By 24 Aprila, 2013

Zašto je dobra vožnja bicikla

Mnogi se pitaju koliko je rekreativna vožnja bicikla dobra za zdravlje? Jutarnja vožnja bicikla u prirodi, nije samo dobra za skidanje sala i trošenje kalorija, već i za celokupni organizam, kao i za jačanje mišića. Bicikl možete voziti na kratke i duge staze, po hladnom i toplom vremenu, po snegu, vrućini i kiši, a vaša kondicija biće sve bolja, celulita sve manje i bićete mnogo zdraviji. Praktikujte vožnju bicikla barem 3-4 puta sedmično. 

Da je vožnja biciklom gotovo jednaka zdravlju, puna je istina. Muskulatura jača, svaki mišić je aktiviran. Rad srca, čitav kardiovaskularni sistem, mišići nogu koji su posebno opterećeni svedoče o potpunoj angažovanosti našeg tela.

Proizvođači pronalaze brojne nove mogućnosti za usavršavanje bicikla. Ko želi da kupi bicikl, mora prvo da zna kakav bicikl želi i što mu sve željeni tip može pružiti. Za vožnju do prodavnice na uglu nije nam baš potreban trkački bicikl, zar ne? Ali ko bi želeo da prevali duže staze, morao bi »svoju kesu« malo više da razreši. U nekim gradovima postoje i društva »Prijatelji biciklizma«. Ovi prijatelji, kao što se to podrazumeva, učiniće sve da pomognu onima koji dolaze kako bi ostvarili sve ciljeve takve vrste prijateljstva. Ako imate bilo kakav ispravan bicikl, vaši prijatelji iz društva sigurno će vas oberučke prihvatiti. Boravak u prirodi, svež vazduh i blagotvorno osećanje rasterećenosti i zadovoljstva dovoljni su razlozi da se bavimo ovim sportom i steknemo mnogo prijatelja i istomišljenika.

Vožnja biciklom i zdravlje

Zbog svih ovih razloga može se reći da je vožnja biciklom vrlo blagotvorna za sve, a naročito za starije osobe. Ali, svakako, moramo imati na umu da se ništa ne može ostvariti naprečac. Za neke je biciklizam zabava, za druge sport, a za one koji pate od raznih bolesti biciklizam može, sporo ali sigurno, da bude put do zdravlja. Oni koji preterano sede, čiji mišići vape za kretanjem, u ovom sportu naći će baš ono što im treba. Ali ne mislite da se išta može ostvariti preko noći, da se odjednom i mogu postići bilo sportski rezultati ili vidno zdravstveno poboljšanje.

Za vreme vožnje biciklom veoma je značajno pravilno sedeti. Neće odmah sve ići lako, ma kako se to na prvi pogled činilo, al i ne zaboravite, vi učite da pravilno vozite, za svoje zadovoljstvo i za svoje zdravlje. Osim toga, nemojte voziti bez ikakvog cilja. Pronađite svoju stazu, onu kojom biste najradije svakodnevno prolazili. Dok budete okretali pedale, moći ćete da posmatrate i predeo koji vam se sviđa i to će vam pričiniti veliko zadovoljstvo. U vašim mišićima dešavaće se promena. Uz to, vaše srce, vaš krvotok, biće više nego ikad nagrađeni onim što im darujete. Ko vožnju biciklom bude želeo da shvati kao sport, trebalo bi da postigne 60- 80 okretaja u minuti. Ko zaista želi da postigne rezultate u treniranju, treba da pogleda tabelu koju prilažemo. Ova tabela sadrži plan treniranja za vozače ; bicikla, za one koj i budu istrajni u želji da postignu i dobre rezultate i unaprede svoje zdravlje.

Plan treniranja za bicikliste:

1. nedelja
– 2 km, 3-4 puta u 8-9 min
2. nedelja
– 4 km, 3-4 puta u 17-18 min
3. nedelja
– 4 km, 3-4 puta u 16-17 min
4. nedelja
– 6 km, 3-4 puta u 26-28 min
5. nedelja
– 6 km, 3-4 puta u 24-26 min
6. nedelja
10 km, 3―4 puta u 45-46 min

7. nedelja
— 10 km, 3-4 puta u 43-44 min
8. nedelja
— 12 km, 3-4 puta u 52-53 min
9. nedelja
— 16 km, 3 puta u 70-72 min
10. nedelja
— 20 km, 2 puta u 90-91 min
10 km, 1-2 puta u 43-44 min
11. nedelja
— 20 km, 2 puta un87-89 min
10 km, 1-2 puta u 43-44 min
12. nedelja
— 30 km, 2 puta u 100-102 min
10 km, 2 puta u 40-42 min

Tri meseca upornog i sistevežbanja daće vrlo dobre, vidljive rezultate. Pođite biciklom u prirodu. Priroda će vas nagraditi i zato što joj dajede priliku za to, ona će vam biti zahvalna.

