By 29 Aprila, 2013

Hren kao lek – odličan lek za poboljšanje varenja

Hren: koja lekovita svojstva ima ova biljka

Lekovito dejstvo rena: poboljšava varenje i rad želuca

Zbog svog antibakterijskog delovanja hren dobro deluje u lečenju katara ždrela, bronhija i pluća.

Hren (Cochlearia) koji pripada familiji krstašica odomaćio se u celoj Evropi i naročito dobro uspeva na vlažnim mestima. U slobodnoj prirodi retko se javlja divlje, pa se zato uglavnom koristi kao gajena biljka.

Koren hrena vadi se kasno u jesen (oktobar/novembar), očisti od sitnih korenovih vlakana i zemlje i dobro opere. Koristi se u svežem stanju, a može se čuvati ako se neopran stavi u pesak koji se nalazi u nekoj sporednoj prostoriji ili podrumu.

Ulje koje se oslobađa pomoću fermenta mirozina iz glikozida sinigrina je do sada njegova najpoznatija delotvorna materija. Hren sadrži još i saharozu, asparagin, glutamin, pentosan i organske kiseline.

hren lekovita svojstva, dejstvo, lekovitost

DELOVANJE I PRIMENA

Kao lekovita biljka, primenjen spolja hren ima isto delovanje kao slačica. Kod mišićnih, nervnih, stomačnih i reumatičnih bolova hren se kao i ona u obliku kaše sveže utrlja kao sredstvo za nadraživanje. Obloge sa ovakvom kašom ne smeju se držati duže od 5 -10 minuta i moraju se stalno kontrolisati. Kod veće osetljivosti kože kaša se mora razrediti vodom ili mlekom da se ne bi stvorile opekotine.

Preporučljiva je takođe upotreba ove kaše u lečenju uboda od insekata i promrzlina. Razređeni rastvor može se primeniti spolja u lečenju jetrenih fleka i bubuljica (akna vulgaris).

Kaša od hrena (10-20 g) može se povremeno uzimati jer podstiče zezde sa unutrašnjim lučenjem i želudačno-crevnitrakt,uključujupi jetru i gušteraču, tako da se sa uspehom primenjuje u ishrani kada slabo varenje donosi odrećene tegobe. Hren pospešuje rad bubrega, a istovremeno lekovito deluje protiv bakterijskih infekcija bubrega, bubrežnih čašica i morakćnih kanala. Zato ima vrlo važnu ulogu u ishrani i lečenju ljudi sa obolelim bubrezima i mokraćnom bešikom.

Zbog svog antibakterijskog delovanja, umirujućeg delovanja na disajne organe i puteve, na olakšavanje kašlja i izbacivanje sluzi, hren se uspešno upotrebljava u olakšavanju tegoba nastalih od katara ždrela, bronhija i pluća, kao i zapaljenja krajnika. Hren i med, uziman duže vreme, pospešuje rad svih žlezda sa unutrašnjim lučenjem i razmenu materija, a isto tako blagotvorne u naporima da se ublaže tegobe koje stvaraju reuma i giht ren vrlo korisno deluje na perisdaltiku creva.

Kao namirnica i začin: Sitno izrendan hren je pikantan i ukusan prilog koji se obično dodaje kuvanom mesu i drugim jelima spravljenim od mesa i ribe, ali i raznim umacima, salatama i svežoj hrani. Prilikom spremanja tikvica, cvekle i krastavaca preporučuje se dodavanje komadića hrena.

Tags:, , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com