By 26 Aprila, 2013

Med je najbolji izvor za energiju

Da li ste ikada čuli da otprilike 2.000 pčela celo leto treba da radi »vredno kao pčela« da bi proizvelo 500 g meda? O paši i njenoj udaljenosti radilice obaveštavaju jedna drugu mudrom i vrlo složenom igrom. Na različitoj paši pčele sakupljaju (ali i ose, bumbari i stršljeni) sok iz medonosnih žlezda raznih cvetova i odmah ga prerađuju u svom organizmu.

Ova mešavina voćnog i grožđanog-šećera, različitih mirisnih i sluznih materija, kao i eteričnih ulja i mravlje kiseline posle toga fermentira u košnici. Rezultat te fermentacije je dragoceni pčelinji med koji se odlikuje čitavom skalom lekovitih svojstava. Na primer: mravlja kiselina koja postoji u. medu deluje protiv bakterija i sprečava raspadanje a grožđani šećer odlazi neposredno u krv.

Ne kaže se zato uzalud da jedna košnica zamenjuje deset lekara, jer svojim bogatim sastavom, med predstavlja dobar lek i izvor energije. Redovno uziman (jedna čajna kašika dnevno) on poboljšava sastav krvi, jača celokupni organizam i povećava prirodni imunitet.

Samo pravi, prirodni med sadrži sva ova dragocena svojstva! Pravi i zreo med (nezreo med fermentira i izaziva žgaravicu) prepoznaje se po tome što teče u neprekidnom mlazu sve dok se taj slatki mlaz ne pretvori u tanku nit.

Posted in: Zanimljivosti

Comments are closed.

shared on wplocker.com