By 21 Aprila, 2013

Kolika je važnost upotrebe vode za zdravo telo i organizam čoveka

Slobodno se može reći da je voda za čoveka isto toliko važna kao i za ribe.

Voda ima za čoveka životnu važnost. Međutim, koliko god ona bila važna i pristupačna, toliko je gotovo svaki čovek ― što je vrlo čudno ― pije manje nego što mu je potrebno da bi celokupni organizam što je moguće bolje funkcionisao.

Oko 65% telesne težine našeg organizma čini voda. Prema tome odrastao čovek ima u sebi oko 45 litara vode. Čovek može ostati više sedmica bez hrane, ali bez vode ― samo nekoliko dana, jer je voda najvažniji činilac za odvijanje važnih životnih fizioloških funkcija. Ona služi kao transportno sredstvo hranljivih i drugih neophodnih sastojaka do svih ćelija, nužna je u procesu disanja, metabolizmu, izlučivanju određenih sastojaka iz organizma.

Bubrezi su sistem za filtriranje, prečišćavanje tečnosti. Težina bubrega iznosi oko 150 g, ali kroz njih svakih četiri do pet minuta prođe sva krv koja se nalazi u našem organizmu. Kad je u pitanju mokraćni sistem, uzimanje dovoljnih količina vode, čime se osigurava normalno izlučivanje mokraće, najbolje je preventivno sredstvo protiv upale ili nastajanja kamena. Bubrezi savršeno »znaju« koje sastojke mogu propustiti, a koje kao otrovne moraju zadržati i izbaciti iz krvotoka i organizma. Devet desetina krvi, te životvorne tečnosti, čini voda. A 70% od 12 biliona ćelija našeg mozga takođeje ― voda Ni kosti nisu bez vode, trećinu njihovog sastava čini opet voda. Mišići sadrže oko 70% vode, koja im omogućuje funkcije opuštanja i grčenja Voda kožu čini mekom i elastičnom. Stoga sve žene treba da znaju da svoju lepotu mogu unaprediti redovnim i dovoljnim uzimanjem vode.

Voda je sastavni deo pljuvačke, želudačnog soka, soka gušterače, žuči, leđno moždane tekućine.

Voda služi i kao sredstvo za podmazivanje: u suzama i tečnosti u zglobovima Stoga ako želite da vam zglobovi budu i ostanu gipki, pijte dosta tečnosti. Uloga vode kao podmazivača posebno je značajna u funkciji debelog creva Ovom crevu potrebna je određena količina vode da bi se osigurao pravilan promet otpadnih sastojaka Budući da drugi delovi tela imaju prednost u korištenju unesene vode, gastrointestinalni trakt je često vrlo slabo opskrbljen ovom dragocenom tečnošću. Nedovoljnim unošenjem vode stvaraju se tvrde soli koje mogu prouzrokovati zatvor, ozlede analnog otvora, hemoroide i upalu debelog creva

U svim ćelijskim reakcijama, a još više radom organa i mišića, stvara se toplota Tu toplotu upija voda Prenošena krvlju, toplota se ravnomerno raspoređuje po celom telu. Međutim, da bi temperatura stalno iznosila 37 stepena C, neophodno je da toplota koju organizam dobija bude jednaka izgubljenoj temperaturi. Kada ne bi postojao proces gubljenja telesne toplote, temperatura bi se svaki sat povećavala za jedan stepen, što bi ubrzo dovelo do kobnog oštećenja mozga Međutim isparavanje vode preko kože, 500 ml dnevno i isto toliko preko pluća, odličan je sistem za hlađenje ljudskog tela U toploj sredini i prilikom napornog fizičkog rada znojenjem se može dnevno izbaciti i preko deset litara tečnosti.

Zato nedovoljno uzimanje vode dovodi u pitanje funkcionisanje ovog »rashladnog uređaja«. Nedostatak koji iznosi samo 10% od potrebne količine uslov je za pojavu povećanja srednje temperature tela Gubitak od 20% vrlo opasno ugrožava život, posebno kod beba. Obratite stoga naročito pažnju na toplotni udar koji im preti u toku leta, ne pokrivajte ih mnogo u toku groznice i dajte im da piju dosta tečnosti.

Bubrezi svakodnevno izlučuju oko jedan do dva litra tečnosti, međutim oni neće pravilno funkcionisati ako ih ne opskrbite dovoljnim količinama vode. Znači, zahvaljujući sistemu za promet tečnosti koja postoji u našem telu, dnevno odstranimo oko dva i po litra vode. Ako ne obnovimo ovu količinu, kad opadne nivo tečnosti u organizmu, javiće se opšti telesni simptomi kao što su sušenje usta i grla, glavobolja, nervoza, gubitak apetita, nesposobnost koncentracije, iscrpljenost, umor. Svi ovi simptomi naglo se povlače unošenjem vode u organizam. Naučite zato da redovno pijete vodu. Prihvatite jednostavan program: dve čaše pre doručka, dve pre podne, dve u popodnevnim satima i jedna čaša vode uveče.

