By 22 Aprila, 2013

Koliko su zdravi i korisni za lečenje sveži domaći sokovi od voća i povrća

Visoke letnje temperature i sparina zamaraju organizam. Naša potreba za hranom jenjava i mi tražimo nešto što će nas osvežiti. Znojenjem se gubi mnogo tečnosti koja se mora nadoknaditi. Naravno, voda je život! Čista, sveža voda je nezamenljiva! Međutim, nutricionisti preporučuju još nešto ― sokove od voća i povrća.

Ovi sokovi mogu se mešati s mlečnim dodacima, te je takva mešavina istovremeno i prava hrana i osveženje u toplim letnjim danima Dr Pol Klerk iz Bazela kaže: »Sokovima možemo doista ’piti’ zdravlje!« A jedan drugi naučnik veli: »Pijte jabuku!« Dr Šnajder opširno piše o koristi i lekovitosti sokova kao hrane.

Voće i povrće premalo se koristi često i zato što ljudi nisu dovoljno upoznati s njihovim hranljivim i dijetetskim vrednostima

Velika vrednost sokova je u tome što oni u velikoj meri čuvaju zaštitne sastojke ― vitamine koji se tokom prerade voća ili povrća često uništavaju. Najosetljiviji je vitamin C. On brzo propada prilikom zagrejavanja ili kuhanja, a isto tako i kad plodovi posle branja dugo stoje. Mnoge vrste voća i povrća bogati su izvori ovog najosetljivijeg vitamina. Valja istaknuti potrebu korišćenja voćnih sokova i u svim ostalim godišnjim dobima, a osobito onda kad razna oboljenja mogu savladati umor.ni organizam.

Sokovi od voća i povrća sadrže i druge neophodne sastojke:

– mineralne materije, potrebne za stvaranje krvi i dru gih tkiva, za bolje varenje i iskorišćavanje hrane, za bolji rad i zdravlje svih organa, za normalno rastenje i razvoj,
– šećer u veoma pogodnom obliku, koji daje snagu i brzo otklanja umor,
kiseline i mirisne materije, koje povoljno utiču na apetit, varenje i iskorišćavanje hrane, itd.”

Sokovi imaju izuzetnu vrednost kako u savremenoj ishrani tako i u terapiji prilikom lečenja raznih oboljenja. Sveže sokove mogu koristiti i deca, mladi i stariji. T ako već bebe od nekoliko meseci mogu dobijati sok od narandže i mrkve, a kasnije i sok od jabuka u količinama koje odgovaraju njihovom dobu.

Sok se može cediti od svih vrsta voća, najpre od domaćeg voća. Najčešće su to jabuke i kruške, kajsije, grožđe i ostalo bobičasto voće, crna i crvena ribizla, malina, kupina i borovnica.

Ne sme se zaboraviti na veliku vrednost citrusnog voća ili agruma Lumun, narance, grejpfrut u toku zime izvor su nezamenljivog vitamina C.

Sok se može dobiti i od raznovrsnog povrća. Najčešće i najbolje koriste se mrkva, cvekla i celer. Celer se smatra evropskim ginsengom!

Prilikom upotrebe voća i povrća u sokovima valja obratiti pažnju na količinu i vrstu. Tako bi, na primer, zadijabetičare veći sadržaj šećera u nekom voću ili povrću mogao biti štetan.

Sveži sokovi mogu se pripremati od svakog voća ili povrća posebno, ili pak kombinacijom i mešanjem više vrsta, kao što je, na primer, slatko i kiselo voće. Tako se dobija vrlo ukusan osvežavajući napitak.

Poznato je takođe da u letnjim mesecima dolazi često do crevnih oboljenja usled zagađenja namirnica insektima ili na kakav drugi način. Budući da se sveži sokovi troše nekuvani, higijena voća ili povrća je izuzetno važna Voće se mora dobro oprati, a takođe i pribor, pri čemu možemo spomenuti razne mehaničke sprave kao i električne centrifuge i miksere za ceđenje koštunjavog voća i povrća Bobičasto voće može da se cedi običnom presom za krompir.

Svi sveže oceđeni sokovi moraju se odmah piti. Ne stavljajte ih u hladnjak i ne hladite ih na bilo koji drugi način. Uz to što sokovi deluju.osvežavajuće, oni imaju i lekovitu vrednost, koja se stajanjem ili hlađenjem može izgubiti.

Sok od pojedinih vrsta voća može biti malo gušći. Ništa se, međutim, ne smeodbaciti, kao na primer pena koja se pojavljuje prilikom ceđenja Takav kakav je sok treba piti. Može se dodati malo vode ili koji dodatak prema ukusu. Sladiti treba, ako je sok malo prekiseo, kašičicom meda, a dijabetičari zaslađivačem koji inače upotrebljavaju.

Sokovi se mogu obogatiti mlečnimdodacima, kao što jejogurt ili bio-jogurt, obrano mleko, surutka ili mlaćenica. Za osobe koje su alergične na kravlje mleko preporučuje se sojino mleko.

Comments are closed.

shared on wplocker.com