By 21 Aprila, 2013

Malarija

Mikroorganizmi koji izazivaju malariju spadaju u klasu sporozoa (Sporozoa) tačnije u grupu gemosporidija (Hamosporidia) krvnih sporozoa.

Sporozoi su isključivo paarazitske protozoe vecinom intracelularni paraziti koji paarazitiraju u celijama kako kicmenjaka tako i beskicmenjaka

U svom životnom zivotnom ciklusu prelaze u poslednji stadijum obrazovanja spora, zbog čega su i dobili ime sporozoi. Kod njihovog obrazovanja, telo sporozoe se raspadne na određeni broj delova, a svaki se od njih obavija debelim omotačem, kao i ciste drugih protozoa. U jednoj spori mogu se naći jedan ili više bacila. Spore se izbacuju iz organizma domaćina u spoljnu sredinu čime se vrši rasprostranjivanje parazita i širenje zaraze. Neke sporozoe rasprostranjuju se preko posrednih domaćina, jer ne izlaze u spoljnu sredinu.

Građa tela sporozoa je jednostavna, njihovo razmnožavanje i razvitak veoma je složen, a ishrana isključivo osmotskim putem (upijaju hranu celom površinom svoga tela).

Malarija 67

Veliki(deo sporozoa parazitiraju u organizmu najrazličitijih živgotinja.Tako na primer sporozoi nazvani kokcidije(Coccidia) tacnije ermeridi (Eimeridea)parazitiraju u crevnom kanalu i jetri divljih i domacih zeceva i izazivaju ozbiljno oboljenje koje se obicno zavrsava masovnom srcu mladih zeceva.O boleli zecevi mrsave, stradaju od jakih proliva, luce sluz iz nosa i cesto im se zeludac jako naduva. Kod goveda parazitiraju vise vrsta ejmerida i to u zadnjem slepom crevu domacina i zazivaju bolest -krvavi proliv- od cega stradaju pretezno mlada goveda, i kod jake infekcije posle 2-3 sedmice nastupa smrt.

I kod domace zivine parazitira vise vrsta ejmerida u slepom zadnjem crevu izazivaju smrtnu epidemiju narocito kod tek izleglih pilica.

Bolest malariju izazivaju krvni sporozoi hemosporidije (Haemosporidaa). To su veoma sićušni krvni paraziti koji parazitiraju u krvnim ćelijama različitih kičmenjaka. U ljudskom organizmu mogu da parazitiraju četiri malarična parazita koji pripadaju rodu Plasmodium(plazmodium).

U krvi ljudi obolelih od malarije u crvenim krvnim zrncima mogu se naći sićušni paraziti. Ovi paraziti, po jedan u svakom eritrocitu, rastu i ispunjavaju eritrocit od kojeg ostaju samo spoljašne konture. Parazit apsorbuje sadržinu eritrocita, pri čemu se hemoglobin u njegovom telu pretvara u crni zrnasti pigment melanin. Ovaj stadijum razvitka zove se šizont. Odrasli šizonti razmnožavaju se bespolno putem šizogonije-deleći se na dvanaest ili više sićušnih jedinki, merozoita.

Merozoiti napuštaju istrošenu krvnu ćeliju i prodiru u nove u kojima se ponavlja isti proces. Ovo se može ponoviti više puta, sve dok ne nastupi priprema za razmnožavanje. U ovom slučaju, merozoiti se pretvaraju u gametocite koji u slučaju tropske malarije imaju oblik polumeseca. Postoje dva vida polumesečastih jedinki, što ukazuje na njihove polne razlike: ženske jedinke ili makrogametociti . Njihov dalji razvoj se nevtsi u krvi coveka vec se nastavlja,jedino ako krv sa makro i mikrogamecoticima dospe u crevo jedne vrste komaraca koji je poznat kao malaricni komaracAnopheles(anofeles) . Makrogametociti u crevnom kanalu malaricnog komarca neposredno se pretvaraju u krupne makrogamete nasuprot tome. Mikrogametocitii nakon nekoliko trasformacija u telu komarca pretvaraju u pokretljiva srvasta telasca-mikrogamete. Posle toga nastaje kopulacija (spajanje) muških i ženskih gameta pri čemu se dobija pokretljivi zigot koji prodire u crevni zid komarca u kome se pretvara u čauru stvara se cista. Cista raste prema spoljnoj povrsinicrevnog zida, stvarajuci izbocine prema decnoj supljini komarca.

. Sadržina ciste deli se na veliki broj (do 10000) tankih, jednoćeličnih, veoma pokretljivih sporozoita, Onda cista puca i sporozoiti dospevaju u telesnu šupljinu i krv komarca. Iz krvnih sudova sporozoiti postepeno prbdiru u ćelije drugih tkiva zatim,.U izvodne kanale pljuvacnih žlezda komarca. Preko sisaljke sekret ovih žlezda komarca izliva se;.u ranicu koju je komarac načinio kada je ujeo zdravog coveka. Zajedno sa sekretom, u ‘krv coveka dospeva i veliki broj sporozoita. Kada sporozoiti dospeju u krv čoveka, najpre prodiru ćelije endotela (unutrašnji; dublji sloj zida krvnih sudova) i tu se kratko vreme razmnožavaju, a zatim iz endotela izlaze u šupljinu krvnog suda da bi se na kraju probili u crvena krvna zrnca. Tog trenutka počinje ona faza koju smo opisali kao početak životnog ciklusa parazita.

Dakle, ceo život plazmodija protiče u jednom definitivnom domaćinu-čoveku (deo ciklusa nepolnog razmnožavanja) i u jednom posrednom domaćinu komarcu (deo ciklusa polnog razmnožavanja) dok stadijum ciste u spoljnoj sredini ovde ne postoji.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Krv

Comments are closed.

shared on wplocker.com