By 26 Aprila, 2013

Nepravilnim držanje tela krivi se kičma i javljaju se bolovi u ledjima

Nepravilno držanje tela: posledice su kriva kičma u vratnom i lumbalnom delu, bolovi u ledjima i vratu, pa čak i nozi…

To je jedna od čestih primedbi koju biste svakodnevno više puta mogli čuti. Ona vas može i mimoići pod uslovom da sami sa sobom na vreme otvoreno i odlučno porazgovarate.

Kad vam se prvi put pruži prilika, pogledajte se u nekom velikom ogledalu u kome se možete videti celi.

To će vam pomoći da se pripremite za razgovor sa samim sobom. Dobro se ogledajte sa svih strana! Zapažate li tu izbočenu sredinu? Primećujete li da vam prednjači nos umesto da ta čast pripadne grudima? Dopada li vam se ta grba na leđima? Sa opuštenim ramenima i spljoštenim grudnim košem, predstavljate pravu sliku iscrpljenosti, umora i oronulosti. Nema sumnje da vas bole noge, peku tabani i da vas probada u leđima.

nepravilno drzanje tela

Najčešći uzrok bolova u leđima je nepravilno držanje i rđav položaj tela Pre nego što se udaljite, bacite još jedan pogled na ogledalo. Upamtite, vi ste jedina ličnost koja tu može nešto pomoći i izmeniti! Jeste li ikad razmišljali o tome šta se zbiva kad se bacite u svoju omiljenu fotelju ili sednete na stolicu pa se prepustite navici učestalog lenčarenja i tromosti?

Naučnici sa Univerziteta Stenford proučavali su vezu koja postoji između držanja tela i oboljenja koje nazivamo angina pektoris. To je opasna bolest srca koja mu prouzrokuje bol i onesposobljva ga. Ova ispitivanja pokazala su da dijafragma, koja je smeštena ispod pluća i koja ih odvaja od želuca i trbušne šupljine, vrši veoma važan zadatak u radu našeg krvotoka.

Evo kako dijafragma obavlja taj posao: svaki put kad udahnemo, ona vrši pritisak naniže, a kad izdahnemo, njeni mišići se opuste i povuku naviše. Takvim pokretanjem dole-gore, dijafragma i njeni mišići deluju kao crpka, ubrzavajući protok krvi kroz glavne vene. Na taj način olakšava se prolaz venozne krvi iz nogu, na prolazu kroz trbušnu šupljinu, tako da venozna krv brže dospe do srca .Drugim rečima, dijafragma svojim neprekidnim kretanjem dole-gore olakšava snabdevanje srca krvlju. Međutim, kad dijafragma vrši svoje pokrete sporo i tromo, tada i krv sporije prolazi kroz žile.

Srce je snažan mišić, a njegov rad izvršen u roku od 24 sata jednak je snazi koja težinu od jedne tone može da digne na visinu od 25 metara Da bi moglo obaviti taj rad, srce mora imati dobar dotok krvi.

Kad bi snabdevanje krvlju bilo prekinuto, ili osetno smanjeno,srce bi, kao i svaki drugi mišić, moglo dobiti grč. To se upravo događa kod oboljenja kao što je angina pektoris.

Naučnici su uočili da se dotok krvi u srce smanjuje čim neki uzrok uspori pokretanje i rad dijafragme. Tada i bolovi koje izaziva angina pektoris postaju intenzivniji. To potvrđuje da je mišljenje i zapažanje naučnika bilo tačno.

Sa sigurnošću možemo tvrditi da je jedan od uzroka usporavanje rada dijafragme i nepravilno držanje tela!

Kad se čovek pogne ili zgrbi sedeći zavaljen u naslonjači, pluća se ne mogu dovoljno ispuniti vazduhom a to znači da se ni dijafragma ne može pravilno pokretati.

Isti naučnici ustanovili su da vidnije izbočenje stomaka, kao i spljoštene grudi, oslabljuju spone dijafragme, koja se sada nedovoljno pokreće, pa ni disanje ne može da bude dovoljno duboko. Ljudi koji dospeju u takvo stanje obično obolevaju od angine pektoris. Naučnici su u takvim slučajevima primenili odgovarajuće telesne vežbe (većinom kod previše uhranjenih), a kod nekih čak i naročiti pojas kojim su smanjili obim stomaka I šta se dogodilo? Uspeli su da osetno smanje broj napada angine pektoris!

Dozvolite da odmah istaknem da ovo svakako nije jedini uzročnik angine pektoris.

Međutim, verujem da pročitavši ovo poglavlje, nećete dozvoliti da zbog spomenutog razloga obolite od angine pektoris.

Kostur našeg tela prilagođen je zakonima mehanike. Ukoliko niste dobro građeni, vaši zglobovi trpe pritisak. Pritisci i napor opterećuju pojedine zglobove koji se zbog toga mnogo brže troše. Gume na vašim kolima brzo će se pohabati ako točkovi nisu dobro izbalansirani i uravnoteženi. To se događa i na »ljudskim kolima«. Naime, budete li nepažljivi prema telesnoj mehanici, gume (kosti i zglobovi) ubrzo će vam se oštetiti i pohabati.

Posted in: Bolovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com