By 14 Aprila, 2013

Krastavac – odličan za negu i osveženje celog tela

Krastavac (Cucumi-Cucimus sativus) je srodan tikvi i pripada porodici Cucubitacae. Domovinom ove osvežavajuće biljke smatra se istočna Indija. Krastavac se može višestruko koristiti pripremljen kao kiseli krastavac, kao svež krastavac za salate, a postoje i načini da se krastavac upotrebi za spravljanje senfa.

NAČIN DELOVANJA I PRIMENA

Lekovito sredstvo. Jedno staro iskustvo, koje se još i danas stalno potvrđuje, ističe da krastavci imaju tri karakteristična dejstva na ljudski organizam: pospešuju izbacivanje mokraće, regulišu stolicu i čiste kožu. Krastavac se odlikuje visokim sadržajem baznih materija
najvišim od sveg povrća i značajnim sadržajem vitamina C. To mu omogućava da vrlo korisno deluje u procesu eliminacije štetnih materija iz organizma i zato ima veliku dijetetsku vrednost.

Pospešuje izbacivanje mokraće. Krastavac treba što češće da bude u jelovniku srčanih i bubrežnih bolesnika. Krastavac ne pospešuje samo izbacivanje tečnosti, već sa njom i razblažene mokraćne kiseline. Zato se krastavci moraju češće upotrebljavati kao deo ishrane svih ljudi, a naročito onih koji pate od nagomilavanja mokraćne kiseline, od kamena u bubrezima ili mokraćnoj bešiki, od reumatskih oboljenja, ukoliko u njihovom nastanku mokraćna kiselina ima udeo.

Svakodnevnom upotrebom slate od krastavaca, može se na najjednostavniji i prirodan način izlečiti hronični zatvor. Ova vrsta salate može se pripremiti samo sa limunom, lukom i hladno ceđenim uljem.

Bolesnici od šećerne bolesti veoma dobro podnose krastavce zbog njihovog sadržaja delotvornih materija sličnih insulinu koje pomažu snižavanju šećera u krvi.

Negovanje kože može se ostvariti onako kako se to od starina činilo unutrašnjom i spoljašnjom primenom soka od krastavaca.

Međutim, uzimana u velikim količinama i rđavo sažvakana salata od krastavaca ponekad može veoma teško da se podnese.

Kiseli krastavci i krastavci ukiseljeni u soli voma uspešno poboljšavaju apetit bolesnih ljudi što može da dovede do vidljivog poboljšanja, opšteg zdravlja. To su vrlo upečatljivo opisali lekari iz najranijih perioda razvoja medicinske nauke. Srčani i bubrežni bolesnici ovako pripremljene krastavce moraju izbegavati zbog visokog sadržaja soli.

Dosta rašireno mišljenje da krastavci kao namirnica nemaju neku naročitu vrednost u ishrani, veoma je pogrešno i nepravedno. Krastavci se u opštem smislu ne mogu smatrati “hranljivim”, jer su veoma siromašni belančevinama, mastima i skrobom. Oni su sastavljeni uglavnom samo od biološki veoma čiste vode. Ali u njoj je rastvoren čitav niz značajnih materija vitamina i minerala koji su za punovrednu ishranu isto tako važni kao i belančevine, masti i skrob. Krastavac zato treba da bude i ostane zdrava, potrebna i omiljena namirnica.

Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com