By 22 Aprila, 2013

Upotreba mrkve u ishrani veoma bitna za naše zdravlje

Svuda gajena mrkva (Daucuc sarota) sa svojim mesnatim korenom s pravom je vrlo omiljena. Ali malo je poznato da mrkva nema samo hranljivu vrednost, već je i izvor dragocenih vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Danas se smatra da je njen najvažniji sadržaj karotin, provitamin A, dok gotovog vitamina A sadrži samo u malim količinama. Mrkva je takođe bogata i vitaminima iz B-grupe. U manjim količinama sadrži i vitamin C. Od minerala i elemenata u tragovima većinom u obliku soli treba između ostalih istaknuti magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, arsen, nikl, bakar, jod i mangan.

Blagotvorno dejstvo mrkve na zdravlje

Presudna za posebno delovanje mrkve je prisutnost eteričnih ulja i pektina, supstance koja kao i jabučni pektin pokreće mnogobrojne procese. Uz to, pretpostavlja se da mrkva sadrži još i brojne dosad nepoznate materije koje utiču na rast dece. Na osnovu materija koje sadrži možemo zaključiti na koji način mrkva deluje na organizam i zašto se njena primena preporučuje i kao hrana i kao lek. Njeno delovanje prvenstveno je određeno visokim sadržajem karotina. Količina od 100 g mrkve sadrži od 1,8 do 7,2 mg karotina. Kuvanje, kuvanje u pari i konzerviranje praktično ne smanjuju sadržaj vitamina A i karotina u mrkvi. Karotin se u organizmu, i to u jetri, pretvara u vitamin A (jedan molekul karotina daje dva molekula vitamina A).

Iskorišćavanje karotina iz biljne hrane iznosi 50%, premda su podaci o tome vrlo raznovrsni. I zbog same prirode su različiti, budući da već izlazni materijal sa sadržajem delotvornih materija uveliko zavisi od vremenskih uticaja, semena i godišnjeg doba.

Vitamin A, koliko je dosad poznato, ima sledeće funkcije u razmeni materija:
— deluje na rast
— deluje na stvaranje krvi (povećava broj krvnih ćelija i hemoglobina),
— izgrađuje i reguliše funkcionalno delovanje na kožu i sluzokožu,
— povećava odbrambenu moć protiv infekcija, naročito sluzokože (oči, disajni putevi, mokraćni kanali),
— regulišerazmenu materija u jetri i štitnoj žlezdi,
— zadužen je za izgradnju očnog purpura
Naročito bogatstvo kalcijumovim solima dovodi do brzog delovanja na izbacivanje mokraće, dok eterična ulja imaju svojstva koja utiču opet na izbacivanje parazita

Koliko je bitna upotreba mrkve u našem jelovniku

Često se tvrdi da naša uobičajena ishrana može da opskrbi kako decu tako i odrasle dovoljnim količinama vitamina A, zato što mleko, maslac i žumance, zatim povrće i salate sadrže dovoljne količine vitamina A ili karotina Protiv ove tvrdnje govori činjenica da u toku razvoja ima mnogo zaostale i škrofulozne dece i da su veoma rašireni lakši oblici stanja koja upozoravaju na nedostatak vitamina A.

Nasuprot ovome opskrba dovoljnim količinama vitamina A zavisi od dovoljnog unošenja onih masti koje su potrebne za normalnu probavu masti,pri čemu važnu ulogu imaju tzv. nezasićene masne kiseline, linolna i linolinska kiselina, kao i od normalnog procesa razmene materija posle njihovog apsorbovanja u crevima.

Ovi zahtevi retko se na idealan način ispunjavaju. Stoga moramo naučiti da zapazimo pojave koje upozoravaju na nedostatak vitamina A. Te pojave su poznate:
1) oči ― noćno slepilo, orožavanje i zgušnjavanje veznice, žućkasto-narančasta do sivkastomrka obojenost rožnjače, česte upale ruba kapaka, pojava čmičaka, zatim smetanje svetlosti i slepljenost očnih kapaka
2) koža ― bledilo, suvoća, perutanje I prevremeno boranje,nedovoljna funkcija znojnih
i lojnih žlezda, orožavanje izlaznih kanala lojnih žlezda i folikula kose
3) sluznica ― smanjeno čulo mirisa, zamućenost sluznice usta, nedovoljno stvaranje želudačne kiseline, prolivi, stvaranje kamenova u žučnoj kesi i bubrezima.
4) usporeni rast i razvoj tela

