By 11 Aprila, 2013

Lecitin – važan sastojak za sprečavanje visokog sadržaja holesterola u krvi

Da li se bojite visokog sadržaja holesterola u krvi i onih poremećaja koji su u vezi sa tim? Taj strah može da bude mnogo manji ako se zna za činjenicu da postoji prirodna zaštita od visokog sadržaja holesterola u krvi lecitin.

Lecitin je prateći element masti koji sadrži fosfor. On nije samo važna gradivna materija koje se nalazi u nervnoj i moždanoj supstanci već i potrebna zaštita od povećanja sadržaja holesterola.

Prekomerno unošenje masti povećava sadržaj holesterola, odnosno povećava stvaranje holesterola u samom organizmu. Takođe je utvrđeno, da holesterol nema nikakvo nepovoljno sporedno dejstvo na stvaranje masti oko srca ili zakrečavanje arterija, ako u ishrani ima dovoljno lecitina.

Zato su se namirnice bogate lecitinom kao mleko, surutka, voće, povrće pokazale kao odlična zaštita od stvaranja prekomernih naslaga masti. Pošto se stvaranje i razgradnja holesterola uglavnom obavlja u jetri, ovaj organ mora biti obezbeđen namirnicama koje su bogate lecitinom. Za tu svrhu idealno je mleko koje važi za najbogatiji izvor lecitina.

Sto grama mleka sadrži 0,5 g lecitina. Dnevna potreba lecitina je oko 2 g. Pola litre mleka dnevno dovoljna je količina za zadovoljenje potreba za lecitinom.

Samo tako uravnoteženom ishranom bilo bi obezbeđeno normalno snabdevanje nervnih i moždanih ćelija lecitinom i razmena holesterola.

Comments are closed.

shared on wplocker.com