By 18 Novembra, 2012

Vitamin B – neophodan za zdravlje mladima i starima

Otkriće da tanka pirinčana opna sadrži po život važne materije čije je blagotvorno dejstvo premašilo sva očekivanja, bilo je tako senzacionalno da je izgledalo gotovo neverovatno. Međutim, kada je shvaćena vrednost i uloga ove supstance, mnogi istraživači otpočeli su vrlo opsežna proučavanja. Poljski naučnik Kazimir Funk 1911. Godine usvojio je i samo za tu neophodnu materiju iz pirinčane opne upotrebljavao naziv »vitamin«. Moramo istaći da se ovde radi o vitaminu koji je nazvan još i »zaštitna materija protiv bolesti beriberi« odnosno anti – beriberi vitamin. Kada su kasnije. Otkrivene razne vrste vitamina koje su istraživači označili” slovima, ova »zaštitna materija protiv beriberi« nazvana je »vitaminom B«.

Saznanja o vitaminu B danas prevazilaze otkrića Holanđanina Ejkmana (1897) i Poljaka Funka (1911). Ovi istraživači započeli su jedan dugoročni naučni rad čiji su pozitivni rezultati vrlo široko iskorišćeni.

Otkriveno je da vitamin B sadrži više različitih delotvornih materija koje se teško mogu odvojiti jedna od druge i koje se dopunjavaju u svom delovanju. Zato se i govori o kompleksu vitamina B. Sasvim je razumljivo što je za opšte obeležavanje ovih različitih materija prihvaćeno i zadržano slovo B, ali su delotvorne materije pojedinačno obeležene tako što je slovu B dodat još jedan broj. Zajednička osobina B – vitamina je njihova rastvorljivost u vodi. Potrebno je zna – ti da naš organizam prilikom nedostatka vitamina B| nije u stanju da apsorbuje i ostale vitamine iz B – grupe.

Bogata paleta vitamina B

Prirodno je što se istraživači nisu zadržali samo na ispitivanju pirinčane opne i njenom sadržaju delotvornih materija, već su se okrenuli proučavanju drugih biljaka i voća. U tom istraživanju shvatili su da neke materije koje su bile pridodate ovoj grupi nisu mogle tu i ostati, jer su se razlikovale po svom značaju i delovanju. Ovom kompleksu danas pripadaju sledeće supstance: vitamin B1 (aneurin, tijamin) , B2 (riboflavin ili laktoflavin), B3 (pantotenska kiselina) , B6 (adermin, piridoksin) , B12 (kobalamin) , B13 (orotska kiselina) i B15 (pangamska kiselina).

Veoma je važno istaći da svojom ishranom, pravilno izbalansiranom, svakodnevno unesemo sve supstance iz kompleksa vitamina B. Sve one zajedno uključene su u proces razmene materija u našem organizmu i zato su neophodne u obavljanju njegovih životnih funkcija. Nedovoljno unošenje ovih korisnih materija može da izazove mnoge tegobe i ozbiljna oboljenja.

 

Posted in: Vitamini

Comments are closed.

shared on wplocker.com