By 12 Aprila, 2013

Medicinske zanimljivosti (Male jabuke sadrže više vitamina)

Sve je više mladih koji slabo čuju

Sve je više adolescenata koji se obraćaju otorinolaringologu za pomoć. Zbog toga se sve češće čuje pitanje Da li sada stasa jedna generacija koja slabo čuje. Veliki broj mladih gubi sluh zato što sluša bučnu muziku u diskotekama, na radiju u automobilu ili sa vokmena. Čovek koji je samo 15 minuta izložen uticaju jakog zvuka, može da doživi trajno oštećenje sluha.

Nedostatak cinka u trudnoći

Nedostatak cinka za vreme trudnoće može da dovede do oštećenja ploda, tj. do usporenog rasta fetusa i prevremenog porođaja. Na ovakav nedostatak cinka mogu da ukažu promene na koži, ukoliko nisu posledica alergijske reakcije. Sadržaj cinka u krvi treba ispitati kod svih trudnica. Ako se utvrdi nedostatak, preporučuje se uzimanje cinkovih preparate. Posle kraćeg vremena ovim lečenjem biće uklonjene te pojave na koži i u većini slučajeva potluno izlečene.

Male jabuke sadrže više vitamina

Manje jabuke često sadrže više vitamina, mineralnih materija i materija koje daju ukus, nego veliki i sočni plodovi. Međutim, moramo istaći da se razne sorte jabuka ipak razlikuju po sadržaju vitamina. Tako, na primer, berlepš sadrži 23,5 mg vitamina S, ontario 20,6; boskop 16,4; koks-oranž 10,5; jonatan 8,6, a džejms griv samo 6,8 mg.

Najhranljiviji deo zelene salate

Srce nije najhranljiviji deo zelene salate, nego jaki, spoljašnji tamno zeleni listovi. Prirodni sadržaj nitrata u zelenoj, glavičastoj salati smanjuje se od unutrašnjeg dela ka spoljašnjem. Pošto unošenje nitrata preko hrane treba da bude što manje zbog mogućeg stvaranja neželjenih nitrozamina, unutrašnje delove salate, koji su naročito bogati nitratima, kao što je na primer koren lista, prilikom čišćenja treba odbaciti. Spoljašnji listovi salate pored malog sadržaja nitrata imaju još jednu prednost. Oni sadrže više vitamina C koji je istovremeno najveća prepreka stvaranju nitrozamina.

Integralni pirinač

Za ljudsku ishranu najbolje je upotrebljavati neoljušten pirinač. Takozvanim poliranjem gube se mnogi važni vitamini i mineralne materije. Usled malog sadržaja natrijuma i visokog sadržaja kalijuma pirinča celo zrno deluje kao diuretik i tako doprinosi boljem radu srca. Ovakav pirinač neće zagoreti ako se prethodno kratko izdinsta na ulju ili biljnoj masti.

Posted in: Zanimljivosti

Comments are closed.

shared on wplocker.com