By 24 Aprila, 2013

Prirodni sveži domaći sokovi od povrća korisni za zdravlje

Sokovi od povrća mogu se posebno pripremati od svakog povrća. Svako sadrži specifične osobine i vrednosti, a obogaćuje organizam vitaminima i mineralnim solima.

Mrkva (Daucus carota) kao povrće u soku zaslužuje posebni, opširniji osvrt. Lekovito delovanje mrkve pokazuje se naročito kod nedostatka vitamina A, što se opaža na očima kad nastupe upalni procesi, suvoća u očima, nesposobnost oka da se prilagodi u mraku i ostale smetnje.

Najjednostavniji način da se stanje očiju brzo popravi je uzimanje soka od mrkve od pola do cele čaše dnevno. To se naročito odnosi na vozače koji teže podnose svetlost koja im noću dolazi u susret, i tako često ostaju zaslepljeni.
Doktor Gregor Sander kaže da je pojavom televizora vrednost soka od mrkve postala još veća: »Gladni ‘potrošači televizora’ osigurali su sebi avitaminozu (nedostatak vitamina). U SAD je svaki četvrti pacijent u očnoj ordinaciji prošlih godina bio ‘televizijski pacijent’.« Drugi lekar izjavljuje kako je na temelju ispitivanja utvrđeno da je kod velikih »potrošača televizora« potreba za vitaminom A narasla 50 puta! Tako vremenom vid slabi, najpre u mraku, a kasnije i na dnevnoj svetlosti. Ako nema dovoljno vitamina A, početno opterećenje vidnog živca može postupno dovesti do oboljenja mrežnjače ili koje druge očne bolesti.

U svojoj knjizi Svako može bitizdrav Adela Devis opisuje nedostatak vitamina A kao vrlo opasno stanje, koje se može utvrditi upravo u noćnom saobraćaju. Tako svaki učesnik u saobraćaju sam može testirati stanje svog vida i nedostatak vitamina A. Ako se oči brzo adaptiraju na pojavu svetla, tada je sve u redu, ali ako to nije slučaj, onda nedostaje vitamin A.

Istraživanja su dokazala da se samo jedan postotak karotina (provitamina A) iz sirove mrkve apsorbuje. Ako se mrkva preradi u sok i tako uzima, najverovatnije će se sav karotin iskoristiti.

Još nešto o karotinu: nalazi se u ćelijama mrkve koje se sastoje od celuloze, a ona je neprobavljiva u ljudskom organizmu. Tako karotin ne može proći kroz zidove ćelija, jer se on ne rastvara u vodi. Potrebno je zato da se tkivo mrkve istitni i pretvori u sok, kako bi se karotin iz njega mogao osloboditi i dospeti u krv!

Nacionalni institut za rak u Americi dokazuje zaštitnu osobinu mrkve. Beta-karotin, sastojak te vrste povrća, pripada grupi antioksidanata i povećava zaštitni mehanizam ćelije.

Paradajz (Solanum lucopesicum), po rečima doktora Šnajdera, ima veliku vrednost u lečenju raznih oboljenja. Njegovi vitamini i mineralne soli uz organske kiseline i minerale u tragovima, deluju povoljno na sastav krvi. Američki istraživač Mek Kolim navodi pojavu radijuma u tragovima u paradajzu, i to u takvom obliku kao što postoji u izvorima mineralne vode. U Španiji paradajz se mnogo troši i kao hrana koja deluje preventivno kod proširenih vena.

Cvekla (Beta vulgaris) poznata je kao vrlo koristan lek kod malokrvnosti. Ovde treba dodati da su naučnici otkrili u cvekli jedno od sredstava kojim se mogu boriti protiv zloćudnih izraslina.

Tako dr P.G. Siger piše: »Tako upadljivo delovanje sastojaka cvekle izuzetan je instrument koji utiče na normalno disanje ćelija Postoji i teorija da je delovanje antocijana i betacijana, uz delovanje vitamina i minerala, znatno u zaštiti od novotvorevina.«

Dr Aleksandar Ferenci, nakon osamnaestogodišnje prakse, kaže: »Uzevši ukupne rezultate, može se tvrditi da se u cvekli nalaze sastojci koji neprijateljski deluju na ćelije raka.«

Kako se pripremaju sokovi od povrća

Kod povrća, kao što su gomolji celera, treba obratiti pažnju na higijenu povrća, kao što smo to ranije spomenuli kad smo govorili o voću, jer se preko zemlje mogu uneti razne bakterije. Osim dobrog pranja četkom, gomolje treba staviti u rastvor vode i soli(na pet litara vode-jedna šaka soli) i ostaviti tako 15 minuta. Zatim dobro isprati čistom vodom i završiti sitnjenjem i ceđenjem.

Ima još jedan način da se unište bakterije i eventualno jajašca parazita: Povrće se stavi u cediljku i zaroni jedan minut u kipuću vodu i odmah potom ispere hladnom vodom. Tako povrće (cvekla, celer i sl.) ostane neoštećeno, a za zdravlje je sigurnije.

Mrkvu dobro oprati četkom i ostrugati oštrim sunđerom. Veće mrkve isitniti nožem kao i celer i cveklu.

Čisti sokovi mogu se dobiti od paradajza, mrkve, cvekle, celera ili nekog sličnog povrća.

Kokteli od povrća mogu se dobiti mešanjem na primer soka
od mrkve sa sokom od paradajza i spanaća u jednakim količinama, zatim soka od paradajza i mrkve sa sokom od celera ili peršuna.

Koktelu sokova od povrća može se dodati na čašu od dva dl još i kašika slatke pavlake, sok od limuna, a isto tako i tečnost koja je ostala posle kuvanih žitarica za osetljive probavne organe.

Tečnost od žitarica dobijamo tako što jednu kašiku pirinča ili ječma kuvamo u dva dl vode. Zatim propasiramo ili mikserom pretvorimo u kašu i pomešamo sa sokom od povrća.

Comments are closed.

shared on wplocker.com