplocker.com