Vodu treba piti ujutru. Kad ujutro ustanete, popijte dve čaše mlake vode na prazan želudac ― to će regulisati funkciju bubrega i jetre, dobro će delovati na kožu, a ujedno biti i odlično sredstvo za čišćenje.

To je mnogo zdravije nego upotrebljavati razne lekove koje uzimate da biste prisilili probavne organe da uredno rade.

Vodu piti kad se hrana ne vari. Najbolje je piti vodu u vreme kada se hrana ne vari, tj. dva do tri sata posle do pola sata pre obroka Za vreme obroka, ako se stvarno oseća potreba, uzeti manju količinu mlake vode. Pijenjem velikih količina tečnosti za vreme obroka, kao i uzimanjem hladne vode, remeti se probavni proces time što se previše rastvara i hladi sažvakana hrana Ako se ne unosi dovoljno vode između obroka, hrana se u želucu raspada pa se oseća zadah iz usta.

Hranom se u nosi oko jedan litar vode (sveže voće i povrće ostvaRUJU dodatno unošenje vode u organizam), što znači da još jedan i po litar vode treba popiti, što je dnevni fiziološki minimum vode za čovečji organizam zimi, a leti oko tri litre.

Žeđ je prirodni signal koji upozorava da je organizmu potrebna voda Osobe koje osećaju neutoljivu, stalnu žeđ, treba da se obrate lekaru koji će ispitati da li se možda radi o šećernoj bolesti, povećanom lučenju štitne žlezde ili poremećaju u izlučivanju pljuvačke. Suviše slatka tečnost podstiče žeđ. Takođe je nijedno alkoholno piće neće ugasiti. Ako sadrži više od 5% alkohola, slično pivu, ono će još i podstaknuti žeđ. Napici na bazi kofeina (kafa, ruski čaj, koka-kola) dovode do gubljenja određene količine vode. Dakle ljudskom telu potrebna je čista voda. To uzimanje vode ne sme se svesti na samo nekoliko gutljaja, tek toliko da bi se za koji trenutak ugasila žeđ, već vodu valja piti u dovoljnoj količini. Pijte je lagano u manjim gutljajima, s većim pauzama. Neka vam ne bude teško da prekinete rad, ne čekajući da žeđ postane neizdržljiva Tada ćete, možda, samo primiriti žeđ, ali u organizam još nećete uneti potrebnu količinu tečnosti.

Uz žeđ, čovek poseduje još jedan »instrument« za merenje potrebne količine vode izlučivanje mokraće: svako smanjenje količine ili zatamnjenje uobičajene boje znak je da osoba treba da pije više vode.

Najjednostavniji način da se ne zanemari svakodnevno unošenje vode u organizam je razvijanje navike uzimanja tečnosti još u ranoj mladosti, što će kasnije postati navika.

Bebama treba ponuditi vodu. Ako im je potrebna, one će je prihvatiti, ali ako ih njihova hrana opskrbljuje s dovoljno tekućine, onda će je one odbiti. To ne treba da odvrati roditelje da im češće ne ponude vodu.

Maloj deci ponudite vodu, ali ih nemojte prisiljavati da je piju. Ponudite detetu čašu vode između obroka, tako da se ono ne mora najpre naljutiti i postati mrzovoljno dok neko ne shvati da je žedno.

Važno je unostiti uvek dovoljno vode u organizam. Treba uvek imati na umu činjenicu da je važnije uneti dovoljnu količinu vode u organizam nego dovoljan broj kalorija. Slobodno se može reći da je voda za čoveka isto toliko važna kao i za ribe. Ona pročišćava i oživljava krvotok, sprečava stvaranje ugrušaka, reguliše nizak krvni pritisak, smiruje živčani sistem, reguliše funkciju bubrega i sprečava stvaranje kamena u njima, reguliše lenja creva, a dobra je i kod reumatičnih bolesti. Voda koja se popije ujutro popravlja raspoloženje, doprinosi lepšem tenu, pa je tako najjeftinije kozmetičko sredstvo, svima nadohvat ruke. Voda je prednost i životna neophodnost. Stoga, neka vam ne bude teško da pijete ovu bistru životvornu tečnost, pri čemu bi mislim najbolje pri. tajala poznata narodna zdravica: Živeli!

Tags:

Comments are closed.

shared on wplocker.com