By 15 Aprila, 2013

Koji je uzrok i kako lečiti krvarenje iz nosa

Scena često izgleda vrlo dramatično: na jednom mestu stoji kofa, koja na prvi pogled izgleda da je puna krvi, okolo su ubrusi raznih veličina natopljeni krvlju. a tu je i pacijent bledog lica. koji leži umazan svežom i osušenom krvlju. Sve to izgleda vrlo neprijatno ali to je samo krvarenje iz nosa.

Strah od gubitka krvi sasvim je razumljiv. Ipak, odvajkada je to prihvaćeno kao činjenica da se iz jednog krvog suda koji je prsnuo u nosu ne može izgubiti toliko krvi da ceo sistem krvotoka bude ozbiljnije ugrožen. Kasnije ili ranije doći će do zgrušavanja krvi i time se sve završava. Znamo da je krv izrazito obojena materija i već neznatne količine mogu da stvore utisak da je čovek izgubio mnogo krvi.

kako leciti krvarenje iz nosa

Mnogo puta izračunavana je količina krvi koja iscuri za vreme teških krvarenja iz nosa. Uvek se dolazilo do podataka o malim količinama koje ni u kom slučaju nisu ugrozile život.

Iz tih razloga krvarenje iz nosa moglo bi se posmatrati kao bezopasna pojava, o kojoj čovek ne mora mnogo da brine. Ali ako nastupi ponovno krvarenje, ako neka rana u nosu ne zarasta, onda takav pacijent mora da se obrati lekaru specijalisti. Lekar će u većini slučajeva primeniti terapiju koja predstavlja mali i bezbolni zahvat.

Kada krv dospe u želudac

Poznata je reakcija želuca nakon krvarenja iz nosa. Deo krvi i pored najveće opreznosti procuri u ždrelo i tako dospe u želudac. Progutana krv nadražuje želudac koji s velikom mukom može da svari sopstvenu krv. Ova pojava može dalje da izazove poremećaj apetita, a ponekad čak i jake grčeve. Stoga pacijenta sa krvarenjem iz nosa treba uvek tako postaviti da po mogućnosti ništa ne proguta. Preporučuje se uglavnom ležanje na boku. U naporima za zaustavljanje krvarenja iz nosa može da pomogne vlažna, hladna krpa, koju treba staviti na potiljak.

Krvarenje iz nosa uvek mora da ima neki uzrok. Na primer od prejakog izduvavanja nosa, može da prsne neki krvni sud. Krv iz nosa može da pocuri posle udara ili sudara usled povreda krvnog suda. Veoma retko uzrok ovoj pojavi je neka promena nastala u protoku krvi kao posledica neke neotkrivene bolesti. Glavni razlog krvarenja iz nosa u ogromnoj većini slučajeva, je visoki, često veoma visoki krvni pritisak.

Krvni sud može da prsne i na nekom drugom mestu u organizmu pre svega u mozgu. Tada nastaje tzv. izlivanje krvi u mozak, slučaj kapi sa svojom uglavnom teškom prognozom, često sa smrtnim ishodom.

Stara terapija ponovo nova

Ranije u nedostatku delotvornih lekova, ljudi su često i rado “puštali krv”. U svim mogućim prilikama bolesniku su puštali krv i gotovo uvek to je davalo dobre rezultate. Ženama, obolelim od visokog krvnog pritiska nakon menopauze, često je krvarenje iz nosa stvaralo dosta problema.

Drugim rečima: krvarenje iz nosa u takvim slučajevima može se označiti kao pravi srećni slučaj, jer krvarenje je vidljivo i u svemu tome ne krije se nikakva velika opasnost, a krvni pritisak počinje ponovo da se normalizuje.

Posle većeg, obilnijeg krvarenja iz nosa krvni pritisak i funkcija srca donekle se normalizuju. To u mnogim slučajevima možemo označiti kao spasavanje života u poslednjem trenutku. Da je sve potrajalo malo duže, da je pritisak u arterijama i venama duže ostao visok, tada bi posledice verovatno bile teže.

Ako je neko iznenada doživeo krvarenje iz nosa, obavezno treba da potraži lekara koji će mu izmeriti krvni pritisak i izvršiti sva druga potrebna ispitivanja. Stalna kontrola u većini slučajeva mora se upotpuniti uzimanjem lekova protiv visokog krvnog pritiska.

Kada krvarenje iz nosa ne prestaje, a lekar ne može brzo da stigne, treba uzeti običnu vatu impregnirati je nekom kremom za kožu i time pažljivo zapušiti nozdrvu. Već prilikom sasvim lakog pritiska ovakvog tampona krv će prestati da curi, a masni sloj na vati sprečiće da se krv okori i zalepi. Posle izvesnog vremena tampon se bez teškoća može ukloniti.

Brza pomoć može se ukazati i tako što se nozdrva sa strane koja krvari pritisne prema nosnoj pregradi.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Disanje, Krv, Nos

Comments are closed.

shared on wplocker.com