Izrazita zaštitna i lekovita svojstva zbog velikog značaja vitamina A u podsticanju funkcija kože, sluzokože, razmene materija, poglavito u žlezdama, zatim čula vida, mora se izbeći nedovoljno unošenje ovog vitamina ishranom. To se može postići na najjednostavniji način, time što će se svakodnevno uzimati po pola do jedne čaše svežeg soka od mrkve.

Ovom prilikom treba uputiti nekoliko reči vozačima. Karotin, kao i vitamin A, usko su povezani s noćnim slepilom. Mrežnica našeg oka zahteva stalno žućkastocrveni biljni tanin za izgradnju jedne intenzivno crvene boje za očni purpur. Ova boja neophodno je potrebna za sposobnost oka da se prilagodi postojećim svetlosnim uslovima. Obilno korištenje mrkve povećava ovu sposobnost oka, koja se stručno naziva adaptacionom sposobnošću oka, dok su smanjena sposobnost, ili nedostatak ove sposobnosti, poznati kao noćno slepilo. Svim vozačima treba istaknuti važnost korištenja mrkve, koja se mora dobro sažvakati, ili još bolje piti u obliku sveže isceđenog soka, da bi se opasnost od zasenjivanja pri večernjoj i noćnoj vožnji svela na najmanju meru.

Paraziti se mogu izbaciti većinom jednostavno i sigurno uzimanjem pola do jedan kilogram izrendisane presne mrkve u trajanju od 24 sata pod uslovom da se isključi svaka druga hrana. Takođe se i dečja glista može sa sigurnošću otkloniti kada se redovno uzima ujutro na prazan želudac i uveče pre spavanja jedna do dve mrkve.

Kod dece se uz normalnu ishranu dojenčadi može dati s velikom prednošću i sa već utvrđenim uspehom sok od mrkve ili fino rendisana mrkva u slučajevima sporog rasta deteta, kod lošeg rasta zuba, kao i za povećanje imuniteta prema infekcijama. Kod teškog dečjeg oboljenja poznatog kao »bolest trbuha« (Coeliakie) sok i kaša od mrkve u ishrani imaju uz banane ― veliku ulogu. Kod veštački hranjene dece bezuslovno je potrebno davati dopunsku hranu u obliku sokova od voća i povrća, a naročito sok od mrkve za njihovo napredovanje i rast. Daje se jedna do dve čajne kašičice na jednu bocu.

Kod odraslih, mrkva se koristi kao lekovita hrana u obliku presnog soka, presne hrane i kaše ne samo kod noćnog slepila i čitavog niza drugih promena na očima nego i u trudnoći, za vreme dojenja, kod raznih promena na koži, kod poremećaja u rastu noktiju, kod suve, krte kose koja je izgubila sjaj, kod menstruacionih tegoba, kao što su bolovi u grudima, kod nesanice i depresivnih stanja. U novije vreme beta-karotinu pripisuje se i zaštitno delovanje protiv raka..

Na poseban način sok od mrkve može da deluje u naporima da se reguliše želudačna kiselina. Niska vrednost kiseline može se povećati, a visoka sniziti. Sok od mrkve otklanja prolive kod bolesnika koji imaju tegoba zbog smanjenog stvaranja kiseline, i istovremeno im pojačava apetit.

Kod svih ovih oboljenja potrebno je uzimati dnevno po pola čaše sveže isceđenog soka od mrkve.

Glavni delotvorni sastojci na 100 g sveže supstance

belančevine 1,1 g
masti 0,2 g
ugljenihidrati 8,7 g
natrijum 45 mg
kalijum 341 mg
kalcijum 37 mg
magnezijum 17 mg
fosfor 36 mg
gvožđe 0,7 mg
vitamin A 1,1 mg
vitamin B1 0,06 mg
vitamin B2 0,05 mg
nijacin 0,6 mg
vitamin C 8 mg
vitamin F 2,6 mg
kalorija 41
cula 172

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com