By 10 Aprila, 2013

Ovas – najbolji prirodni izvor za vitalnost i energiju

Sadržaj belančevina u ovsu (zobi) dvostruko je veći nego i svim ostalim sortama žitarica.

Takođe i vitamin B1 koji je neophodan u procesu snabdevanja nervnog sistema energijom za 25% više koncentrovan je u ovsu. Ovo isto važi i za vitamin E, kalcijum, gvožđe, silicijumsku kiselinu i lecitin!

Poseban sastojak ovsenog zrna kuvanjem daje onu poznatu “ovsenu sluz”, koja zbog svoje lake svarljivosti i velike prehrambene vrednosti predstavlja idealnu ishranu za bolesne.

Ovsene (zobene) pahuljice veoma su bogate visoko vrednim hranljivim i delotvornim materijama, pa zato ne treba da budu izostavljene ni u jednoj kuhinji.

Hranljivost peciva od belog brašna može biti poboljšana, kad mu se doda malo ovsenog brašna ili pahuljica.

Punovredni obrok i pravi specijalitet su tzv. ovsene noklice. Prave se od zobenih pahuljica, jaja, mleka i malo pirjanog luka. Začinjavaju se po ukusu. Čajnom kašikom noklice se vade i spuštaju u kipuću supu.

Nutricionista i lekar dr Birher-Berner još pre jednog veka utvrdio je hranljivu vrednost zobenih (ovsenih) pahuljica, pa su zato i postale sastavni deo njegovih čuvenih Birher-misli.

Pošto ugljeni hidrati sadržani u ovsu deluju na smanjenje šećera u krvi, zato svi dijabetičari i oni koji imaju povišeni sadržaj šećera u krvi treba da uvedu u svoju svakodnevnu ishranu ovas i njegove prerađevine.

Posted in: Žitarice

Comments are closed.

shared on wplocker.com