Pravilno odeveni za vožnju biciklom

Za prijatelje vožnje biciklom i ljubitelje zdravog sporta vrlo je važno da budu pravilno odeveni. Za odlazak na izlet ili za slobodno poslepodne možete biti normalno odeveni,u odeći za slsŠodno vreme, naravno u skladu s vremenskim prilikama. Važno je takođe da ruke ne budu opterećene, jer one stoje na upravljaču. Ako je neophodno, na leđa se stavlja lak ranac. Ako imate pantalone s dugim nogavicama treba voditi računa da nogavice prijanjaju uz nogu, da ne bi ometale okretanje pedala. Ako nogavice dovoljno ne priležu uz nogu, potrebno ih je nečim pričvrstiti.

Međutim, za takav sport najbolje je biti u specijalnoj trenirci ili helankama koje su jednim svojim delom pričvršćene za stopalo da ne ometaju vožnju. Gumenim remenjem stopala su pričvršćena za pedale, .što znatno olakšava vožnju. Ko želi da biciklom prevali duže staze, dobro bi mu za tu priliku došle specijalne biciklističke pantalone. One će štititi kako potkolenice tako i ostale delove donjih ekstremiteta od neugodnosti prilikom dugih vožnji biciklom. Cipele bi takođe morale da odgovaraju ovoj nameni i budu prikladne za okretanje pedala.

U prikladnim biciklističkim cipelama stopalo može blagovremeno da zaustavi rad pedala, istovremeno ih pokrene i da im najbolju moguću i željenu snagu. Leti je svakako potrebno nositi zaštitnik od sunca, ili neku laku kapu sa štitnikom. Zimi laku kapu valja zameniti toplom zaštitnom kapom, koja će štititi čelo, uši, jednom reči glavu vozača.

Najlepše je izabrati stazu koja vodi daleko od saobraćajne gužve, a nadasve je lepo voziti kroz šumu i prirodne predele. Postoje mnoge staze namenjene biciklistima kojima se oni mogu voziti a da ne ugrožavaju promet i sami ne budu ugroženi. Neki delovi na stazama za bicikliste koje vode kroz parkove ili za to namenjena mesta označeni su kao lakši ili teži za savlađivanje. Biciklist će biti pripremljen i sam će odlučiti da li je spreman ili ne za takvu vrstu napora.

Kada se pedale okreću, ubrzo dolazi i do umora. Javlja se i žeđ. Spreman i za to, biciklist će u svom prtljagu imati bocu mineralne vode, ili niskokalorično osvežavajuće piće, pripremljeno kod kuće. U nekim zemljama biciklisti mogu da nabave posebne, za njih pripremljene »izletničke karte za. bicikliste«. U njima se mogu naći obaveštenja o lepim predelima, znamenitostima, o jezerima i vodama koje se pojavljuju duž ucrtane staze. U poslednje vreme posvećuje se pažnja, što je za svaku pohvalu, zaštiti biciklista time što se za njih posebno određuju staze i obeležavaju u svakom gradu koji za to pokaže makar malo želje i volje.

Ko bude želeo da »okreće pedale«, i vozi svoj tek otkriveni a nekada zaboravljeni bicikl, imaće za to dobre i valjane razloge. Najlepši i najveći je unapređenje zdravstvenog stanja i održavanje dobre kondicije uz nevelike napore. Jedan od mnogih razloga mogao bi da bude i boravak u prirodi. Neki od nas otkriće život u prirodi na koji su zbogurbane sredine već pomalo zaboravili. Drugi će se radovati što su pronašli prijatelje i istomišljenike. Bez obzira šta su vaši razlozi, ili da ste ih tek sada otkrili i prvi put pokrećete točkove bicikla, želimo vam dobru vožnju i puno novih otkrića, što znači i novih zadovoljstava.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com